mei 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is prikkelhoest gevaarlijk?

Het zou ons verwonderen mocht niet iedereen het er mee eens zijn, maar eigenlijk hebben we geen lente zoals een echte lente zou moeten zijn. Het is en blijft wat kwakkelen met het weer. En dan komt er nog corona en de maatregelen bij waardoor we eigenlijk meer naar buiten moeten, terwijl het haast geen weer is om een hond door te jagen.

Veel mensen stellen zich ook vragen bij de komende vakantie? De zon opzoeken of juist niet? Uiteraard is dat niet enkel om wat zon in te halen, maar om uit te blazen van corona.

Velen zijn trouwens nog lang niet toe aan een vakantie, ver van in vakantiemodus te zitten. Ze hebben zelfs tot nu toe nog maar weinig buitenactiviteiten gehad met alle gevolgen vandien.

Het lange binnen zitten bij veel te warme kachels of radiatoren, het gebrek aan gezonde buitenlucht, het gemis aan training, het langdurige stil zitten en tekort aan beweging, de wat eenzijdige kost, de wrevel of de angst omwille van corona, maakt dat veel patiënten nu met een kanjer van een hoest of heesheid opgezadeld zitten. Normaal is zoiets in een paar dagen voorbij als je weerstand goed op peil is, maar het kan ook gebeuren dat het blijft aanslepen, dat er een prikkelhoest ontstaat die je ’s nachts zelfs uit de slaap houdt. Wat moet je er dan aan doen? En dan is er nog de twijfel of het om een corona-hoest gaat of een gewone verkoudheid of kriebelhoest. Het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Hoesten heeft een functie. Het dient om slijmen naar buiten te brengen en onzuivere stoffen uit de longen en de luchtwegen te persen. Zorg voor voldoende vitamine C. En honing en tijm kunnen snel de prikkel verzachten. Er zijn gelukkig ook uitstekende natuurlijke preparaten zoals Echinabell en Prosan.

Oorzaken van prikkelhoest

Prikkelhoest is uiterst vervelend. Het houdt je uit de slaap, het hindert het werken en de concentratie en vooral nu is er onduidelijkheid: is het corona of niet.

Maar prikkelhoest kan door heel wat elementen veroorzaakt worden. Natuurlijk door corona, maar dan zijn er meerdere factoren die erbij komen: kortademigheid, verlies van geur en smaak, hoge koorts een enorm gevoel van vermoeidheid, het lichaam is echt ziek. Een bezoek aan de arts is zeker nodig.

Maar meestal ligt de oorzaak bij een veel onschuldiger probleem: stress, roken, verkoudheid, griep, allergie, maar het kan ook wel gaan om een probleem met het hart of de longen. Als het blijft aanslepen moet je dus wel naar de arts op consultatie.

Achter een prikkelhoest zit meestal een virus.  Wat kan je daartegen doen? Vooral een goed immuunsysteem is daar tegen opgewassen, maar dat is uiteraard ook het geval met corona, en in feite met alle virussen.

Steeds meer wordt gekeken in de richting van de darmflora. Er is een directe relatie tussen de darmen en de longen, zelfs tussen de darmen en het brein. Gezond eten, stress mijden en hygiëne in acht nemen zijn sleutelwoorden. Vooral in deze periode is dat geen overbodige luxe.

Wat kenmerkt een prikkelhoest? Het is vooral een prikkel waarbij lucht uit de longen geperst wordt om de kriebel te doen ophouden of verminderen, zonder dat er slijmen opgehoest worden. Het is eigenlijk een droge hoest. Zo’n kriebelhoest is vervelender dan een “natte” hoest, ook wel vuile hoest genaamd, omdat er slijmen opgehoest worden. Kriebelhoest kan je echt uit de slaap houden en is storend als je op straat loopt, in de winkel bent of in de buurt van mensen verkeert. Tegenwoordig legt men al gauw het verband met corona.

Het helpt niet om de prikkel te onderdrukken. Maar je kan wel meteen een aantal maatregelen nemen.

  • Adem bij voorkeur door de neus.
  • Neem af en toe een koffielepeltje zuivere honing of een lepeltje Prosan forte honingsiroop van Fytobell.
  • Rook niet.
  • Verlucht regelmatig het huis.
  • Vermijd sterke, prikkende geuren.
  • Spaar je stem en vermijd zeker om luid te praten.

Hees?

Als heesheid te lang aansleept moet je een arts raadplegen, dat is duidelijk. Het is niet normaal dat heesheid wekenlang blijft duren, maar wel dat bij een verkoudheid de stembanden een woordje meespreken, als hier van spreken kan worden gesproken.

Aan heesheid kan je snel iets doen: kauwen op lijsterbessen en de wortels van de kleine bevernel, of IJslands mos nemen en gorgelen met melkwei. Je kan ook een goed natuurlijk preparaat op basis van Echinacea nemen zoals bijvoorbeeld Echinabell om de natuurlijke weerstand van het lichaam te stimuleren en dat is in deze momenten mooi meegenomen! Je hebt het nodig om de immuniteit te stimuleren.

Prosan forte heeft een slijmoplossend vermogen, wat bij heesheid verzachtend werkt. Maar doorgaans is heesheid gebonden aan verkoudheid en hoest, terwijl het hoesten zelf een natuurlijke reactie is van het lichaam om zich te ontdoen van onzuivere prikkelende stoffen, typisch bij een verkoudheid. Door de luchtstoten veroorzaakt door de persende beweging van het middenrif, wordt de lucht met krachtige stoten uit de luchtwegen naar buiten gewerkt en moeten op die manier onzuiverheden en slijmen worden meegenomen.

Niet elke hoest is dezelfde. Er zijn verschillende soorten. De meest vervelende is wel de prikkelhoest, een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtwegen. Ook roken kan deze irritatie veroorzaken. Gebrek aan frisse lucht kan er eveneens aanleiding toe geven. De hoest zelf heeft uiteraard pas zin als er dan ook schadelijke partikels mee naar buiten worden gejaagd. Hoest waarbij geen slijm wordt opgegeven, is echt vervelend, omdat het te afmattend is zowel voor het hart als voor de longen zelf.

Vitamine C en rust

Een verkoudheid ontstaat meestal door besmetting op momenten van verzwakte weerstand. Tekort aan vitamines vooral vitamine C kan stress verhogend werken omdat in deze situatie ook de weerstand verzwakt is.

Daarom zijn extra vitamines van belang, zelfs noodzakelijk in deze periode. Natuurlijke vitamines worden beter geabsorbeerd door het lichaam en genieten dus de voorkeur: vruchten en zelf geperste vruchtensappen, rozenbottels, rauwkostsalades, groenteschotels.

Ook groene en witte kool zijn interessant voor gezonde longen en luchtwegen. Voldoende rust verbetert bovendien de weerstand, en zeker als dit wordt aangevuld door dagelijks een drietalmaal Echinabell te nemen. Daarnaast kan Prosan forte worden gebruikt in geval van prikkelhoest, omdat het ook acaciahoning bevat, waarvan bewezen is dat het de hoestreflex beter verzacht dan veel patentmiddelen, zelfs en ook voor kinderen. Prosan forte heeft een slijmoplossende werking.

Ook tijmthee is een weldaad voor de luchtwegen. Heel goed voor de luchtwegen is damp-adembaden. Hiervoor wordt een aftreksel van kamille, tijm en munt- en eucalyptusolie gebruikt in heet water en met een handdoek boven het hoofd adem je boven het dampende aftreksel.

Tenslotte zorg je best op tijd voor ontspanning, voldoende nachtrust en je kan beter hoestende en dus besmette personen vermijden. Geef niet voortdurend toe aan prikkelhoest, maar probeer met gesloten mond de hoest af te zwakken, dat is minder vermoeiend en niet zo belastend voor de longblaasjes en voor het hart. Hou je een paar dagen rustig en de zaak is vlug vergeten.

En paar nuttige tips:

Je vindt Echinabell en Prosan forte in de apotheek of je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En de referenties voor de apotheek zijn:

Prosan forte honingsiroop met CNK-bestelnummer: 4212-312.

Echinabell druppels met CNK-bestelnummer: 2898-963.

De ellende zal spoedig vergeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer