mrt 13, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zelf handgel maken? Ja het kan gemakkelijk!

Het zal je maar overkomen, maar het overkomt dezer dagen duizenden landgenoten: er is geen handgel meer te koop. En toch wil je je zo goed mogelijk beschermen tegen de virussen die nu de wereld veroveren, wat door de WHO of Wereld Gezondheids Organisatie tot een pandemie is uitgeroepen. Heb je daarvoor handgel nodig? Eigenlijk niet, maar het helpt wel en het komt zeker van pas als je geen stromend water “bij de hand” hebt. Want hoe kun je besmettingen zo goed mogelijk voorkomen? Door je handen grondig te wassen.

De virussen worden om te beginnen via de lucht verspreid doordat je bijvoorbeeld in iemands gezicht hoest of niest, terwijl die druppels of aerosolen met virussen besmet zijn. Daarom moet je beslist in een papieren zakdoek niezen of hoesten en die daarna weggeooien en niet weer in je handtas of je broekzak stoppen. Eenmalig gebruik dus!

Geen handgel meer gevonden omdat anderen gehamsterd hebben en je voor waren? Geen probleem, want je kan handgel zeer gemakkelijk zelf maken en die is nog goed van kwaliteit ook.

Heb je effe geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in je elleboog, niet in je handen, want zo geef je de virussen cadeau aan iedereen die je de hand drukt. Dat moet je dan ook even nalaten: geef geen handdruk meer tot nader order, maar groet elkaar met een handzwaai of een elleboog. Iedereen zal er nu beslist begrip voor opbrengen en het is geen kwestie van onbeleefdheid, maar juist wel van respect en voorzorg.

En wat moet je nog doen? Je handen vooral meerdere keren per dag wassen, liefst minstens elk uur en zeker nadat je met iemand contact hebt gehad. Was je handen onder stromend water nadat je die uitvoerig hebt ingezeept, liefst met een vloeibare zeep. Wrijf vooral ook goed tussen en op de vingers en onder je nagels, want die zones worden gemakkelijk vergeten. Daarna grondig afspoelen met water, zeker gedurende twintig seconden. Leer dat goed te timen, want de meeste mensen stoppen al bij vijf seconden en dat is absoluut te kort.

En wat kan je daarna nog doen? Een ontsmettende handgel gebruiken en dat laatste is erg belangrijk als je in een situatie vertoeft waarbij er geen stromend water is. Handgel kan water wel niet vervangen, want handen wassen met water is een topprioriteit, maar een gel kan zeker behulpzaam zijn onderweg, op kantoor, tijdens het boodschappen doen, na een contact tussendoor.

Pech tegenwoordig, want iedereen heeft gel gehamsterd, voor zover die nog ter beschikking was. Apotheken en supermarkten zitten zonder gel en het kan in sommige gevallen nog maanden duren vooraleer die weer ter beschikking is.

Wat nu? Sterven van verdriet? Zeker niet! Want dankzij onze tip kun je die gemakkelijk zelf maken.

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig: een goeie handcrème op basis van Aloë Vera en desinfecterende alcohol van 96 percent. Een lagere graad van alcohol ontsmet niet genoeg en doodt de virussen niet. Die ontsmettende alcohol vind je in apotheken.

Hoe ga je tewerk?

Neem een heel zuivere kom, bijvoorbeeld een glazen recipiënt en meng daar twee delen alcohol met één deel Aloë Vera-crème. Een goed product is bijvoorbeeld Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Heel goed roeren en mengen tot je een pasteuze massa bekomt. Voor de geur kun je er ook een paar druppeltjes essentiële olie van pepermunt, of lavendel aan toevoegen. Ook essentiële olie van groene thee is uitstekend en het helpt nog ook.

Schenk nu alles in een potje dat je goed kan afsluiten of in een handpompje zodat je het kan gebruiken. Als je het in een knijpflesje doet, kun je het ook in de auto laten liggen en gebruiken als je onderweg bent. Zo eenvoudig is dat om hygiënisch te zijn voor weinig geld.

Je kan dit online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer