Maakt artificiële intelligentie ons gelukkiger en wijzer of bedreigt ze onze gezondheid?

We kunnen er niet omheen, de artificiële intelligentie is er, althans bij naam. De vraag is namelijk of intelligentie überhaupt wel artificieel kan zijn. Veel mensen zijn van oordeel dat het ons zal redden, helpen intelligente prognoses te maken, de toekomst kan beïnvloeden om mensen gelukkiger te maken.

Kunstmatige intelligentie is hetzelfde als het antwoord vragen aan de spiegel: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in heel het land…” Je kent het vervolg al.

Is dat wel zo? 

Vroeger gingen sommige lieden te rade bij “Madame Blanche” en lieten zich foppen aan toekomstvoorspellingen die klinkklare onzin waren, gevaarlijk waren en vooral veel geld uit de zakken van goedgelovigen kon halen. Tegenwoordig doen we ongeveer hetzelfde met artificiële intelligentie. We laten dit systeem zogenaamd beslissingen nemen die de mensen normaal niet kunnen of zouden nemen.

Intelligente beslissingen komen door redeneren, afwegen, emoties en ratio tegenover elkaar te stellen om daaruit een wijze conclusie te trekken die normaal “wijs of de beste” zou moeten zijn.

Vanmorgen in het nieuws, dat een mastodont van de Russische vloot, een onverwoestbaar schip, geraakt was door afweer, dankzij kunstmatige intelligentie.

Hoe kan zo’n schip geraakt worden door een automatische intelligentie, zonder dat er eerst iets werd ingestopt. Berekenen op basis van menselijke input en intelligentie, dat wel ja, maar kunstmatig?

Bedrog en diefstal

Dat heeft de New York Times goed begrepen, want het spande een proces aan tegen Microsoft en Open AI vanwege misbruik en schending van de auteursrechten. Want hoe zou intelligentie automatisch kunnen zijn, zonder dat er eerst een programma en gegevens worden ingeput. Een automatische grasmachine begint ook maar te maaien als de batterij opgeladen is en er eerst geprogrammeerde chips zijn voorzien. Die machines werken op commando waarbij een geprogrammeerde opdracht afkomstig is van de mens, het enige intelligente wezen op onze planeet.

Dat een databank meer gegevens kan bevatten en opdiepen dan één mens ooit in zijn leven zou kunnen, is mogelijk omdat het werk, het vernuft, het geheugen en de kundigheid gekoppeld aan intelligentie van talloze mensen erin werd gestopt.

Zou jij het aandurven om heel je fortuin afhankelijk te maken van Artificiële intelligentie? We wensen je veel geluk, want wie heeft de Artificiële intelligentie geprogrammeerd? 

Ontmenselijking

De ontmenselijking is volop bezig. Een aantal televisiezenders heeft voorzien dat binnen afzienbare tijd, sommige zelfs volgend jaar, de nieuwslezers en lezeressen van vlees en bloed zullen worden vervangen door robotten die eruitzien als menselijke figuren, maar functioneren dankzij Artificiële intelligentie. Wat is daar nog leuk aan?

Bovendien wie kan nog vertrouwen stellen in de nieuwsmakers als alles artificieel is. De waarheid ligt hier niet zoals gewoonlijk in het midden, maar op een heel ander domein. Een mediatycoon in ons land heeft trouwens gesteld: “Zeg mij welk nieuws je wilt vernemen, en ik zal het je maken.

“Its a mad, mad world master Jack”. Dat wisten de filmmakers al in 1963, het jaar waarin Kennedy werd doodgeschoten.

Wat staat er te gebeuren? Als artificiële intelligentie dat moet bepalen kunnen we best onze adem inhouden. In elk geval laten de New York Times en CNN en Reuters er geen gras over groeien. Ze spanden een proces aan wiens diefstal van informatie voor miljarden dollars, omdat de gegevens van deze media erin werden gestopt en moeten dienen om “gratis” content aan te bieden via Artificiële intelligentie. Tik 3 woorden in en je hebt een “gratis antwoord”, maar op basis van gestolen gegevens. Want de media moeten hun goed opgeleide reporters, fotografen en journalisten ook betalen. De Nieuwswaakhond NewsGuard bekijkt alle artikelen, want sommige worden vervormd en “aangepast”. Er staat wat te gebeuren: beslissingen nemen, de gezondheid bepalen, het gedrag van mensen beïnvloeden en content of gegevens stelen. Het laatste woord is nog niet gezegd, zeker niet als het om artificiële inhoud gaat.

Worden we er gelukkig door? We betwijfelen het. Want de mens is geen kunstmatig wezen, heeft geen artificiële intelligentie, maar is een rationeel wezen, ook gedragen door emoties.

Stel: je moet een belangrijke beslissing nemen over je kinderen. Wil je dat zelf doen, of laat je dat over aan artificiële intelligentie, op basis van onduidelijke en vaak gestolen gegevens.

Hetzelfde met onze gezondheid: wanneer mag je welk medicijn nemen of een ingreep laten uitvoeren en door wie…

Wij kiezen voor onszelf het meest menselijke antwoord. Dat maakt nog altijd gelukkiger en geeft een betrouwbaar en goed gevoel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer