nov 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie stopt met roken leeft vijftien jaar langer

Wie eraan twijfelt dat roken de gezondheid beschadigt, moet maar eens gaan kijken op de corona-afdelingen in de ziekenhuizen. De kans op ernstige besmetting is bij rokers veel groter dan bij niet rokers. Akkoord er zijn ook andere situaties en onderliggende problemen die de besmettelijkheid van Covid vergroten: obesitas, diabetes, leeftijd, druggebruik. Maar roken verergert beslist de ernst van een besmetting. Dat is trouwens ook zo voor andere virale aandoeningen zoals griep. Het zou een goede beslissing zijn om in deze periode van pandemie te beslissen op te houden met roken. Het is bovendien een erg dure aangelegenheid en besparingen kunnen in deze crisistijd best overwogen worden nu de energieprijzen en de prijs van consumptiegoederen, zelfs van voedsel pijlsnel de hoogte in gaan.

Niet enkel economische redenen zijn van belang om de motivering om te stoppen kracht bij te zetten. De schadelijkheid kan moeilijk overschat worden. Meer dan 7.000 toxische stoffen worden door de roker ingeademd. Ze veroorzaken zowel hart- en vaatziekten als kanker. Ook borstkanker. Want veel vrouwen zijn zich niet bewust van het feit dat de sigaret ook hun vrouwelijkheid kan aantasten op meerdere manieren: borstkanker, snellere rimpelvorming, vroegtijdige veroudering, sneller in de menopauze, grove stem, oogproblemen, bruine aanslag op de tanden, ontstekingen van het tandvlees, vieze adem enz.

En het is een peperdure aangelegenheid geworden. Per jaar laat de gemiddelde roker een compleet maandloon in rook opgaan. Stel je voor dat de overheid of je werkgever je salaris met evenveel zou verminderen, wie zou daarmee akkoord gaan?

Roken kan je leven verkorten met tien tot vijftien jaar. Als je stopt voeg je evenveel gezonde jaren aan je leven toe.

En nog een punt: van langsom meer mannen stoppen met roken, ook jonge mannen en die verkiezen een partner die niet rookt. Dat zijn zeker sluitende argumenten om het roken op te geven. Is dat gemakkelijk? Zeker niet! Maar het is niet onmogelijk. Het spaart veel geld, maar het spaart ook je gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat iemand die vroeg stopt met roken, zeker tien tot vijftien jaar aan zijn leven toevoegt. Het omgekeerde is eveneens het geval: de weerstand en de conditie gaan erop achteruit en je vermindert de gezonde jaren enorm, maar ook de lengte van je leven. Wie rookt leeft gemiddeld tien tot vijftien jaar minder lang! Toch om over na te denken.

Het heeft altijd zin om te stoppen

Longziekten en COPD, astma en allergieën zijn dikwijls het gevolg van, of een begeleidend verschijnsel van roken. Mensen die al jaren roken en van hun arts of specialist de raad krijgen om te stoppen concluderen vaak: het heeft geen zin meer, ik rook al te lang en nu kan ik de klok toch niet meer terugdraaien. Niets is minder waar. De trilharen herpakken hun functie, waardoor je beter beschermd bent tegen infecties, ook van Covid, want de trilharen in de luchtwegen zijn een soort buitenwippers die schadelijke indringers terugsturen naar buiten. Je herstelt beter van infecties, je bent minder gevoelig voor ontstekingen, je ruikt beter en je voedsel smaakt je beter en je DNA begint zich langzaam te herstellen.

Als je stopt met roken, dan heb je al na een paar uur winst. Op korte tijd, zelfs binnen het uur wordt het hartritme langzamer, want roken verhoogt de hartslag om toch meer zuurstof naar de cellen te krijgen. Ook de circulatie verbetert.

Er komt ook meer zuurstof naar de cellen omdat het aandeel koolmonoxide vermindert. Al na één dag is er zelfs al een verschil. Na een paar dagen zie je al aan het bloedbeeld dat de HDL-cholesterol verhoogd is, want tabaksrook verlaagt de HDL-cholesterol, de goede dus. Een jaar na het stoppen hebben de longen zich grotendeels hersteld en de trilharen in de luchtpijp doen weer hun normale functie.

Na een jaar heb je je kansen op een hartinfarct of een beroerte gehalveerd en na acht à tien jaar kom je op hetzelfde niveau als een niet-roker.

Na twintig tot vijfentwintig jaar zit je voor alle risico’s, ook voor kanker ongeveer op hetzelfde niveau als een niet-roker.

Inderdaad, het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, maar het doet dat ook, wat elke roker moet motiveren om te stoppen.

Dodelijk

Naar schatting sterven in de geïndustrialiseerde wereld per jaar ongeveer 3 miljoen mensen aan de gevolgen van tabak. Van alle rokers ter wereld die hun gewoonten niet aanpassen en niet radicaal stoppen met roken, zullen er op termijn zeker 500 miljoen, dat is een half miljard, sterven. Al die sterfgevallen hadden kunnen worden voorkomen als de persoon in kwestie niet had gerookt of tijdig was gestopt. Het grootste gedeelte van de rokers is zich bewust van het gevaar, maar zal de gevolgen met grapjes proberen te minimaliseren. Dertig percent wil helemaal niet stoppen en voelt er zich gelukkig bij, terwijl zeventig percent ondanks de verslaving er graag zou vanaf komen. Ze proberen soms over te schakelen op lichtere sigaretten, proberen een ander merk, trachten in bepaalde omstandigheden niet te roken, maar de verslaving is vaak zo groot, dat enkel radicale middelen helpen: compleet stoppen, want sinds 1988 is officieel aanvaard dat roken verslavend werkt en dat het ook verantwoordelijk is voor verschillende ziekten.

De nicotine in tabaksrook maakt dat het de endorfines in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het feel-good gevoel, verdrijft en in de plaats daarvan het genot van nicotine nestelt. Gevolg: om een feel-goodmoment te krijgen moet er weer gerookt worden. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is, maar wie volhoudt kan na drie weken zeggen dat het gaat lukken en beter met hem of haar gesteld is.

Verschrikkelijke gevolgen

Bij de eerste ochtendhoest weet je al dat tabak een funeste invloed heeft op de gezondheid. Rokende sportmannen vind je niet en onder volwassenen neemt de rookgewoonte af, terwijl die onder de jeugd toeneemt. Vooral in de categorie 11 tot 15 jaar is de situatie zorgwekkend. De leeftijd waarop men begint te roken verlaagt. Steeds jonger grijpt men naar de sigaret: het schept een imago, men wil erbij horen, men wil stoer doen, het geeft een illusie van volwassenheid, van onafhankelijkheid, het verschaft een schijn van rebellie, allemaal dingen die bij de jeugd hoog op de hitparade van leefgewoonten staan. In de Europese unie rookt 42 percent van de mannen en 34 percent van de vrouwen. De gevolgen zijn navenant. De mortaliteit als gevolg van longkanker wordt bij negen op tien mannen en bij drie op vier vrouwen veroorzaakt door roken. Voorbeelden over sterfgevallen van longkanker bij niet-rokers zijn irrelevant. Die zijn er wel, maar ze zinken in het niets vergeleken bij de sterfgevallen onder rokers. Ze bewijzen beslist het tegendeel niet: dat tabak eigenlijk niet de oorzaak zou zijn van longkanker, want… niet-rokers sterven er ook aan. Larie natuurlijk en die cijfers worden ingefluisterd door de tabaksfabrikanten.

Vergif

Tabaksrook bevat meer dan 7000 toxische chemicaliën. De bekendste zijn benzopyreen (kankerverwekkend), koolstofmonoxide, teer, en tal van andere irriterende stoffen. Daarbij zit ook nicotine en het is precies deze stof die de afhankelijkheid ten opzichte van roken creëert. Op zichzelf is nicotine niet kankerverwekkend, maar het verhindert wel dat iemand met gemak van zijn verslaving zou afkomen. Zelfs in kleine hoeveelheden veroorzaakt nicotine al een afhankelijkheid. Wie minder dan 10 sigaretten per dag rookt, krijgt ook al voldoende toxische stoffen naar binnen om zijn gezondheid te schaden. Vrouwen lopen hier meer gevaar dan mannen, gezien hun meer kwetsbare constitutie. Vooral als tabak samen met hormonale anticonceptie wordt gebruikt, vergroot het risico op trombose enorm. Het is dan ook de belangrijkste oorzaak van sterfte onder jonge vrouwen tussen 25 en 38 jaar.

Uit cijfers blijkt dat in België één op drie rokers wil stoppen, maar dat uit eigen beweging niet meer kan. De afhankelijkheid is te groot.

Uiteraard kan je niet zonder sterke motivatie, want wie absoluut niet inziet dat roken gevaarlijk is en ook niet WIL stoppen, mag tien pleisters kleven, of kauwgom met nicotine gebruiken, het heeft geen enkele zin als er geen wil is die onderbouwd is door een goede motivatie.

Daar kan gelukkig een goed natuurlijk middel bij helpen: Xantipex van Fytobell, omdat het de rookhonger stilt op de plaats waar die ontstaat: in de hersenen.

Het geeft een rustig gevoel en maakt dat de heftige drang tot roken vermindert en wegebt. Handig in gebruik, want het is een mondspray voor onder de tong en gemakkelijk om in de zak van de jas mee te nemen, of in de handtas.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je longen, hart en bloedsomloop, je immuniteit en… je omgeving zullen opgelucht ademhalen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer