jun 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe gemakkelijker lukken in je examens?

Het is de spannendste tijd van het jaar. Althans voor studenten, leerlingen en hun ouders. Wat in de loop van het jaar soms verwaarloosd werd, moet nu haastig worden ingehaald: het geheugen volproppen met leerstof. Corona was ook niet de beste raadgever voor het sociale leven van de student en velen lieten de moed zakken in de hoop op betere tijden die maar niet kwamen. Integendeel: de aparte methodes om les te geven en te volgen zit nog lang niet ingeburgerd en daar zullen veel jonge mensen nu de prijs voor betalen op de examens.

Gelukkig zij die meelevende ouders hebben en vooral ook zij met ouders die hen konden helpen en raad geven, misschien zelfs de stof die ze onder de knie moesten hebben ook beheersen.

Maar niet iedereen heeft het geluk ouders te hebben die ook in het onderwijs staan of onderlegd zijn in de materie en de leerstof en dus zijn velen aan zichzelf overgelaten.

Dat is en was niet enkel een kwestie van kunnen, maar ook van willen en aanpakken. De leerstof begrijpen is de eerste voorwaarde, maar de stof aanpakken en een goede leermethode hebben of aannemen is een even belangrijke voorwaarde, om het niet te hebben over de fysieke conditie en een sterk zenuwstelsel. De vraag is: hoe pak je dat allemaal aan?

Je kan zelf heel veel doen voor een beter geheugen en goede resultaten tijdens de examenperiode.

Ja je kan het geheugen helpen

Is het verstandig om een nachtje door te doen vooraleer je naar de examens stapt, of kan je beter goed slapen? En wat moet je eten en drinken? En kan je het geheugen een handje helpen en stimuleren?

Daar is allemaal grondige studie naar verricht.

Het antwoord is duidelijk: een nachtje doordoen of van je slaap afknibbelen, helpt je geen zier om meer leerstof te kunnen verwerken en het geheugen vol te proppen. Gegarandeerd ben je alles ’s anderendaags vergeten of kan je het niet opdiepen.

Er is namelijk een verschil tussen het korte-termijn- en het lange-termijn-geheugen. Je kan de indruk hebben dat een bepaalde hoeveelheid leerstof in je geheugen zit, terwijl je dat over een paar uur kwijt bent.

Oorzaak: je mag nog zo’n goed geheugen hebben, er is herhaling nodig en vooral ook slaap en rust om iets van het korte-termijn-geheugen naar het lange-termijn-geheugen over te brengen. Dat is de reden waarom je teksten van vorig jaar nog perfect kan opdiepen, terwijl je nieuwe leerstof van gisteren totaal vergeten bent.

Helpt koffie? Ja dat helpt. Niet om iets beter te onthouden, maar wel om je alerter te maken, de geest wat aan te scherpen en je ook een goed gevoel te geven. Bakje troost, weet je wel. Maar de cafeïne maakt je ook alerter. Let er evenwel op dat je niet overdrijft of je krijgt een omgekeerd effect: het kan je hypernerveus maken en je ook uit de slaap houden.

En die slaap is echt van groot belang. Het geheugen zet zich aan het werk tijdens de slaap. Vandaar dat het verstandiger is om de nacht voor het examen niet door te blokken, maar wel rustig te gaan slapen, eventueel eerst een wandeling te maken, zeker geen alcohol te gebruiken en niet te roken.

Hoe kan je het geheugen nog een dienst bewijzen? Door ’s ochtends vooraleer je begint te blokken, een blokje om te lopen: fysieke beweging, wat joggen, een ferme wandeling maken doet wonderen, omdat het de bloedsomloop stimuleert, ook in de hersenen en dat is van belang voor de aanmaak van synapsen.

Nog iets: de hersenen hebben koolhydraten nodig om goed te functioneren. Geen geraffineerde suikers, wel koolhydraten met hun begeleidende stoffen: fruit, volkoren en ook gezonde vetten: olijfolie, visolie.

Visolie is een weldaad voor het zenuwstelsel en de hersenen.

En als de student voelt dat het niet zal lukken kan de paniek toeslaan met de typische fysieke reacties: hartkloppingen, ademnood, bleekheid, zweetvlagen, gebrek aan eetlust, braken en overgeven, diarree. Het is alsof je lichaam zegt aan je geest: „laat het zo niet langer duren, dit is voor dit arme lichaam echt te veel.” De examenkoorts heeft zich omgezet in een totale aftakeling, een nervous-breakdown.

Als nu niet gepast wordt gereageerd en de student niet voldoende steun en begrip krijgt, kunnen er vreemde, roekeloze, onherroepelijke dingen gebeuren. Wie dat bij zichzelf of bij een vriend of vriendin merkt, moet meteen een hand uitsteken, contact zoeken met een centrum waar in examenperiode advies gegeven wordt aan studenten in nood: zowel emotionele steun, praktische raad en desnoods medisch advies en hulp.

Stress heeft iedereen wel eens… maar als je de signalen tijdig merkt, hoeven er geen blijvende gevolgen te zijn. Nu in deze periode zijn het vooral de studenten en hun ouders, die best een steuntje en wat goede raad kunnen gebruiken. Want met stress moet je leren omgaan, dan heeft het geen blijvende vat op U.

Stress: typisch voor deze tijd

Stress is alomtegenwoordig en niet enkel typisch voor de examentijd. Het is een ziekte van de tijd: last van de zenuwen heeft het merendeel van de bevolking. Belangrijk is dat men weet hoe het functioneert en wat men kan doen om zijn zenuwen te sparen of te versterken. Een van de meest complexe, maar ook belangrijkste organen in het lichaam is trouwens het zenuwstelsel. Het is een zegen dat we ingebouwde reflexen hebben ontwikkeld, waardoor gevoelszenuwen ons voor ernstige ongevallen behoeden, bijvoorbeeld als je met de hand langs een hete kachel komt. Maar het zenuwstelsel kan ook voor ernstige ongemakken en pijnen zorgen waar haast alle andere organen kunnen bij betrokken zijn: van maagkramp, tot hartpijn, zenuwpijn, spierkramp en slapeloosheid. Op sommige problemen hebben we rechtstreeks vat, terwijl andere helemaal onafhankelijk zijn van onze wil.

Dankzij het zenuwstelsel kunnen we doelmatig reageren op veranderingen die zich binnen en buiten ons lichaam voordoen, kunnen organen hun werk doen en krijgen we via pijnprikkels informatie over problemen die zich ergens in het lichaam voordoen. We hebben vaak al kunnen ondervinden hoe het zenuwstelsel soms de wet dicteert zonder dat je dat zelf kan veranderen. Opwinding, ergernis, problemen kunnen je zodanig in beslag nemen dat je spijsvertering, hart, bloeddruk, denkvermogen, slaapritme en concentratie naast de levensvreugde, compleet kunnen verstoord zijn. Daarom moeten problemen met het zenuwstelsel onze bijzondere aandacht krijgen en moeten bij voorkeur oplossingen worden gezocht in de natuur die tegelijk krachtig werkzaam zijn en veilig.

Hoe ga je nu tewerk?

Ja het is mogelijk een goede methode te ontwikkelen om te lukken in de examens. Een mirakelpil of -methode bestaat niet, maar er zijn wel wetenschappelijk onderbouwde methodes en richtlijnen die kunnen helpen het geheugen te verbeteren en gemakkelijker de leerstof te beheersen en te onthouden, dus een goed examen af te leggen.

  • Wacht niet tot de laatste maand, week of dag om er aan te beginnen. De stof is vaak zo complex en uitgebreid dat dit onmogelijk kan. Je kan een huis ook niet in één dag bouwen. Uitgesloten.
  • Zoek een goede leermethode: lezen, met de hand een resumé schrijven of belangrijke punten opschrijven en nadien herhalen, herhalen, herhalen!
  • Probeer eerst te begrijpen wat je leest en wat je moet leren. Zonder “goed begrijpen” wordt het papepgaaienwerk: ook dat is onmogelijk!
  • Bouw een vast schema in: op tijd opstaan, op tijd naar bed, op geregelde tijden eten en drinken en tweemaal per dag een wandeling maken! Bel ook elke dag iemand op als je alleen op je kot zit, of praat met je ouders een kwartiertje als je het geluk hebt thuis te kunnen studeren.
  • Eet volwaardige kost. Een tussendoortje aan het bureau is niet verstandig. Driemaal per dag gezonde kost is van vitaal belang. Denk aan koolhydraten (fruit) gezonde eiwitten (vis), ballaststoffen (groenten) en gezonde vetten (olijfolie en noten). Een lekker kopje koffie is een aangename beloning en maakt alert.
  • Vergeet ook niet voldoende lang en op tijd te slapen, want daardoor gaat de leerstof een vaste plaats krijgen in je geheugen.
  • En tenslotte is er nog iets heel belangrijk: geloof in jezelf.

En nog een tip: Een uitstekende bron van gezonde vetten die het geheugen en de zenuwen best kunnen gebruiken: visolie.

Denk aan Nutribell visoliecapsules.

Je vindt visoliecapsules van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visolie ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

We duimen voor je resultaten op het examen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer