mrt 19, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

GRIEP: krachtproef voor je weerstand

Virussen zijn niet weg te denken uit ons leven. Is het niet corona, dan is het griep en dat laatste is nu weer in opmars in ons land. Sciensano waarschuwde er enkele weken geleden al voor en nu is het prijs. De ziekenhuizen hebben het weer druk, niet zozeer met corona, maar nu ook met griep. En wij die dachten dat de griep eigenlijk weg was? Griep is nooit weg, zoals corona ook niet meer weg zal gaan. Elk virus dat probeert te overleven muteert en het beste vaccin is er niet tegen opgewassen, want een virus camoufleert zich, verandert van manteltje, men noemt dat mutatie of het verandert van stam en dan is het dubbel opletten. Trouwens het virusvaccin heeft maar zin als er geen stamverandering of geen mutatie is of was. Vandaar dat amper gerekend wordt met een bescherming van 2 à 3 percent. Niet bijster veel.

Wat kunnen we dan doen? Preventie is het allerbeste en een versterking van de immuniteit. En misschien is dat wel het doel en de functie van een virus, dat voor de rest geen enkel bijdrage levert tot een beter menselijk leven, integendeel. Maar door het aanscherpen van de immuniteit worden virussen schaakmat gezet en kunnen we ons wapenen. Plus: de onderliggende kwalen behandelen of voorkomen, en dat verhaal kennen we nog van de coronapandemie. Wie een onderliggende kwaal heeft, diabeet is, zwaarlijvig is, oud en zwak is, of een hart- en longprobleem heeft, moet zeker voorzichtig zijn, zowel bij corona als bij griep.

Er is weer griep in ’t land. Tijdens zo’n eigenaardige winter met sterk wisselende temperaturen is dat doodnormaal. Maar we waren het een beetje vergeten door de coronapandemie. De oplossing: immuniteit een boost geven!

Krachtproef

Want griep zowel als een coronabesmetting vergt veel van het lichaam. Hoewel griep eigenlijk geen gevaarlijke ziekte is, moet toch wel tot voorzichtigheid worden aangespoord, want je moet tot elke prijs vermijden dat er complicaties komen. Zeker risicogroepen moeten voorzichtig zijn en dat zijn zoals met elke virale besmetting: ouderen en zwakke mensen, zwangere vrouwen, diabetespatiënten, mensen met hartklachten en een zwakke weerstand. Dat hebben we gezien met de Spaanse griep, waar miljoenen mensen om het leven kwamen op het einde van de eerste wereldoorlog, waar iedereen verzwakt was. Vandaar…

Een griepinfectie doormaken net als een coronabesmetting, is eigenlijk een krachtproef tussen het virus en de weerstand van het lichaam. Die herkent een indringer, of herinnert zich die van een vorige invasie, en probeert die te neutraliseren door antistoffen aan te maken en de temperatuur te verhogen, want een virus is niet bestand tegen hogere temperaturen dan de lichaamswarmte. Dat betekent ook dat er mogelijkheden zijn om het lichaam daarin te ondersteunen: regelmatig een heet bad en/of een sauna doet wonderen. Het traint het lichaam om op die manier virussen onschadelijk te maken.

Hoe herken je griep?

Heel wat aandoeningen lijken op elkaar. Zo kunnen griep en corona gemakkelijk met elkaar verward worden. Bij corona gaat het meestal om een droge hardnekkige hoest, verstopte neus, koorts en een dodelijk gevoel van vermoeidheid. Door de verschillende mutaties moet dat beeld wat worden bijgesteld, want de laatste omikronvariant beperkte zich meer tot een lichtere vorm van verkoudheid, met verstopte neus, tranende ogen en een lichte hoest, maar wel felle vermoeidheid.

Hoe herken je dan griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Het begint vaak met koude rillingen, koorts, spierpijnen en dan pijn in de ledematen, hoesten, snotteren, de typische verschijnselen die ook voorkomen bij een verkoudheid dus. Vandaar dat een kanjer van een verkoudheid ook veel weg heeft van griep. Koorts is de belangrijkste aanduiding samen met spierpijn, want verkoudheid geeft zelden koorts. Daarnaast verlies je trek in eten, heb je meer zin om in bed te blijven liggen, kortom een gevoel van algemene malaise. Daar kan ook nog hoofdpijn en slapeloosheid plus kortademigheid bijkomen.

En de besmetting?

Griep is zeer besmettelijk, net als corona. Het virus wordt in beide gevallen doorgegeven door aerosolen, minuscule speekseldruppeltjes waarin het virus zich verborgen heeft en gebruik wil maken van een menselijke cel om voort te leven en zich te vermenigvuldigen. Als je hoest of niest, doe het dan in je elleboog, zakdoek, en zeker niet in de richting of de nabijheid van andere personen. Ook handdrukken kunnen de besmetting overbrengen: als je iemand de hand hebt gedrukt en daarna met die “besmette” hand aan je ogen, neus of mond komt, kan dit al voldoende zijn om besmet te zijn. Voorwerpen die door besmette personen zijn aangeraakt, kunnen op die manier een tijdje drager zijn van het virus. Als je dan zelf griep hebt, hou je dan aan veiligheidsmaatregelen: vermijd nodeloze contacten, ga niet werken, blijf in bed als je je niet lekker voelt of doodmoe, sla een maaltijd over, maar drink wel veel, bij voorkeur water of een kruidenthee, maar rook zeker niet en gebruik absoluut geen alcohol, want door de alcohol verlies je nog meer warmte en gaat het langer duren vooraleer je weer tiptop bent.

Mondmasker

Hoewel de cijfers van corona lichtjes stijgen, maar daardoor nog geen alarmfase is bereikt omdat de nieuwe vorm eerder mild is, komt griep nu stokken in de wielen steken en zet het ziekenhuissysteem onder druk. Vorige week lagen er in het UZ Leuven 112 patiënten met griep in het ziekenhuis, nu zijn het er al 135. Er is ook een uitval van personeel en dat is vooral aan griep te wijten. Hetzelfde scenario zag men in Limburgse ziekenhuizen evenals in het UZ Gent en die trend wordt bevestigd door Sciensano.

Eigenlijk komt de griep behoorlijk laat en zien we de piek meer in de wintertijd, maar vanwege de mondmaskers en de veiligheidsmaatregelen rond corona, werd het griepvirus vertraagd of afgeblokt en nu de maatregelen weer versoepeld zijn, ziet men een stijging van beide soorten virussen.

Een mondmasker en voorzichtigheid werken dus wel degelijk, ook tegen het griepvirus.

Niet te onderschatten

Griep is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door virussen. Vroeger trad de ziekte in vlagen op en kon grote groepen van de bevolking aantasten, zelfs op wereldschaal verwoestingen aanrichten. Velen herinneren zich nog wel het drama van de Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog. Miljoenen mensen zijn toen in heel de wereld gestorven als gevolg van deze griep. Slecht en ontoereikend voedsel en vooral de ontberingen van de oorlog hadden grote lagen van de wereldbevolking ondermijnd, zodat door het gebrek aan weerstand miljoenen mensen stierven, zelfs meer dan door de oorlog zelf om het leven werden gebracht.

Niet bagatelliseren

Velen hebben de neiging griep te bagatelliseren. Dat is onverstandig, want griep kan een organisme danig ondermijnen, dat de patiënt overlijdt aan een surinfectie, gewoonlijk de luchtwegen, of het hart. Mensen met hart- en longproblemen, maar ook personen die ouder zijn, zwangere vrouwen of mensen die last hebben van de stofwisselingsstoornissen moeten voorzichtig zijn.

Rust is belangrijk

Voor de rest is het belangrijkste bedrust. Vergroot de weerstand op voorhand door af en toe een dagje te vasten, maar wel te drinken. Rook niet, drink geen alcohol. Gebruik enkel volwaardige natuurkost. Veel fruit en groenten, liefst geen transvetten en vooral geen suiker, want als kalkrover ondermijnt dat je gestel. Ter voorkoming, maar ook ter genezing kan de patiënt Echinabell gebruiken of Immunibell, dat een natuurlijke weerstandsverhoger is. Het kan worden aanbevolen als hèt middel om griep en verkoudheid te behandelen en te voorkomen. Na een weekje zijn de klachten voorbij. Het is wel onverstandig om met griep op de been te blijven of te gaan werken, het lichaam wordt te zwaar belast en het risico op complikaties is niet denkbeeldig.

Weerstand verhogen

Als je eenmaal griep te pakken hebt, is het natuurlijk te laat om het organisme nog te wapenen en de natuurlijke weerstand te trainen tegen de invasie van virussen en bacteriën. Maar het is dan wel een les om er eens werk van te maken tegen de volgende keer. Om te beginnen moet je je mentaal wapenen en zorgen dat je tevreden leeft. Een gelukkig en tevreden mens wordt minder gauw ziek. Je zal denken dat geluk van externe factoren afhankelijk is, maar eigenlijk zit dat in jezelf, in je hoofd. De norm om gelukkig te zijn bepaal jij en jij alleen. Nooit kunnen anderen je voorschrijven waarmee je gelukkig moet zijn. Jij kunt dat wel. Een goede mentale hygiëne in een leven waarbij je vrede en het geluk van anderen nastreeft zijn daar essentiële onderdelen van. Een leven gevuld door zelfzucht en hebzucht leidt uiteindelijk tot leegte en ontevredenheid en op die wijze word je ook sneller ziek.

Kortom: gezond leven, voldoende bewegen, natuurlijke kost, positief denken en een prima natuurlijk preparaat om je weerstand op te krikken.

Een tip: Immunibell van Fytobell om de weerstand te versterken.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer