jun 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Rokers krijgen snel rimpels en zien er vroeger oud uit

Roken blijft gevaarlijk, ondanks inspanningen van de tabaksindustrie om zogenaamd lichtere sigaretten op de markt te brengen en die aan te prijzen omdat ze minder teer en nicotine bevatten. Ondanks alle reclame, ondanks de trucjes, zoals winkels betrekken bij het verbod op verkoop van sigaretten aan jongeren, blijft kanker als gevolg van tabaksgebruik toenemen.

De lasten voor de maatschappij worden steeds groter, en de slachtoffers worden steeds jonger. Vooral bij vrouwen neemt het probleem toe. Hun emancipatiedrang betalen ze vaak met hun gezondheid. Mooi verpakt, handig aangeprezen en van een leuke slogan voorzien, het maakt toch elk jaar weer miljoenen mensen dodelijk ziek. Voldoende redenen dus om niet met roken te beginnen of er zo snel mogelijk mee op te houden.

Er zijn trouwens nog andere redenen: roken doet sneller verouderen. Misschien is dit voor sommigen een beter argument, dan dat je er een hartinfarct, longkanker, maag-darmkanker, tongkanker, prostaatkanker, borstkanker en blaaskanker kan van krijgen.

Roken is niet enkel schadelijk voor het hart en alle inwendige organen, maar ook heel schadelijk voor de huid. De huid van een roker is veel dunner dan van een niet-roker. Roken doet ook sneller verouderen. Rooksters en rokers krijgen veel eerder rimpels en de rimpels zijn ook veel dieper.

Zeker in de winter en in de lente

Het lijkt misschien onverklaarbaar en eigenaardig, maar vooral in de winter en de lente is het niet verstandig om te roken. Hoe komt dat? Daar zijn goede redenen voor, hoewel de argumenten natuurlijk evengoed van kracht zijn in de zomer.

Maar in de winter en de lente is de kans op verkoudheden en ontstekingen van de bovenste luchtwegen groter, dan in de zomer en het najaar. Er is niet enkel het grotere besmettingsgevaar en het risico op allergie, maar omdat nicotine de werking van de trilhaartjes aantast, kan je langer met een verkoudheid blijven zitten en kan die ontaarden in een chronische bronchitis. Je herkent dat wel aan de typische rokershoest.

Besmette partikels die in de luchtwegen terecht komen, kunnen op die manier niet naar buiten worden geworpen. Bovendien worden de slijmvliezen door teer en nicotine dermate geprikkeld, dat er bronchitis kan ontstaan. Daardoor wordt ook de genezing van een acute bronchitis verhinderd. Teer vergroot trouwens het risico op longkanker enorm. De formaldehyde en ammoniak in de sigarettenrook irriteren het slijmvlies, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Door het feit dat sigarettenrook koolmonoxide bevat, wordt er minder zuurstof opgenomen, zodat in de rode bloedcellen het koolmonoxide de plaats inneemt van de zuurstof. Er is daardoor minder zuurstof beschikbaar voor de cellen, wat rechtstreekse invloed kan hebben op het ontstaan van hartinfarct.

Filtersigaretten minstens even gevaarlijk!

Koolmonoxide en ammoniak kunnen zonder problemen de filters van filtersigaretten passeren en doen dus niets af aan het schadelijk effect ten opzichte van hartrisico. Teer en nicotine worden slechts voor een deel tegengehouden en bovendien zou men om hiervan effect te krijgen de sigaret slechts voor de helft mogen oproken. Rookt men de filtersigaret op zoals de meesten doen tot kort voor de filter, dan heeft men de schadelijke elementen toch naar binnen.

Ook de huid veroudert

Niet enkel inwendige organen lopen groot gevaar ziek te worden van tabaksrook, ook uitwendig heeft roken een funeste uitwerking.

Een onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat rokers een dunnere huid hebben dan niet-rokers. De oorzaak hiervan zou te vinden zijn in het feit dat rokers een minder goede doorbloeding van de huid hebben. Tabaksrook maakt ook een enzym aan dat collageen en elastisch weefsel afbreekt. Daardoor krijgen rokers vroeger en meer rimpels dan niet-rokers.

Men is zo zeker van deze resultaten, omdat die proeven in Engeland gehouden zijn op identieke tweelingen, waarvan de ene wel, en de andere niet rookt. Om de huiddikte te meten werd gebruik gemaakt van een nieuwe techniek door middel van geluidsgolven. Niet-rokers hebben gemiddeld een huid die 25 percent dikker is, dan rokers. Er was zelfs één geval bij waarvan de zuster een gemiddelde huiddikte had van 0,57 millimeter, terwijl de niet-rokende zuster 0,91 millimeter had.

Dr. T. Specter beweerde als gevolg van dit onderzoek, dat nooit tevoren zo overduidelijk de schadelijkheid van roken op de huid was bewezen en de veroudering hiervan zo duidelijk was aangetoond. Alweer een goede reden om met roken op te houden.

Veroudering van de cellen

Zoals met veel gewoontes, komen de gevolgen ervan slechts jaren later tevoorschijn. Dat is ook zo met roken. Als je begint te roken op je dertiende of veertiende, wat bij veel jongeren het geval is, dan mag je gevolgen pas verwachten dertig à veertig jaar later, dus rond je vijftigste. De schade die al die tijd tot dan toe is aangericht is meestal onomkeerbaar. De cellen hebben al die tijd meer dan 400 bekende toxische stoffen moeten verwerken en daar zijn ze niet voor geschikt of gemaakt. Longartsen slaan dan ook alarm en willen de jeugd overtuigen om er niet aan te beginnen. Hetzelfde met zogenaamde softdrugs waarvan beweerd wordt dat ze onschadelijk zijn. Dat is een flagrante leugen. Weed is zesmaal meer oxidatief dan tabak. Maar wie heeft belang bij de leugen? De tabaksindustrie die het wil laten legaliseren om er zelf profijt uit te halen. Specialisten stellen vast dat mensen die een hartinfarct hebben meegemaakt zo geschrokken zijn omdat ze de dood van nabij gevoeld hebben, dat ze tabak voorgoed afzweren.

Bij mensen met ademproblemen en vermindering van de longcapaciteit is dat minder evident. Soms stellen mensen die chronische hoest hebben vast dat het hoesten erger wordt als ze stoppen en dat is aannemelijk. Je moet het gunstige effect op langere termijn zien. Maar roken heeft nog meer negatieve impact: het vergroot de kans op complicaties bij operaties, bij Covid, bij diabetes en daar is niet meteen een medische verklaring voor te vinden.

Een vale, oudere en rimpelende huid is er een gevolg van. De verklaring daarvoor is een geringere doorbloeding en dus snellere veroudering van de huidcellen. De huid ziet ook valer en dat komt omdat de lever toxische stoffen moet verwijderen en daar een hele klus aan heeft en eigenlijk nooit mee klaar is, maar ook door zuurstoftekort. Bovendien worden onder invloed van tabak vrije radicalen gevormd. Er is ook een tekort aan vitamine, vooral vitamine C die door tabak afgebroken wordt, zodat de elastine en het collageen, noodzakelijk voor een gave en jonge huid niet meer voldoende wordt opgebouwd. Ook acné, puistjes en huidkanker kunnen te maken hebben met roken, evenals couperose.

Wat is de oplossing? Stoppen met roken, liefst meteen.

Dat is niet gemakkelijk. Maar daarom is er gelukkig een goed middel dat de rookhonger stopt zonder nicotine. Het is een natuurlijk middel onder vorm van een handige spray: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit)

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan Xantipex ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je zal er jaren jonger uitzien en veel meer kans hebben om niet ernstig ziek te worden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer