aug 31, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom ontstaat burn-out op het werk?

Elke dag slecht nieuws: het vreet aan een mens. Hoeveel mensen hoor je niet vertellen: het is geen leven meer, de mensen zijn veranderd, de wereld is niet meer dezelfde. Dat is niet enkel het gevolg van oorlogen, neerstortende of neergeschoten vliegtuigen, zelfs al gebeurt het ver van ons, maar het nieuws overbrugt razendsnel alle afstanden. En dus voelen we ons onveiliger dan ooit.

Burn-out treft steeds meer mensen. Ze raken uitgeblust omdat hun werk onzinnig lijkt of de doelstellingen onduidelijk zijn. Burn-out heeft te maken met het werk, onderwaardering, gebrek aan duidelijke richtlijnen.

De maatschappij is inderdaad niet meer dezelfde, met haar op hol geslagen normen overal, ook op het werk, zien veel werknemers het niet meer zitten. Ook heel wat zelfstandigen weten niet waarvoor ze eigenlijk werken. Ze zijn opgebrand en uitgeblust, net nog geen depressie. Maar hoe ziet burn-out er eigenlijk uit?

Hoofdkenmerken:

 • emotionele uitputting
 • gevoel los te staan van uzelf
 • twijfelen aan eigen capaciteiten en bekwaamheid
 • moeite met ontspannen
 • minder plezier in het werk
 • veel piekeren over het werk in de vrije tijd
 • verlies van interesse in hobby’s
 • negatieve gevoelens tegenover werk en collega’s
 • lichamelijke en psychische klachten en gedragsveranderingen.

De oorzaak van burn-out is het werk. Het ontstaat vaak doordat ambities geblokkeerd worden. In dergelijke situaties krijgt men het gevoel de controle over de omgeving te verliezen. Als de omstandigheden niet veranderen, zal de stress chronisch worden met alle gevolgen vandien.

Stress, stress, stress

Vaak treft het mensen die voorheen bijzonder gemotiveerd waren en in meer of mindere mate streven naar perfectionisme. Het verraderlijke aan werkstress is dat het meestal zeer geleidelijk gaat. Uiteindelijk is men opgebrand, uitgeblust en uitgedoofd. Het onophoudelijke gevoel geen controle te hebben, pleegt ongemerkt roofbouw op de psychische en lichamelijke gezondheid. Burn-out is het gevolg. Hoewel deze ziekte nog niet zo lang geleden alleen in verband werd gebracht met beroepsgroepen waarin veel sociale contacten voorkomen, blijkt nu dat iedere werknemer slachtoffer kan worden van burn-out.

Hoe gevaarlijk burn-out is, blijkt uit de lange herstelperiode. Het duurt soms maanden voordat iemand in staat is de draad weer op te pakken. De oorzaak is gebrek aan motivering door gebrek aan waardering, feedback en duidelijke richtlijnen en contact met de chef.

Daarom:

 • probeer de stressbronnen aan te kaarten bij de chef 
 • bepaal wat je belangrijk en minder belangrijk vindt en concentreer je op de belangrijkste zaken
 • probeer, indien mogelijk, zaken aan anderen over te dragen
 • ontspan op tijd en voldoende en neem de tijd voor hobby’s en lichaamsbeweging
 • verzorg het privéleven en sociale contacten buiten het werk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer