Kinderen van jonge vaders zijn gezonder

Men lijkt er toch een beetje van terug te komen bij jonge vrouwen: eerst carrière uitbouwen en dan pas aan kinderen denken. Maar toch is het nog altijd de gewone manier van doen bij de meeste jonge dames. Jammer, want de biologische klok tikt verder en bovendien is het risico op problemen bij de geboorte, zowel voor de moeder als het kind, ook groter.

Niet enkel vrouwen, maar ook mannen worden ouder vooraleer ze hun eerste kind krijgen.

Van vrouwen was die trend al een hele tijd bekend: pas op latere leeftijd moeder worden. Nu blijkt volgens het Centrum van Bevolkings- en Gezinsstudie Vlaanderen, dat ook meer en meer mannen pas op latere leeftijd vader worden. Het aantal mannen dat na zijn veertigste vader wordt, is de afgelopen vijftien jaar meer dan verdubbeld. In Vlaanderen werden per jaar meer dan 4000 baby’s geboren van wie de vader ouder was dan veertig.

Men weet dat net als bij de vrouwen de reden hiervoor moet worden gezocht in het werkpatroon. Vrouwen willen eerst studeren, dan een carrière en dan pas kinderen. Bij mannen is dat niet anders: ze zijn ook ouder als ze zich definitief aan een partner verbinden. Mannen willen eerst zekerheid over hun vrouw en hun positie en pas dan willen ze vader worden. Vrouwen willen eerst een carrière, een huis en geld en dan pas kinderen.

Dat heeft ook gevolgen voor de gezondheid van baby’s want het is bekend dat met de toenemende leeftijd, ook het risico op gecompliceerde bevallingen en afwijkingen bij het kind kunnen toenemen. Mongolisme is maar één van de mogelijke verwikkelingen. Bovendien is ook voor de moeder het risico groter: ze heeft meer kans op borstkanker naarmate de leeftijd waarop ze voor het eerst moeder wordt, toeneemt.

Voor de vaders zelf is het risico onbestaande, maar de leeftijd van de man kan de kwaliteit van het sperma nadelig beïnvloeden. Miskramen kunnen onrechtstreeks veroorzaakt worden door de leeftijd van de vader. Bovendien valt over die gezondheid van de vader ook wat te zeggen, omdat bepaalde elementen in het gedrag van de vader, ook terug te vinden zijn in de kwaliteit van het sperma: roken en alcohol zijn erg nadelige factoren voor de gezondheid van het toekomstige kind.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer