sep 25, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is suiker zo verslavend en Stevia niet?

Kun je suiker een drug noemen? De suikerindustrie zal uiteraard het tegendeel beweren en het is ook geen drug zoals cocaïne of heroïne, maar het heeft wel degelijk invloed op je hersenen. Waarom denk je dat vrouwen die zich eenzaam en ongelukkig voelen vaak hun toevlucht zoeken in gebakjes, snoep, zoetigheden, een cafetaria of gelateria bezoeken? Ze voelen er zich goed bij. Niet enkel omdat ze mensen zien, de eenzaamheid wat kunnen doorbreken, maar vooral omdat de zoetigheid, de suiker in het gebakje hen een gelukkiger gevoel geeft. Dat komt omdat suiker serotonine en dopamine afscheidt, dat zijn de gelukstofjes in de hersenen. Hetzelfde gebeurt met chocolade.

Kun je er verslaafd aan geraken? Ja en neen. Als je akkoord gaat met de stelling dat we verslaafd zijn aan een geluksgevoel, dan is suiker verslavend, maar je kan niet stellen dat het abstinentie of ontwenningsverschijnselen oproept als je stopt met suiker te eten.

Suiker werkt verslavend, maar het lichaam heeft er absoluut geen voordeel bij, enkel de smaak. Daarom kan je suiker veel beter vervangen door steviolglycosiden: enkel een zoete smaak, zonder de nadelen van de geraffineerde suikers.

Heb je een dipje? Dan helpt suiker natuurlijk, want er komt dopamine vrij en de calorieën zorgen voor extra energie. Daardoor sta je weer op scherp en kan je weer presteren, maar nadien komt de terugval: je klimt hoog, maar je valt dieper. En zo kom je van het ene dipje in het andere terecht. Een negatief aspect is ook dat de lege calorieën van suiker verhinderden dat je vet verbrandt. Het is dus geen goed idee om suiker te combineren met een vermageringsdieet, wel integendeel.

Suiker zorgt ook voor een kick in periodes van overdruk, stress, problemen. Het is een surrogaat voor een oplossing. In de plaats van problemen uit te praten, de werkdruk te verminderen, wat werk over te dragen aan collega’s of met je baas te gaan praten, krijg je een geluksmoment door suiker, een gebakje, cola, een frisdrank, snoep, pralines, een reep chocolade. Maar meteen nadien voel je weer de stress of de leegte: er is niets opgelost, integendeel er is een probleem bijgekomen.

Je kan de proef op de som nemen: maak een doosje speculaaskoekjes open en proef één koekje bij een kopje koffie of espresso. Heerlijk!

Maar het doosje staat nog open. Wat denk je dat er gaat gebeuren? Zul je het doosje sluiten? Wel integendeel, je gaat nog een koekje nemen en nog eentje en nog eentje… soms zelfs tot de hele doos is leeggemaakt en opgepeuzeld. Je wilt de dopaminestroom blijvend ervaren, en dat doe je ook zolang er koekjes zijn.

De weegschaal zal het wel duidelijk maken wat de gevolgen zijn. Nog andere gevolgen: suiker is een ontstekingstrigger. Dat betekent dat het niet al te best is voor hart en bloedvaten. Mini-ontstekingen in de bloedvaten vragen om het afzetten van cholesterol als beveiliging, wat uiteindelijk tot vaatvernauwing en later tot hartinfarct of beroerte kan leiden. Vergeet niet dat een kankercel suiker nodig heeft om voort te leven. Zonder brandstof geen celwoekering. Vermijd daarom alleen al suiker!

Je moet wel uitkijken, want het zijn niet enkel de klontjes die meetellen. Ook fructose of vruchtensuiker geeft hetzelfde resultaat. Fructose is zelfs heel nadelig voor de bloedvaten. Let op: dat is niet hetzelfde als met vruchten of fruit. Fruit is gunstig, maar fructose niet. Daarom is frisdrank of ook versgeperst vruchtensap waar de vezels ontbreken nadelig. Het belast niet enkel hart- en bloedvaten, maar ook de pancreas en schept een gunstige conditie om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Wil je gaatjes in de tanden vermijden, vermijd dan suiker en alles waar suiker in verwerkt is en dat is heel wat. Je kan haast geen voorbewerkte producten kopen zonder dat er suiker in verwerkt werd.

Hetzelfde kan je zeggen van fruit. Een dipje, last van stress, een hongertje, dan is fruit ideaal, maar suiker of fructose helemaal niet. Je kent nu de nadelen.

En heb je een dopaminestoot nodig, maak dan gewoon een wandeling of ga wat lopen of fietsen. Wandelen is ook ideaal om een dipje te verdrijven. Je zou dit als een trigger van gelukshormonen kunnen beschouwen.

In elk geval heb je het niet nodig om geraffineerde suiker te gebruiken, wel integendeel. Het is trouwens ook nog nadelig voor de darmflora en beïnvloedt vandaaruit ook de gehele gezondheid en het immuunsysteem.

Maar, de zoete smaak bevalt natuurlijk wel. Daarom is fruit, ook gedroogd fruit een betere oplossing. Dat levert wel nog altijd calorieën en veel zelfs. Als dat een probleem is, dan is een andere zoetstof een veel betere oplossing: de zoetstof die op natuurlijke basis gemaakt is uit de steviaplant, n.l. steviolglycosiden. Deze hebben een zoetkracht die tweehonderdmaal sterker is dan suiker, terwijl het er niet de nadelen van heeft: belast pancreas, hart en bloedvaten en lever niet, bezorgt je geen calorieën, geen gaatjes in de tanden, niet nadelig voor het bot, en beïnvloedt ook het dopamine of serotoninesysteem niet, evenmin als de darmflora. Enkel voor de smaak. De voordelen van suiker, maar niet de nadelen zouden we kunnen zeggen.

Het is een goed idee om daarom geraffineerde suiker uit te schakelen en over te stappen naar volwaardige kost en voor de zoete smaak aan te vullen met steviolglycosiden.

Een tip: steviolglycosiden in Stevabell van Fytobell, dan heb je een zoetje, zonder zonden.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Trek in een zoetje? Denk aan Stevabell zonder suiker, maar wel met de zoete smaak.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer