mei 25, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Laxeermiddelen vergroten kans op dementie en Alzheimer

Steeds meer lijkt het erop dat de darmen de hoofdmotor zijn van gezondheid of ziekte. De relatie tussen het darmmicrobioom en de longen was al duidelijk. Ook de kwaliteit van de immuniteit wordt bepaald in de darmen. Nu blijkt ook uit een Amerikaanse studie dat er een verhoogd risico is op dementie als osmotische laxeermiddelen worden genomen tegen verstopping.

Verstopping kan je gezondheid schaden, maar bepaalde laxeermiddelen nog meer, met risico op Alzheimer, dementie en beroerte. Kies dus voor een gezonde levenswijze en natuurlijke middelen om het probleem op te lossen.

Daarnaar werd gerefereerd door het artsenblad Medi-Quality, afgaande op een studie verschenen in het vakblad Neurology. Specialisten waarschuwen dan ook voor de gevaren van de klassieke laxeermiddelen die vrij te koop zijn in de apotheek.

Alzheimer en dementie door laxeermiddelen

Daardoor gaan belangrijke stoffen ontbreken die voor het microbioom van belang zijn. Ze wijzigen het intestinaal microbioom en er ontstaat de zogenaamde dysbiose. Studies hebben aangetoond dat er zogenaamde amyloïde plaques ontstaan die typisch zijn voor Alzheimer. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden studies verricht naar de invloed van laxeermiddelen en het risico op vroegtijdige dementie. Ze gingen niet over één nacht ijs: de studie betrof bijna een half miljoen mensen in de leeftijd van veertig tot zeventig jaar.

Het grote probleem is dat deze middelen vrij te koop zijn in de apotheek, terwijl de meerderheid van de bevolking dit daardoor percipieert als zouden ze ongevaarlijk zijn. De oorzaak in de “ontsporing” wordt gelegd bij het ontstaan van de productie van toxines in de darmen en daardoor de wat genoemd wordt “amyloïdeplaques” in de hersenen, wat typisch is voor Alzheimer.

Microbioom

Om het eenvoudig te stellen: een wijziging van het microbioom in de darmen door laxatieve middelen vergroot de kans op vroegtijdige dementie met de factor vier. Slik je geregeld de patentmiddelen tegen verstopping, dan verdubbel je daardoor alleen al je kansen op dementie, Alzheimer en zelfs beroerte. De risico’s verhogen naarmate je meer van deze laxeermiddelen gebruikt. Er zijn mensen die dat dagelijks slikken. Dat komt neer op een wissel naar een risicovolle toekomst.

Het is dus beter naar de oorzaak van verstopping te zoeken, een arts te raadplegen en als je zelf iets wil doen kun je beter meer vezels in je voeding voorzien, meer rauwkost, groenten en vruchten, bonen en linzen en volkoren, en eventueel de voorkeur geven aan een natuurlijk middel dat geen gewenning geeft en het microbioom niet nadelig beïnvloedt. Denk daarbij aan vuilboombast oftewel Frangula. Die kwaliteiten vind je terug in Frangulabiose van Fytobell, zodat de vermelde nadelen niet van toepassing zijn op jouw remedie.

Oorzaak

Er wordt nog altijd onderzoek naar verricht, maar de zekerheden van gisteren zijn de nadelen en de schade van vandaag. Zo weet men nu al dat verstopping niet goed is, dat wist men vroeger ook al, maar in veel gevallen is de remedie even erg als de kwaal, en vaak ook veel erger. Verstopping mag niet aanhouden, maar als je Alzheimer of beroerte in de plaats krijgt, is het een beetje kiezen tussen de duivel en beëlzebub. 

Men weet met zekerheid dat laxeermiddelen de kwaliteit van het microbioom oftewel de darmflora kunnen aantasten. Daardoor lopen zowel de immuniteit, maar ook de as longen en darmen en de as brein en darmen gevaar. Meer risico op ontstekingen, op bacteriële en virale besmettingen. De kwaliteit van het microbioom bepaalt in grote mate de algehele gezondheid.

Niet enkel het besmettingsgevaar door een verzwakte immuniteit neemt toe, maar ook het risico op CVA, de ziekte van Parkinson en depressie. Waarom zijn zoveel mensen depressief tegenwoordig? Het zijn niet enkel de omstandigheden en de onzekerheid over de toekomst die dat bepalen, maar evengoed de gezondheid van de darmflora.

Wat doe je eraan?

Verstopping moet je niet laten aanslepen. Als het lichaam zich niet op tijd en stond kan ontdoen van toxines, vergiftigt het langzaam zichzelf. Daaruit kunnen allerlei nare problemen voortkomen. Het minst erge, maar wel vervelendste is bijvoorbeeld aambeien, die zo pijnlijk kunnen zijn dat operatief moet worden ingegrepen. Ook scheurtjes veroorzaakt door te harde ontlasting zijn veel voorkomende ongemakken. Op die manier kunnen ook ontstekingen in het betroffen gebied ontstaan. Divertikels in de darmwand zijn eveneens een risico.

Als het lichaam niet tijdig zijn toxines kwijt kan, bestaat gevaar voor problemen met de lever, de bloedsomloop, de pancreas en de darmen zelf. 

Dus tijdig ingrijpen is belangrijk.

Hoe doe je dat?

  • Om te beginnen moet je voldoende drinken. Bij een normale temperatuur en zonder uitzonderlijke inspanningen waarbij je door te veel zweten te veel water verliest, zijn twee liter water een leidraad, zelfs een norm. Je merkt het aan de kleur van de urine: heldere urine met de kleur van water: dan drink je te veel water. Water is wel de beste drank, niet enkel om de dorst te lessen, maar ook voor het organisme. Kies voor gezond en mineraalarm water. Water van de kraan waarbij je de chloorlucht ruikt bij het “tappen” is niet appetijtelijk en nodigt niet uit tot veel drinken. Kies voor artesisch water, bronwater, gefilterd water. Hoe weet je dat je voldoende drinkt?Donkere urine zoals blond bier: dan heb je een probleem met te weinig water drinken. De ideale kleur is die van licht gekleurde limonade. Dus: water drinken, geen alcohol, want dat is diuretisch. Groentesoep, thee, kruidenthee zijn ook uitstekend.
  • Ook koffie is gunstig vanwege de licht laxerende werking. Wel belangrijk is dat je na het genieten van een lekkere koffie die de darmperistaltiek zal stimuleren, ook een glas water drinkt, om dat anders de ontlasting wordt ingedikt en te hard wordt. Het gebruik van het drinken van een glas water is vooral in Frankrijk bekend.
  • Eet meer vezels. De meeste mensen eten veel te weinig fruit en groenten, verkiezen geraffineerde producten zoals wittebrood, gebak, koekjes, en pasta’s, witte rijst, terwijl het net andersom moet. Havervlokken, roggebrood, volkorenspaghetti en volkoren noedels, volle rijst, erwten, bonen en linzen en alle fruit met schil en al. Van bananen en kiwi’s verwijder je de schil natuurlijk en van citrusfruit ook. Het is wel belangrijk dat je rijp fruit eet. Het is bekend dat onrijpe bananen precies verstopping in de hand kunnen werken.
  • Kiwi’s zijn de ideale vrucht om komaf te maken met verstopping. Eet elke morgen een kiwi, desnoods twee en je zal na een paar dagen merken dat de stoelgang weer normaal wordt.
  • Thee van vuilboombast (schors van de Frangula) is een perfect “ontstoppend” drankje. Je kunt evengoed gebruik maken van een kant-en-klaar preparaat zoals Frangulabiose van Fytobell, dan heb je er nog probiotica oftewel de goede darmbacteriën bij die de darmflora weer zullen saneren.
  • Gebruik probiotica. Die vind je in gefermenteerde producten zoals zuurkool, yoghurt, probiotische drankjes of bijvoorbeeld Digesbiose van Fytobell. Een gezonde darm staat garant voor een gezond lichaam.
  • Beweeg meer. De hele dag op een stoel of kantoorkruk zitten is niet gezond, zeker ook niet bevorderlijk voor een normale darmperistaltiek. Er komt meer verstopping voor bij mensen die een kantoorbaan hebben, dan bij lieden die de hele dag moeten rondstappen op een werf of in de landbouw bijvoorbeeld.

Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Frangulabiose van Fytobell (tegen verstopping) met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde