Laat je veiligheid op de weg niet vastvriezen

Hoe vastgevroren portieren en ruitenwissers veilig “ontdooien”?

Het is me het weertje wel. “Eindelijk” horen we sommigen fluisteren. “Het kan niet rap genoeg gedaan zijn”, sakkeren anderen, want niet enkel de koude hindert hen, de dure verwarmingskosten en de ongemakken op de weg, met het nieuwe bus schema, of de auto. Daarbij komt het nogal eens voor dat zowel ruitenwissers als de rubberen dichting van de portieren vastzitten door vocht en vrieskou. Wat moet je dan doen?

Absoluut niets forceren. Je maakt beslist je ruitenwissers stuk, of je krijgt krassen op de voorruit met het risico dat de volgende keuringsbeurt je auto voor krassen op de voorruit wordt afgekeurd. Een dure aangelegenheid. Ook het rubber van de afdichting van porteren kun je op die manier beschadigen.

Hoe kun je dat alles voorkomen? 

Om te beginnen bestaan er spuitbussen om een bevroren voorruit van de auto te ontdooien. Je kunt het goedje ook op en tegen de ruitenwissers sprayen zodat ze snel en zonder schade loskomen. Hetzelfde met het rubber van de porteren.

Hoe kun je dat nog doen? Ga vooral niet tewerk met zout water, of zeker niet met warm water. Want in tegenstelling tot wat de meesten zouden denken, bevriest warm water sneller dan koud water. Zout water tast bovendien ook de lak van de motorkap aan.

Voorkomen is beter. Daarvoor kun je gebruik maken van een siliconenspray of een speciale spray voor rubber, waardoor het oppervlak glad blijft en dus niet gemakkelijk zal vastvriezen. Voor de ruitenwissers kun je dat uiteraard niet gebruiken dan, maar wel op tijd de voorruit poetsen en schoon maken, dan zal ze minder snel bevroren zijn en blijven je ruitenwissers ook gaaf. Zo kom je zonder problemen de winter door en rij je veilig in het verkeer.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer