mei 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat moet je eten om kanker te voorkomen?

Nog altijd is kanker samen met hartziekten de doodsoorzaak nummer één. Er wordt weliswaar hoopvol verwezen naar de resultaten bij behandelingen, en dat is niet helemaal onterecht, maar voorkomen blijft zeker beter dan genezen. De resultaten moeten trouwens altijd worden afgewacht en daaruit blijkt dat je er toch maar beter alles kan aan doen om niet ziek te worden. Op het vlak van de preventieresearch heeft men ook niet stil gezeten en waar veel vroeger gedacht werd dat alles te maken had met erfelijkheid en geluk, is men tegenwoordig toch wel de mening toegedaan dat de leefwijze er heel veel en soms bijna alles mee te maken heeft. Geen kanker krijgen, hoe doe je dat?

Uit onderzoek blijkt dat antioxidanten, dat zijn stoffen die de cellen beschermen tegen oxidatie of veroudering en verandering, heel belangrijk zijn. Vitamine C geldt al langere tijd als een belangrijke antioxidant. Lange tijd dacht men dat kanker een lokale aangelegenheid was, een probleem dat met bestralen of wegsnijden opgelost was. Nu weet men dat het gehele lichaam ziek is, terwijl de woekering zich lokaal kan manifesteren.

Intelligente natuur

Als het gehele lichaam ziek is, moet ook dit gehele lichaam worden aangepakt. Dat deed tientallen jaren geleden de omstreden dokter Moerman reeds met zijn intussen bekende Moerman-therapie. Er waren er nog: Issels in Duitsland, Bircher Benner en Alfred Vogel in Zwitserland. Het kwam telkens hierop neer: eet zo natuurlijk mogelijk, want de natuur is intelligenter dan de mens in verband met de noodzakelijke stoffen om gezond in leven te blijven. Het is trouwens pas sedert de tweede wereldoorlog en men vervangstoffen ging toepassen voor natuurlijke grondstoffen (eerst uit gebrek en schaarste) dat allerlei beschavingsziekten in massa de kop opstaken.

Pas sedert deze periode ging men op grote schaal voedsel verbouwen, bewerken, behandelen, kleuren, van smaak veranderen of versterken. En pas de jongste veertig à vijftig jaar is niet enkel het voedsel, maar ook de eetgewoonte dermate veranderd, dat men over een epidemie kan spreken in verband met verkeerde eetgewoonten. Beschavingsziekten zijn meer regel dan uitzondering: hartinfarcten, hersentrombose, kanker, suikerziekte, vetzucht, nier- en leverproblemen, gebrek aan weerstand en uithoudingsvermogen: het is er allemaal het gevolg van.

Dagelijks minstens vijf porties groenten en fruit, een noodzakelijke voorwaarde om lang gezond te blijven en kanker te vermijden. Vruchten zijn echte vitaminebommen, een belangrijke bron van antioxidanten, dus noodzakelijk bij de preventie van kanker.

Men begon te zoeken naar remedies en de pillen, spuiten en dragees werden heilig verklaard. Alles was mogelijk dankzij de almachtige scheikunde. Tot men de gebrekkige resultaten wel onder ogen moest zien en vaststellen dat de scheikunde niet kon opdringen wat de natuur niet wou aanvaarden. Met andere woorden als de weerstand van het lichaam, het natuurlijk herstelvermogen dermate was aangetast dat de cel weigerde wat ervan wordt verwacht, dan kan de beste verzorging geen uitkomst meer brengen.

Uiteindelijk moest men noodgedwongen aanvaarden wat velen al tientallen jaren geleden hadden voorzegd: men kan niets ondernemen tegen de wetten van de natuur. Er zit een onverbiddelijke rechtvaardige, maar onherroepelijke logica in het functioneren van de natuur en het lichaam. Wie het leven lief heeft, kan er niet omheen dit te respecteren.

Meer natuur: fruit en groenten

Nobelprijswinnaar Linus Pauling had gewezen op het belang van vitamine C als krachtig antioxiderend middel. Dit zou niet enkel een bescherming bieden tegenover verkoudheden en griep (zelfs tegen covid), maar ook ten opzichte van de lichaamscel die daardoor beter gewapend zou worden tegen schadelijke indringers. Men geeft nu wel al toe de beste medicijn tegen ziekte en vooral tegen kanker in elke groentewinkel te vinden is: vers fruit en verse groenten. Ze moeten dagelijks op tafel komen in een zo natuurlijk mogelijke staat. Onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid toont aan dat wie dagelijks minstens vijf porties groenten en fruit per dag eet, het beste gedaan heeft voor zijn gezondheid en het risico op kanker, vooral colonkanker zeer zeker heeft beperkt.

Alle soorten fruit komen daarvoor in aanmerking en de methode van Vogel om ’s morgens als ontbijt verse vruchten te eten is dan ook een verstandige en gezonde gewoonte. Sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en pompelmoezen, en uiteraard kiwi’s bevatten grote hoeveelheden vitamine C die bovendien goed absorbeerbaar zijn vanwege de ballaststoffen waarin ze door de natuur verpakt zijn. Vruchten lijken daardoor meer vitamine C in het lichaam af te leveren dan gesynthetiseerde producten die misschien een hogere dosering kunnen bevatten, maar die door gebrek aan de natuurlijke ballaststoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen.

Probleem start in de darm

Niet enkel de vitamines zijn van belang, ook enzymen, maar ook de ballaststoffen spelen in de kankerpreventie een gewichtige rol. Zo blijkt dat de ruwvezelstoffen die in vruchten, groenten, volkorenproducten aanwezig zijn, een beschermende rol spelen voor slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen. De vetstofwisseling verloopt beter en bovendien wordt het darmslijmvlies op een natuurlijke wijze geprikkeld om afvalstoffen te evacueren. Mensen die voldoende fruit en groenten eten zijn ook minder hardlijvig, hebben geen laxeermiddelen nodig, hebben veel minder te lijden van zelfvergiftiging vanuit de darm.

Daarmee is wel de grootste oorzaak van kanker vermeld: zelfvergiftiging van het lichaam waardoor de cellen niet meer kunnen overleven, maar dat wel proberen te doen door gisting, door deling. Een celwoekering dus, die kanker wordt genoemd. Het is niet door die woekering te verwijderen dat men de kanker uit het lichaam heeft verdreven. Als men er van uitgaat dat het om een algemene ziekte gaat, moet het lichaam ook in zijn geheel worden aangepakt en weer gezond worden gemaakt. Dat voeding daarbij een cruciale rol speelt in intussen wel duidelijk.

Welke groenten zijn best?

Ook verse groenten spelen een grote rol. Vooral melkzure groenten met een rechtsdraaiend melkzuur hebben hierin een sleutelpositie. Zuurkool moet daarom dagelijks op tafel komen. Rode biet en wortelen zijn belangrijke leveranciers van provitamine A en hebben een grote rol bij de bescherming van de lichaamscel. Provitamine A wordt in de lever omgezet tot vitamine A en bevordert ook de gezondheid van de lever. Bij alle kankerpatiënten heeft men een gebrekkige leverfunctie vastgesteld, wat het nut van deze groenten kan onderstrepen. Wortelen blijken bovendien, volgens studies aan de Harvard-universiteit, een rol te spelen bij de preventie van longkanker.

Avocado’s zijn leverancier van belangrijke hoeveelheden glutathion en zijn dus een belangrijke antioxidant. Broccoli blijkt volgens de studie interessant te zijn voor het gehalte aan luteïne en daarover wordt gerapporteerd dat wie het voldoende gebruikt minder longkanker en maag-darmkanker krijgt. Kool bouwt dan weer de nadelige effecten af van oestrogenen die het op de borsten gemunt hebben. Wie regelmatig kool op het menu zet loopt minder risico op borstkanker.

Mijd gedenatureerde producten

Ons dagelijks voedselpakket wordt voornamelijk samengesteld op basis van gewoonte en smaak, die geïnspireerd worden door de belangen van de voedselindustrie. Er zijn weinig of geen gezondheidsmotieven in de voedingsindustrie. Geraffineerde suikers, geraffineerde meelspijzen, geraffineerde producten dragen niet bij tot de gezondheid van de mens. Ze zijn gericht op smaak en op grootverdienste van de junkfood-industrie, want essentiële en belangrijke voedingsstoffen ontbreken.

Hormonen in vlees, kankerverwekkende stoffen bij het roken, kankerverwekkende stoffen bij het kleuren en op smaak brengen, verarmde voeding waar ballaststoffen en vitamines aan onttrokken zijn kunnen bezwaarlijk als voedsel worden bestempeld. Ze zijn enkel holle transportmiddelen van energie en smaak die maken dat ons organisme ontspoort. Vetzucht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker zijn daar rechtstreeks het gevolg van. Daar komt ook bij dat onze voedingsgewoonten met de dag slechter worden. Hoeveel vrouwen nemen zich nog de moeite om zelf thuis te koken. Toegegeven, ze hebben het niet gemakkelijk. Velen hebben een dubbele taak: enerzijds op het werk, anderzijds thuis om van de verzorging van de kinderen nog maar te zwijgen. Een haastig broodje gekocht in een sandwichbar is voor velen een klassiek middagmaal. Maar ook schoolkinderen nemen hun lunchpakket van langsom minder mee naar school. De meeste beperken zich tot een broodje, een zakje friet, of een paar repen chocolade en een cola. Absoluut onvoldoende en niet geschikt om de gezondheid in stand te houden, maar beslist niet om het lichaam dat nog moet worden opgebouwd zijn kracht en sterkte te geven om een heel leven mee te kunnen doorgaan.

En toch ligt de geheime formule binnen handbereik. Gezond worden of gezond blijven, het hangt slechts van een kleine verandering af: minstens vijf porties fruit en groenten per dag. Een lekkere formule om je hele leven kerngezond te blijven of het te worden. Smakelijk!

En verkies je een steuntje uit de natuur: Antoxid-Plus van Fytobell is al een goed begin: met vitamine C, L-glutathion, zink, vitamine E, L-cysteïne, bètacaroteen.

Je vindt Antoxid-Plus in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2974-442. Of je kan Antoxid-Plus ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer