mrt 13, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zelf handgel maken? Ja het kan gemakkelijk!

Het zal je maar overkomen, maar het overkomt dezer dagen duizenden landgenoten: er is geen handgel meer te koop. En toch wil je je zo goed mogelijk beschermen tegen de virussen die nu de wereld veroveren, wat door de WHO of Wereld Gezondheids Organisatie tot een pandemie is uitgeroepen. Heb je daarvoor handgel nodig? Eigenlijk niet, maar het helpt wel en het komt zeker van pas als je geen stromend water “bij de hand” hebt. Want hoe kun je besmettingen zo goed mogelijk voorkomen? Door je handen grondig te wassen.

De virussen worden om te beginnen via de lucht verspreid doordat je bijvoorbeeld in iemands gezicht hoest of niest, terwijl die druppels of aerosolen met virussen besmet zijn. Daarom moet je beslist in een papieren zakdoek niezen of hoesten en die daarna weggeooien en niet weer in je handtas of je broekzak stoppen. Eenmalig gebruik dus!

Geen handgel meer gevonden omdat anderen gehamsterd hebben en je voor waren? Geen probleem, want je kan handgel zeer gemakkelijk zelf maken en die is nog goed van kwaliteit ook.

Heb je effe geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in je elleboog, niet in je handen, want zo geef je de virussen cadeau aan iedereen die je de hand drukt. Dat moet je dan ook even nalaten: geef geen handdruk meer tot nader order, maar groet elkaar met een handzwaai of een elleboog. Iedereen zal er nu beslist begrip voor opbrengen en het is geen kwestie van onbeleefdheid, maar juist wel van respect en voorzorg.

En wat moet je nog doen? Je handen vooral meerdere keren per dag wassen, liefst minstens elk uur en zeker nadat je met iemand contact hebt gehad. Was je handen onder stromend water nadat je die uitvoerig hebt ingezeept, liefst met een vloeibare zeep. Wrijf vooral ook goed tussen en op de vingers en onder je nagels, want die zones worden gemakkelijk vergeten. Daarna grondig afspoelen met water, zeker gedurende twintig seconden. Leer dat goed te timen, want de meeste mensen stoppen al bij vijf seconden en dat is absoluut te kort.

En wat kan je daarna nog doen? Een ontsmettende handgel gebruiken en dat laatste is erg belangrijk als je in een situatie vertoeft waarbij er geen stromend water is. Handgel kan water wel niet vervangen, want handen wassen met water is een topprioriteit, maar een gel kan zeker behulpzaam zijn onderweg, op kantoor, tijdens het boodschappen doen, na een contact tussendoor.

Pech tegenwoordig, want iedereen heeft gel gehamsterd, voor zover die nog ter beschikking was. Apotheken en supermarkten zitten zonder gel en het kan in sommige gevallen nog maanden duren vooraleer die weer ter beschikking is.

Wat nu? Sterven van verdriet? Zeker niet! Want dankzij onze tip kun je die gemakkelijk zelf maken.

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig: een goeie handcrème op basis van Aloë Vera en desinfecterende alcohol van 96 percent. Een lagere graad van alcohol ontsmet niet genoeg en doodt de virussen niet. Die ontsmettende alcohol vind je in apotheken.

Hoe ga je tewerk?

Neem een heel zuivere kom, bijvoorbeeld een glazen recipiënt en meng daar twee delen alcohol met één deel Aloë Vera-crème. Een goed product is bijvoorbeeld Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Heel goed roeren en mengen tot je een pasteuze massa bekomt. Voor de geur kun je er ook een paar druppeltjes essentiële olie van pepermunt, of lavendel aan toevoegen. Ook essentiële olie van groene thee is uitstekend en het helpt nog ook.

Schenk nu alles in een potje dat je goed kan afsluiten of in een handpompje zodat je het kan gebruiken. Als je het in een knijpflesje doet, kun je het ook in de auto laten liggen en gebruiken als je onderweg bent. Zo eenvoudig is dat om hygiënisch te zijn voor weinig geld.

Je kan dit online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer