dec 19, 2023 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Maak zelf je smeerworteltinctuur tegen gewrichtspijn

De natuur voorziet ons in heel veel dingen die nuttig kunnen zijn voor onze gezondheid. Sommige prachtige middelen werden al eeuwenlang toegepast, maar zijn tegenwoordig door de moderne geneeskunde verdrongen en dus vergeten of in onbruik geraakt en vaak bestempeld als kwakzalverij. Ten onrechte, want heel wat elementen uit de natuur zijn beter dan de synthetische namaaksels.

Smeerwortel is een vanouds beproefde plant en middel tegen reumatische en spierpijnen.

Denk aan smeerwortel. Die groeit zomaar langs de kant van de weg en is bijzonder interessant voor mensen met gewrichts- en spierpijnen. Bovendien kun je het middel zelf oogsten en tot een preparaat maken. Hoe?

De smeerwortel (Symphytum Officinalis) is een van de beste planten en onmisbaar als geneeskruid. Smeerwortelbladeren in kokend water getrokken en als warme brij ’s nachts op de verlamde ledematen leggen, verhelpen de pijnen van oververmoeidheid of verstuiking of pijnen ontstaan door een beroerte.

Tinctuur van smeerwortel die men zelf kan bereiden heeft een wonderbare kracht. Zieken die jarenlang tegen reumatische en gewrichtsknobbels behandeld werden en niet genezen, zijn met smeerworteltinctuur vaak wel geholpen.

De tinctuur maakt men als volgt.

  • Smeerwortels wassen en met een borstel afschrobben.
  • Fijnsnijden en ze losjes in een fles doen.
  • Dan tot aan de hals vullen met graan- of fruitjenever en 14 dagen in de zon of bij een warmtebron laten trekken.
  • Je moet er wel voor zorgen dat de jenever de wortels helemaal bedekt.
  • Thee en bladeren van de smeerwortel zijn meestal te vinden in natuur- en kruidenzaken.

Op die manier heb je een goedkoop en doeltreffend zelfgemaakt kruidenmiddel tegen pijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer