sep 19, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder bewegen: meer kans op corona

Wat kan je doen voor je immuniteit?

Het leven en de wereld zijn helemaal veranderd door de coronacrisis sedert de eerste lockdown ons land lam legde. Wie gehoopt had op een normale zomer en naar zijn vakantie had uitgekeken, kwam compleet bedrogen uit. De vakantieperiode waarin haast alle beperkende maatregelen werden versoepeld, hebben het virus weer schwung gegeven met als gevolg weer honderden besmettingen per dag.

Hoe kan dat? De vakantie maakt ons normaal sterker en de zomer maakt normaal gezien een virus zwakker en toch stijgt het aantal besmettingen weer…

De algemene gezondheid van de bevolking is er volgens specialisten op achteruit gegaan sinds de coronacrisis begon. Oorzaak: we bewegen veel te weinig, waardoor de immuniteit achteruit gaat.

Daar zijn natuurlijk meerdere verklaringen voor. Om te beginnen wordt er meer en beter getest. Ook nu worden jongeren bij de tests betrokken, vandaar dat de cijfers aantonen dat meer jonge mensen in de schoolleeftijd besmet zijn. Verder zijn veel jongeren op vakantie geweest en hebben zich daar maar weinig van de coronavirussen aangetrokken. Gevolg: ze konden elkaar rustig besmetten zonder dat ze er erg in hadden en eens terug thuis hebben ze hun ouders, familie, vrienden, omgeving verder kunnen infecteren terwijl ze niet wisten dat ze positief waren.

En tenslotte iets waar artsen, specialisten, cardiologen al langer voor waarschuwden: we zijn niet goed bezig.

Uit rapporten blijkt dat de gezondheidstoestand van de Belgen er absoluut niet op verbeterd is sedert het begin van de coronacrisis en dat is slecht nieuws voor de Belgen, maar ook voor de kans op besmetting. Een minder goede gezondheid met name een zwakkere weerstand, maakt iemand meer kwetsbaar voor het virus. Angst voor ziekenhuizen en dokters heeft veel mensen met een chronische aandoening ook weggehouden van verzorging. Zo bleek dat het aantal patiënten dat in het ziekenhuis terecht kwam met cardiovasculaire aandoeningen, zelfs hartinfarct, gevoelig gedaald was. Corona had hen niet sterker gemaakt, wel banger en dat was slecht nieuws, want op die manier werd hun gezondheid en ziekte niet verzorgd, maar verhoogde ook de vatbaarheid voor corona en het risico op slechte afloop.

De conclusie van alle specialisten is dezelfde: de algemene gezondheidstoestand is fel verslechterd.

Een belangrijke oorzaak van die verslechtering, naast uitgestelde verzorging, is gebrek aan beweging. In Frankrijk verscheen een rapport vanwege de “baromètre santé et nutrition”. De resultaten voor de Fransen zullen wel niet erg veel verschillen van die van de Belgen. Die cijfers zijn behoorlijk catastrofaal te noemen.

Daarin lezen we dat 33 percent van alle landgenoten te weinig beweegt en het is nog erger: tussen de 13 en 15 percent van alle inwoners brengt zijn dag helemaal zittend door, ofwel om te werken ofwel om te luieren.

De Franse staat heeft becijferd dat de gezondheid van iemand die niet of te weinig beweegt, de gemeenschap meer dan 250 euro per jaar kost, door tussenkomst in geneeskundige verzorging.

Die conclusie is niet moeilijk als men weet dat te weinig beweging de derde belangrijkste oorzaak van cardiovasculair lijden is, inclusief hartinfarct en beroerte.

Wat bij de aanvang van de lockdown een goede kentering bleek te zijn, want veel mensen begonnen dan meer te bewegen: wandelen, fietsen, joggen… – er was trouwens niet veel meer te beleven en niets anders meer toegelaten – is uiteindelijk herleid tot veel minder of niet meer bewegen. Daar zit voor een deel een factor angst achter, want de motivering en de fut zijn verdwenen. Toch is die angst geen goede leidraad, want men moet echt beseffen dat in meer dan 85 van de gevallen een besmetting met corona goedaardig is en rimpelloos afloopt.

Maar dat risico kan nog meer beperkt worden, zelfs bijna tot 95 percent of meer als de weerstand zou verbeteren door te zorgen voor voldoende beweging.

Artsen hebben daarom de verantwoordelijke ministers in ons land opgeroepen om de bevolking meer te sensibiliseren om meer te bewegen, vooral buiten, ook omwille van de vitamine D. Patiënten met corona vertonen allemaal een tekort aan vitamine D. Dat is een bijzonder belangrijke vitamine voor de versterking van de weerstand, samen met zink, en vitamine C. Dus meer fruit, groenten en vis.

En de vitamine D: het is de zon die ze aanmaakt in de huid.

Conclusie: ga naar buiten, doe aan sport, loop, fiets, of wandel, ga tuinieren, zoek een park, een dijk, het strand of de Ardennen op, maar blijf weg uit die luie stoel. Ook als je die moet bezetten voor je werk, ga dan tenminste ’s avonds en zeker in het weekend bewegen. Dat is essentieel en van vitaal belang om geen last te krijgen van covid-19.

En wil je een steuntje? Neem dan wat extra vitamine D en zink.

Een tip: Immunibell van Fytobell, met bèta-glucaan, vitamine D en zink. Maar doe zeker ook aan sport.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Je kan Immunibell ook online betellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Op die manier zal je je niet alleen veiliger en gelukkiger voelen, maar je zal ook veel minder risico lopen op een besmetting. De andere voorzorgsmaatregelen blijven voor elk verstandig mens natuurlijk van kracht: handen wassen, afstand houden, mondmasker dragen en voorzichtig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kun je door elke niesbui besmet worden?

Sommigen zijn van oordeel dat het komt door de tijd van het jaar, anderen door stress, weer anderen door contact met dieren, nog een denkpiste is dat het een gevolg is van de wereldbesmetting met covid. Maar wat is dan de oorzaak van een besmetting? Waarom raken...

Lees meer

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer