mrt 9, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress en voeding vijand van je bloedvaten

Atherosclerose ook populair aderverkalking genoemd, is een grote vijand van je gezondheid. Dat vertaalt zich in verhoogde bloeddruk en daardoor beroerte en hartinfarct, naast ischemische klachten. Hoe merk je het? Door een te hoge bloeddruk. Hoe komt het dat de meting van de bloeddruk zo erg kan verschillen? Men heeft vastgesteld dat als een verpleegster de bloeddruk meet, die doorgaans lager is dan als de dokter het doet. De empathie en de vriendelijke aanpak van de verpleegster staat vaak in schril contrast met de afstandelijke en dominante methode van de arts. Jammer, maar het is zo.

Mensen zijn jammer genoeg nog altijd bang van veel dokters. Het god-de-vader-syndroom is daar niet vreemd aan: ik ben de dokter en jij bent de patiënt en ik weet het en jij niet, dus jij doet wat ik zeg en voorschrijf. Deze archaïsche aanpak is jammer genoeg nog niet verdwenen, maar gelukkig komt er een kentering. Dat betekent ook dat veel ziekten, syndromen en ziektebeelden veroorzaakt of verergerd worden door emoties en stress en zo zijn er miljoenen in ons land alleen al.

Stress is nadelig voor patiënten met bloeddrukproblemen, leer er mee omgaan. Doe aan sport, neem geregeld ontspanning, dat is de beste manier om met stress om te gaan. Ook roken is erg nadelig voor iedereen, maar zeker voor bloeddrukpatiënten. Zelfs een te hoog lichaamsgewicht kan zich vertalen in te hoge bloeddruk. Hou de weegschaal in de gaten.

In België zijn er 2 miljoen patiënten bij wie een hoge bloeddruk bewezen werd. De helft daarvan wordt behandeld. Van alle patiënten die tijdens de meting bij een arts, een hoge bloeddruk vertonen, is 20 percent het slachtoffer van het witte-schort-effect. Dat betekent dat er eigenlijk van deze patiënten 200.000 geen behandeling nodig hebben. Hun hypertensie is het gevolg van de stress, de angst, het witte-schort-effect. Het feit dat ze zich in een dokterskabinet bevinden, windt hen danig op, waardoor de bloeddruk vanzelf stijgt. Als ze een kwartiertje later buiten zijn, is dit verschijnsel vanzelf verdwenen.

Door stress

Deze meting geeft een vals beeld van hun werkelijke toestand. Als we dat weten, betekent zulks ook dat het juist meten van de bloeddruk bij deze patiënten, bijvoorbeeld door zelfmeting in rustige omstandigheden, voor de gezondheidszorg een enorme besparing per jaar kan opleveren, aangezien elke hoge-bloeddrukpatiënt per dag geld kost aan de gemeenschap. Het aantal hoge-bloeddrukpatiënten is per leeftijdscategorie onderverdeeld. Hieruit blijkt dat 60 percent van de mannen boven de 65 jaar, 20 percent van de vrouwen op jongere leeftijd en 67 percent van de vrouwen ouder dan 65 jaar, last heeft van hypertensie of verhoogde bloeddruk.

Opgepast met de anticonceptiepil

Orale anticonceptie, met andere woorden de pil, blijkt bij jongere vrouwen vaak een verhoogd bloeddrukbeeld te vertonen. De combinatie van de pil plus tabak blijkt bij jonge vrouwen die daarbij last hebben van hypertensie vaak desastreuze gevolgen te hebben. Regelmatige controle van de bloeddruk is dus wel erg belangrijk, zelfs op jongere leeftijd. Bij die controle kan zelfmeting goed van pas komen, omdat het tijdstip van de meting goed kan worden gekozen.

Prof. De Wolf zei daarover:  „Verschillende elementen kunnen een verhoging van de bloeddruk tot gevolg hebben, zonder dat het hart of de bloedvaten daar schade van hoeven te ondervinden. Inspanning verhoogt de bloeddruk, maar ook een zware maaltijd laat een ander bloeddrukbeeld zien. Zelfmeting sluit hier foutinterpretaties veelal uit. Bovendien moet zelfmeting worden aangemoedigd, aangezien de patiënt hier een betere motivatie kan krijgen om met een dieet door te gaan, zijn medicatie te nemen, en een grotere therapietrouw in acht te nemen.”

Zelfmetingen

In Leuven werden verschillende systemen onderzocht en men liet ze parallel lopen met de wetenschappelijke metingen in het universitaire ziekenhuis. Ook polsmetingen geven goede informatie. Niet in het minst omdat het een eenvoudig systeem is. Het is niet ingewikkeld om het toestel op de juiste wijze aan te brengen en je kunt het gemakkelijk overal meenemen. Er moet natuurlijk wel worden op gelet dat het toestel op de juiste wijze wordt aangebracht. De meetsonde moet dus goed op de slagader worden gelegd en de pols moet op harthoogte worden gebracht. Het bloeddrukbeeld wordt trouwens anders als men de meting op een andere hoogte toepast. Laat men de arm teveel zakken of legt men die te hoog, dan merkt men dat de meting verschilt.

Het is goed om een viertal metingen per dag toe te passen: ’s Morgens, ’s middags, in de vooravond en ’s avonds net voor het slapen gaan. Uiteraard is het nodig dat de waarden nadien gecheckt worden bij de huisarts of de cardioloog als men in behandeling is. Je zal merken dat de waarden kunnen verschillen al naargelang de activiteiten van die dag, de maaltijden, de stress enz.

Wat te doen bij hoge bloeddruk?

Wie zijn bloeddruk op een gezond niveau wil houden, moet uiteraard gezond gaan leven. Bepaalde leefgewoonten passen daar helemaal niet in.

  • Stress is een belangrijke oorzakelijke factor. Stress die in je kleren gaat zitten moet dus zoveel mogelijk worden vermeden
  • Ontspanning is in alle opzichten goed. Geregeld een dagje vakantie nemen is dus echt nodig.
  • De voeding is een belangrijke factor, die door veel mensen wordt onderschat. Het zoutverbruik moet worden gemilderd, koffie, chocolade en alcoholhoudende dranken zijn verboden.
  • Tabak is natuurlijk taboe.
  • Overgewicht moet worden bestreden, maar van zodra wordt overgeschakeld op een gezond dieet, zal het gewicht van zelf genormaliseerd worden.
  • Wees ook voorzichtig met dierlijke eiwitten en vooral transvet.
  • Natuurlijk is een programma met voldoende sport niet weg te denken als men zijn bloeddruk in toom wil houden of tot een normaal peil wil terugbrengen. In de plaats van één dag in de week een halve dag intensief aan sport te doen, is het veel beter voor de gezondheid als men driemaal per week een half uurtje aan sport doet. Isotone sporten zijn de beste sporten. Dat betekent sporten die gepaard gaan met een verplaatsing. Powertraining, boogschieten, kogelstoten enz… zijn in dat opzicht geen goede sporten; terwijl wandelen, lichte looppas, roeien, zwemmen, echt gezonde sporten zijn.
  • Wees spaarzaam met zout en drink voldoende water!
  • Slaap voldoende.

Vetten en antioxidanten

Iedereen weet intussen wel al dat je moet uitkijken met veel vlees en dus dierlijke harde vetten en zeker met behandelde producten, kortom junkfood is te mijden. Ze zijn ongunstig voor de bloedsomloop, en kunnen op termijn verhoogde bloeddruk opleveren. Te veel verzadigd dierlijk vet is echt gevaarlijk, dat zei prof. Dr. De Wolf. Onverzadigd vet is geen enkel probleem. Visvetten zijn gunstig i.v.m. de prostaglandines en de bloedstolling. Poly- of mono-onverzadigde vetten zijn wel goed. Olijfolie is dus een heel goede olie in verband met de gezondheid van de bloedvaten. Vermijd ook snel resorbeerbare suikers. Chocolade, snoep, cola, gebakjes, bonbons, en suiker zijn dan ook te mijden.

In de plaats daarvan zijn langzaam absorbeerbare koolhydraten van belang: volkorenbrood, fruit, aardappelen. De totale voeding moet voor 50 percent uit koolhydraten bestaan, voor 20 percent uit proteïnen, voor 30 percent uit vetten, waarvan 1/3 mono-onverzadigd vet, 1/3 poly-onverzadigd vet en 1/3 verzadigd vet. De cholesterol mag maximum 300mg per dag bedragen. Het grootste deel van de cholesterol wordt in de lever aangemaakt en 10 percent is afkomstig van de voeding.

De HDL-cholesterol (de goede) moet via sport worden omhoog gebracht. Antioxidanten zijn de vitamines C, A en E. Vruchten en groenten zijn daarom van groot belang in een gezond dieet. Maar in elk geval mag één enkele meting niet van aard zijn om ongerust te worden of gerust te blijven. Een regelmatige controle is van belang en de zelfmeting kan daarom in belangrijke mate tot een gezonde leefwijze bijdragen.

Maar een interessante en belangrijke manier om een gezonde bloeddruk te behouden is het beheersen van stress.

Daartoe is passiebloem bijzonder geschikt om stress te beheersen.

Een tip: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer