dec 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Nooit eerder in de geschiedenis is er zoveel een beroep gedaan op de geneeskunde voor het herstellen van de gezondheid, het verlengen en het verbeteren van het leven dan nu. Nooit eerder zijn zoveel middelen ter beschikking gekomen van iedereen en de reeks middelen neemt nog uitbreiding. Maar tegelijk zijn nooit zoveel mensen ervan overtuigd geraakt dat de natuur belangrijker is dan de geneeskunde ons wil doen geloven. Langzaam maar zeker begint het trouwens ook bij de officiële geneeskunde te dagen dat er wel degelijk principes zijn waar je niet ongestraft kan aan raken: de geest is onlosmakelijk verbonden met het lichaam en de gezondheid van elk afzonderlijk bepaalt ook de gezondheid van het geheel: de mens. De oude Romeinen wisten dat al en ze propageerden dan ook een gezonde geest in een gezond lichaam. Het waren oude volkeren, maar geen primitieven, wel integendeel.

Ook Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde was daarvan overtuigd en schreef: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn is uw voeding”. Gezondheid uit een reageerbuis, een flacon of een pilletje halen, is dus eigenlijk naast de kwestie. Het komt erop aan ons wat natuurlijker te gaan gedragen in alle opzichten: rustiger leven, een doel voor ogen houden, onze afkomst erkennen, bewegen en gezond eten in een omgeving die voor ons bedoeld is: de natuur.

De beste geneeskunde is de preventie en het besef dat geest en lichaam met elkaar verbonden zijn. Daarom is rust en zijn natuurlijke stoffen en gezonde voeding van essentieel belang.

Op die manier is gezondheid een complex gegeven. Het is niet louter de som van gezonde lichaamsdelen, het is de verzameling van zich goed voelen, goed zijn en gezond denken en handelen. Kortom: een gezonde geest in een gezond lichaam, zoals de oude Romeinen al wisten.

Wat is belangrijk?

De pandemie heeft aangetoond dat persoonlijke weerbaarheid, anders gezegd de weerstand of immuniteit van essentieel belang is. Je kan je afvragen wat de rol is van virussen en bacteriën en of er geen methode bestaat om die allemaal uit te roeien zodat we niet meer belaagd kunnen worden. Dat zou pas een heel slecht idee zijn, want zonder bacteriën is er geen leven mogelijk. Bedenk dat we in de darmen gemiddeld vijftien kilo bacteriën hebben en dat hun aantal veel groter is dan onze lichaamscellen zelf.

We worden geboren met bacteriën en dat is maar goed ook, die bepalen de darmflora en dus de immuniteit. Kinderen die op een natuurlijke manier geboren worden, hebben in tegenstelling tot baby’s die via een keizersnede ter wereld komen een uitgebreidere en betere darmflora, ze zijn minder gauw ziek en de eerste levensjaren verlopen daardoor minder risicovol. Steeds meer komt de relatie tussen brein en flora, tussen longen en flora in beeld. Iemand met gezonde darmflora wordt niet ziek, heeft een ijzersterke immuniteit. En voor velen is de rol van virussen onduidelijk, maar ze spelen in elk geval een essentiële rol in het opbouwen van immuniteit.

We zijn oorspronkelijk in de natuur gezet, we komen uit de natuur en het mag duidelijk zijn dat mensen die in de natuur leven, sterker zijn, langer leven een betere immuniteit hebben, minder allergisch zijn en tenslotte ook gelukkiger zijn.

Kinderen die op de boerderij opgroeien hebben een betere immuniteit, zijn meer bestand tegen virussen en bacteriën en worden zelden ziek. Ja de klassieke kinderziekten misschien, maar ze herstellen spontaan en zijn levenslang beveiligd. Zo bouwen ze immuniteit op.

Noodzakelijke stoffen

De natuur verschaft wat we nodig hebben. Daarin vinden we alles niet enkel om te overleven, maar ook om gezond te blijven of het weer te worden.

In de plaats van zijn heil te zoeken in sterke medicamenten kan je beter inzoomen op voedingsvezels, gezonde eiwitten uit vis, poly onverzadigde vetzuren (olijfolie) foliumzuur, antioxidanten zoals vitamine C, E bètacaroteen, zink, selenium, magnesium, vitamine D. Dat zijn heel andere dingen dan de technische geneeskunde – die weliswaar enorme vorderingen maakt – ons wil doen geloven. Het is niet zozeer het corrigeren van ziekten, dan wel het gezond houden van de cellen dat moet worden nagestreefd. De winst zal veel groter zijn. Je kan wel hopen bijvoorbeeld op vernuftige operaties zoals het vervangen met knie- en heupprothesen, ooglenzen en hartkleppen, maar het is veel duurzamer en veiliger te rekenen op de natuur die kan maken dat de knieën gezond blijven, de hartkleppen niet moeten vervangen worden en de ooglenzen helder blijven. Daar zouden veel beter en veel meer studies moeten over opgezet worden, zodat de winst voor de patiënt en de geneeskunde duurzamer en veiliger wordt, maar… misschien wat minder winstgevend en daar ligt ongetwijfeld het probleem.

Ook in ons land is geneeskunde vooral gericht op het behandelen van ziekten, niet op preventie zodat men niet ziek wordt. De lobby is niet gediend van gezonde mensen, maar kan enkel winst maken als er veel medicijnen geconsumeerd worden. Over de nadelen wordt liefst niet gecommuniceerd. Dat zagen we al met statines die in sommige gevallen dodelijk waren in andere gevallen tot Alzheimer kunnen leiden of met covid waarbij kritische artsen de mond werd gesnoerd of zelfs geschorst werden door de orde. Wijlen Dr. Lecompte sprak over de horde der geneesheren en we weten waarom.

De aandacht van politiek en gezondheidszorg gaat vooral naar research en dat beperkt zich vooral tot nieuwe middelen, nieuwe technieken, nieuwe onderzoeksmethoden. In de plaats van te onderzoeken waarom sommige mensen ziek worden en anderen gezond blijven. Dat genetische aanleg de enige uitleg kan zijn, is onmogelijk. Wel dat beweging, rust, slaap en vooral gezonde voeding de hoofdrol spelen, komt bij velen niet eens op. Toch zal dat op termijn  nodig zijn; We hebben gezien wat corona kan aanrichten en wat de moderne geneeskunde daar amper als antwoord op heeft.

Eet gezond met gezond verstand

Wat de natuur eeuwenlang heeft voortgebracht en bewezen, kan de mens niet op een paar jaar verbeteren. Het maakt het voor wie gezond wil zijn, worden of blijven er natuurlijk niet gemakkelijker op. We zijn aan onszelf overgelaten om te kiezen.

Er zijn natuurlijk axioma’s die altijd zullen standhouden.

 • Groenten en vruchten zijn zeer gezond.
 • Eet geen geraffineerde producten, vermijd suiker en industrievoedsel.
 • Vermijd onduidelijke tussendoortjes, maar kauw liever wat noten of vruchten
 • Eet liever vis dan vlees en overdrijf niet met eiwitten.
 • Beweeg dagelijks, een half uurtje wandelen is voldoende.
 • Was het fruit en schil het niet, maar eet ook de schil op.
 • Varieer uw voedselpakket en eet zeker veel groenten en ook peulvruchten zoals erwten, bonen, linzen.
 • Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen en blijf ver af van synthetische hormonen.
 • Als de menopauze er is, vervang synthetische hormonen door fyto-oestrogenen afkomstig van soja-iso-flavonen en hoed u voor kankerverwekkende stoffen.
 • Roken is zeer gevaarlijk en alles wat geroosterd en verbrand is, is kankerverwekkend.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in een zuurstofrijke gezonde en natuurlijke omgeving.
 • En als je een medicijn moet nemen, probeer dan eerst met een fytoproduct oftewel een natuurlijk plantengeneesmiddel waarvan de gehele plant gebruikt is en geen geëxtraheerd product, dat werkt beter en veiliger. En twijfel je, doe het dan best onder leiding van een bekwaam arts.

Op die manier word je straatoud, maar blijf je tegelijk gezond.

En een tip om je natuurlijke immuniteit te versterken: Immunibell van Fytobell, puur op basis van planten en kruiden.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968. Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Dat is de beste preventie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer