aug 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Slaap je soms als een woelmuis? Escholcin helpt!

Geen zorgen, het wordt wel eens koeler hoor, maar voorlopig moeten we het nog doen met de zomerhitte en met alle gevolgen vandien. Een van de nadelen is dat veel mensen slecht slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 60 percent ’s nachts geregeld wakker wordt, opstaat om naar toilet te gaan, weer in bed kruipt en dan urenlang begint te woelen om onder de morgen weer in slaap te vallen. Dat is niet prettig, vooral niet omdat het woelen gepaard gaat met piekeren, onrust en vooral ook omdat je niet uitgerust en fris weer opstaat. Je zou dan nog uren in bed willen blijven liggen, maar dat is niet de oplossing. Je moet een conditie scheppen om wel gemakkelijker in slaap te vallen en vooral ook te blijven doorslapen zodat je je ’s morgens geen zorgen hoeft te maken.

Het is inderdaad niet gezond om een gestoorde slaap te hebben. Onvoldoende of gestoorde slaap kan aanleiding geven tot hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, depressie, concentratie- en geheugenstoornissen enz. Redenen genoeg om er “werk van te maken” en te zorgen dat je wel goed en voldoende en ongestoord kan slapen. Hoe pak je dat aan?

Voldoende en rustig slapen is belangrijk voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten, de hersenen, het geheugen en de concentratie en om ernstige ziekten zoals diabetes, hartziekten, Alzheimer, depressie en obesitas te voorkomen. Je kan zelf heel veel doen om beter en rustiger te slapen.

Om te beginnen moet je ’s avonds laat niets meer eten. Een onvoltooide spijsvertering belet dat je gemakkelijk in slaap kan geraken, of dat je geregeld wakker wordt. Tracht drie uur voor bedtijd niets meer te eten en zeker geen koolhydraten. Stel je avondmaal zodanig samen dat het voldoende vezels bevat: groenten en/of volkorenproducten. Drink na vier uur in de namiddag geen koffie meer of eet ook geen chocolade, want de cafeïne kan je gemakkelijk uit de slaap houden. Je kan wel een slaapverwekkende thee gebruiken zoals linde of kamille of Passiflora. Dat kalmeert en brengt rust in je geest, wat belangrijk is om goed te kunnen slapen. Daarom is het ook van belang conflicten op te lossen en uit te praten. Doe dat zo snel mogelijk alvorens nare gedachten en intenties escaleren. Een rustige ziel en een zuiver geweten zijn de basis van een gezonde slaap.

Beweging is goed, maar je moet geen rondjes meer lopen net voor bedtijd. Laat een paar uur afstand tussen sport of intensieve beweging en het naar bed gaan. Vermijd ook blauw licht laat op de avond, want dat belet de ontwikkeling van melatonine, het slaaphormoon. Best kan je werken op de computer, tv-kijken en het gebruik van tablets en smartphones beperken in de avonduren en zeker niet vlak voor het slapen gaan.

Heel belangrijk is dat je de kamer goed verlucht, zelfs als er airco is. Er kunnen zich in de loop van de dag allerlei luchtjes ophopen zoals koolstofdioxide, maar ook uitwasemingen van solventen die de slaap verstoren. Ramen openen ’s avonds is de beste manier om gezonde lucht je slaapkamer te laten binnen stromen. Ideaal is het als je in de mogelijkheid bent de ramen ’s nachts open te laten. Zeker als je op het platteland woont, niet aan een druk kruispunt, de ramen niet uitgeven op een drukke baan en je niet gestoord wordt door verkeerslawaai ’s morgens vroeg of door industrielucht.

Als je moet slapen in ongezonde lucht, begin je geheid ’s nachts te woelen en te draaien en je kan moeilijk opnieuw de slaap vatten.

Als je ’s nachts moet opstaan, bijvoorbeeld om naar toilet te gaan, steek dan niet een sterk wit licht aan. Zorg ervoor dat je gebruik kan maken van een rood lampje. In de scheepvaart is dat goed bekend. Navigators maken ’s nachts gebruik van rood licht om op de kaartentafel de navigatie uit te stippelen. Rood licht veroorzaakt geen nachtblindheid en verstoort de melatonine niet. Als je op die manier bent opgestaan en weer in bed kruipt, zal je gemakkelijker weer in slaap vallen, want je bioklok is niet in de war geraakt.

Zweten kan je ook uit de slaap houden. Daarom is de geur van lavendel uitstekend. Leg een zakje met lavendelkruiden aan je hoofdkussen en je zal minder zweten, en bovendien wordt de lichaamstemperatuur geholpen om zich te normaliseren: lavendel is de vriend van het regulatiesysteem van de temperatuur van uw lichaam. Zweten kan namelijk hinderlijk kan zijn voor een rustige slaap.

En tenslotte kan je gebruik maken van rustgevende kruiden zoals Escholtzia, Passiflora en Avena. Een tip: Escholcin van Fytobell en je slaapt als Doornroosje.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3220-688. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer

Curcuma en warmte tegen reuma en spierpijn

„Zo’n jaar hebben we nog nooit gehad,” zeggen veel mensen. Een slechte, natte en wispelturige zomer, een vroege herfst en nu vorige week, toch een beetje een klein nazomertje. Maar het weer is onberekenbaar ondanks alle moderne toestellen om het klimaat te...

Lees meer