aug 31, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom ontstaat burn-out op het werk?

Elke dag slecht nieuws: het vreet aan een mens. Hoeveel mensen hoor je niet vertellen: het is geen leven meer, de mensen zijn veranderd, de wereld is niet meer dezelfde. Dat is niet enkel het gevolg van oorlogen, neerstortende of neergeschoten vliegtuigen, zelfs al gebeurt het ver van ons, maar het nieuws overbrugt razendsnel alle afstanden. En dus voelen we ons onveiliger dan ooit.

Burn-out treft steeds meer mensen. Ze raken uitgeblust omdat hun werk onzinnig lijkt of de doelstellingen onduidelijk zijn. Burn-out heeft te maken met het werk, onderwaardering, gebrek aan duidelijke richtlijnen.

De maatschappij is inderdaad niet meer dezelfde, met haar op hol geslagen normen overal, ook op het werk, zien veel werknemers het niet meer zitten. Ook heel wat zelfstandigen weten niet waarvoor ze eigenlijk werken. Ze zijn opgebrand en uitgeblust, net nog geen depressie. Maar hoe ziet burn-out er eigenlijk uit?

Hoofdkenmerken:

 • emotionele uitputting
 • gevoel los te staan van uzelf
 • twijfelen aan eigen capaciteiten en bekwaamheid
 • moeite met ontspannen
 • minder plezier in het werk
 • veel piekeren over het werk in de vrije tijd
 • verlies van interesse in hobby’s
 • negatieve gevoelens tegenover werk en collega’s
 • lichamelijke en psychische klachten en gedragsveranderingen.

De oorzaak van burn-out is het werk. Het ontstaat vaak doordat ambities geblokkeerd worden. In dergelijke situaties krijgt men het gevoel de controle over de omgeving te verliezen. Als de omstandigheden niet veranderen, zal de stress chronisch worden met alle gevolgen vandien.

Stress, stress, stress

Vaak treft het mensen die voorheen bijzonder gemotiveerd waren en in meer of mindere mate streven naar perfectionisme. Het verraderlijke aan werkstress is dat het meestal zeer geleidelijk gaat. Uiteindelijk is men opgebrand, uitgeblust en uitgedoofd. Het onophoudelijke gevoel geen controle te hebben, pleegt ongemerkt roofbouw op de psychische en lichamelijke gezondheid. Burn-out is het gevolg. Hoewel deze ziekte nog niet zo lang geleden alleen in verband werd gebracht met beroepsgroepen waarin veel sociale contacten voorkomen, blijkt nu dat iedere werknemer slachtoffer kan worden van burn-out.

Hoe gevaarlijk burn-out is, blijkt uit de lange herstelperiode. Het duurt soms maanden voordat iemand in staat is de draad weer op te pakken. De oorzaak is gebrek aan motivering door gebrek aan waardering, feedback en duidelijke richtlijnen en contact met de chef.

Daarom:

 • probeer de stressbronnen aan te kaarten bij de chef 
 • bepaal wat je belangrijk en minder belangrijk vindt en concentreer je op de belangrijkste zaken
 • probeer, indien mogelijk, zaken aan anderen over te dragen
 • ontspan op tijd en voldoende en neem de tijd voor hobby’s en lichaamsbeweging
 • verzorg het privéleven en sociale contacten buiten het werk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer

Mag je zelf op elk stuk grond voedsel telen?

We moeten de natuur beschermen, vooral tegen onszelf en tegen de geldmachines, soms tegen de overheid, want een stuk grond is niet meer wat de Indianen erover zegden: “wie de grond bewerkt” is eigenaar. Sommige mensen en vooral jongere mensen zitten met de handen in...

Lees meer