Laat je veiligheid op de weg niet vastvriezen

Hoe vastgevroren portieren en ruitenwissers veilig “ontdooien”?

Het is me het weertje wel. “Eindelijk” horen we sommigen fluisteren. “Het kan niet rap genoeg gedaan zijn”, sakkeren anderen, want niet enkel de koude hindert hen, de dure verwarmingskosten en de ongemakken op de weg, met het nieuwe bus schema, of de auto. Daarbij komt het nogal eens voor dat zowel ruitenwissers als de rubberen dichting van de portieren vastzitten door vocht en vrieskou. Wat moet je dan doen?

Absoluut niets forceren. Je maakt beslist je ruitenwissers stuk, of je krijgt krassen op de voorruit met het risico dat de volgende keuringsbeurt je auto voor krassen op de voorruit wordt afgekeurd. Een dure aangelegenheid. Ook het rubber van de afdichting van porteren kun je op die manier beschadigen.

Hoe kun je dat alles voorkomen? 

Om te beginnen bestaan er spuitbussen om een bevroren voorruit van de auto te ontdooien. Je kunt het goedje ook op en tegen de ruitenwissers sprayen zodat ze snel en zonder schade loskomen. Hetzelfde met het rubber van de porteren.

Hoe kun je dat nog doen? Ga vooral niet tewerk met zout water, of zeker niet met warm water. Want in tegenstelling tot wat de meesten zouden denken, bevriest warm water sneller dan koud water. Zout water tast bovendien ook de lak van de motorkap aan.

Voorkomen is beter. Daarvoor kun je gebruik maken van een siliconenspray of een speciale spray voor rubber, waardoor het oppervlak glad blijft en dus niet gemakkelijk zal vastvriezen. Voor de ruitenwissers kun je dat uiteraard niet gebruiken dan, maar wel op tijd de voorruit poetsen en schoon maken, dan zal ze minder snel bevroren zijn en blijven je ruitenwissers ook gaaf. Zo kom je zonder problemen de winter door en rij je veilig in het verkeer.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer