jun 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in. Zo zijn bepaalde streken in het oosten zoals Maleisië en Thailand heel fotogeniek, het eten is er geweldig, de mensen vriendelijk, de natuur fenomenaal, maar…

Natuurlijk spelen het klimaat en de streek een grote rol. Dus ook de plaats waar je je vakantie zou kiezen. Het vochtige warme tropische klimaat maakt een ander gedrag noodzakelijk dan bijvoorbeeld de omgeving van de zee of de oceaan hier waar de lucht meer jodium bevat, of de savanne met het droge grasland, of de hete woestijn van Egypte maar met zijn droge lucht. Ook de hoogte heeft een woordje mee te praten: op zeeniveau of op een hoogte van 1000 of 2000 meter worden er andere eisen gesteld aan het organisme.

Het klimaat heeft wel degelijk invloed op onze gezondheid. Een goede vakantieplek kiezen kan je gezondheid dus verbeteren.

Goed informeren

Zelfs het hematocrietgehalte wordt erdoor beïnvloed. Vandaar dat veel sportlui een hoogtestage gaan doen om op die manier over een groter zuurstoftransport in het bloed te beschikken. Ons eigen klimaat geeft veel afwisseling: het blijft nooit zeer lang heet, nooit zeer lang vochtig, nooit zeer lang koud. Binnen één week zitten er soms drie klimaattypes. Dat betekent ook dat we nooit lang belast worden door één en hetzelfde systeem.

In zuiderse landen is dat anders. Daar heerst langere tijd een warm en droog of een warm en vochtig klimaat al naargelang de streek. Daar moet men gewoon rekening mee houden. Ook het jaar rond zijn er daar minder schommelingen dan bij ons met onze vier seizoenen die elk hun eigen klimaat hebben. In het zuiden kan het voor veel Belgen wat monotoon worden: weinig wind, nooit sneeuw, nooit gladde wegen, nooit ijskoude regen…

We kunnen daarom niet altijd even gemakkelijk wennen aan die eeuwige zomerse atmosfeer, dat broeikast-effect, dat leven als onder een serrekoepel. Zowel ons lichaam als onze geest kunnen onder zware druk komen. Om zich daarin goed te voelen, is er vaak ook een innerlijke groei en een emotionele rijpheid voor nodig. Men moet ook daarin psychisch groeien.

Men moet zich trouwens altijd grondig informeren over de plaats waar men naartoe wil om zich te vestigen of om op vakantie te gaan. En als de tijd die men er doorbrengt beperkt is, moet men zich altijd richten op de raad van mensen ter plaatse. Reisgidsen en hotels geven wel informatie die het welzijn van de gasten moet bevorderen.

Waar voel ik me gelukkig?

Er zijn mensen die zich gelukkiger voelen bij een koel en droog klimaat, anderen verkiezen een warm en droog klimaat en de meesten zullen het gewoon bij „zon” houden. Maar zon zegt niet alles, want die schijnt ook in het noorden van Schotland. Alleen is het daar veel vochtiger en koeler.

Maar wat is nu het beste klimaat voor de mens? Waar voelt het organisme zich best bij?

Wat verdraag ik?

Over het algemeen kan je stellen dat het menselijk organisme beter een warm droog klimaat kan verdragen dan een vochtige hitte. Het zijn alleen maar sterke naturen die geen hinder of schade ondervinden van een warm en vochtig klimaat. Voor anderen betekent dit klimaat een te sterke belasting. Het is van deze situatie dat het gezegde uitgaat dat de tropenjaren dubbel tellen. Voor deze mensen kan een droog woestijnklimaat veel beter zijn. Zij zullen zich bijvoorbeeld ook beter voelen aan de Costa Blanca dan aan de noordelijke costa’s.

Een droog woestijnklimaat is trouwens voor de meeste naturen gunstig, ook voor allergiepatiënten en mensen met gevoelige luchtwegen. Wie vaak verkouden is en last heeft van bronchitis kan eens een reis naar de woestijn overwegen. In Egypte kunnen ze zich wellicht heel goed voelen, hoewel ook daar plaatsen zijn waar het minder gezond is.

Iemand die zich in een warm en vochtig klimaat niet goed thuis voelt, kan dus maar beter naar een warm en droog klimaat verhuizen, zou je kunnen concluderen, maar dat is niet zo.

Zeker niet, want voor het organisme is het minder belastend in een grote droge hitte te vertoeven dan in grote vochtige koude. Zolang we voldoende drinken en het lichaam voldoende kan transpireren, kan het zich ook op de juiste wijze afkoelen en is er geen enkel gevaar, noch probleem. Het lichaam kan veel sneller last ondervinden als we in een hevige koude terechtkomen en geen aangepaste kleding of beschutting kunnen vinden. Als we ons niet gepast kunnen opwarmen door vuur of door kleding, kan deze koude op korte tijd zelfs noodlottig worden voor de mens. Het klimaat, noch de temperatuur op zich hebben definitieve betekenis. Het ligt eraan hoe het lichaam er mee omgaat en of wij het op een verstandige wijze hanteren. We kunnen het organisme zelfs voordeel doen halen uit elk klimaat, maar over het algemeen geldt wel dat een droog woestijnklimaat het gezondst is.

Droog woestijnklimaat als geneesmiddel

Als we over de woestijn spreken, denken we aan fatamorgana’s, aan door de zon gebleekte skeletten van mensen die zijn omgekomen van honger en dorst, denken we aan eentonige zandvlakten waar de zandstormen overheen gieren, aan de paar oasen waar heel stil leven mogelijk is door één enkele waterput. De woestijn is voor velen de onherbergzaamste streek op aarde.

Maar hoe kan het toch dat dit droge hete klimaat van soms meer dan 50 graden beter is voor het organisme?

Het is heel merkwaardig dat het organisme minder hinder ondervindt van een heet maar droog klimaat, waarbij het overdag soms 50 graden is, terwijl we ons minder prettig voelen bij een warmte van maar 30 graden, maar met een hoge vochtigheid. Eigenlijk is het de zuivere droge lucht van de woestijn die op de gezondheid een heilzame uitwerking heeft.

De vochtige warmte kan bij gevoelige mensen problemen veroorzaken zoals migraine bijvoorbeeld en soms is daar ook een gebrekkige werking van de alvleesklier bij. Maar ook lever, gal en nieren kunnen in een vochtige warmte onder hoge druk komen. Als deze organen het laten afweten, dan kunnen merkwaardige verschijnselen optreden, waarbij die 30 graden nog als te koud worden ervaren: men kan een onplezierige koude ervaren bij 30 graden, terwijl een gezond persoon die helemaal geen last heeft met lever en pancreas en nieren kletsnat kan zijn van het zweet.

Als de eerstgenoemde persoon plots naar de woestijn zou kunnen trekken, dan zijn de onplezierige verschijnselen op slag verdwenen. Omdat al zijn organen perfect beginnen te functioneren, voelt hij zich op slag weer gezond. Van migraine zal ook geen sprake meer zijn.

Beter

De innerlijke spankracht, de vitaliteit, de werklust en de levenslust nemen toe, men voelt zich gelukkiger worden en men kan weer de wereld verzetten. Mensen die last hebben van een vochtig klimaat en die kwalen vertonen die typisch zijn voor zo’n klimaat zoals reuma, longproblemen, aandoeningen aan de bovenste luchtwegen, bronchitis, verkoudheden kunnen zich op slag beter voelen en als ze er een tijdje vertoeven, is het heel goed mogelijk dat alle klachten verdwijnen. Er zijn er trouwens nog meer: zoals astma, hooikoorts, neuralgieën, mensen die last hebben van de föhn of van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door schrale wind, zullen op windstille dagen in de woestijn volkomen klachtenvrij zijn.

Het plezierige is ook dat het woestijnklimaat de weerstand van de patiënt vergroot, zodat hij zich ook langere tijd beter zal voelen als hij terug ingeschakeld wordt in ons normaal Belgisch, vochtige klimaat. Iedereen die het zich kan veroorloven, is gebaat bij een flink verblijf in een woestijnklimaat, ze zouden er versterkt uit tevoorschijn komen. Volgens sommige bronnen zijn er in woestijngebieden geen lijders aan artritis, noch reumapatiënten en zou er zeker minder kanker voorkomen.

Het droge woestijnklimaat heeft dus wel degelijk een goede uitwerking op het organisme. Het is bovendien een balsem voor de vermoeide geest, want de stilte en de rust die van een woestijnlandschap uitgaat is onvergetelijk en herstellend voor het zenuwstelsel. Een plaats om inderdaad honderd jaar te worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer