sep 25, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is suiker zo verslavend en Stevia niet?

Kun je suiker een drug noemen? De suikerindustrie zal uiteraard het tegendeel beweren en het is ook geen drug zoals cocaïne of heroïne, maar het heeft wel degelijk invloed op je hersenen. Waarom denk je dat vrouwen die zich eenzaam en ongelukkig voelen vaak hun toevlucht zoeken in gebakjes, snoep, zoetigheden, een cafetaria of gelateria bezoeken? Ze voelen er zich goed bij. Niet enkel omdat ze mensen zien, de eenzaamheid wat kunnen doorbreken, maar vooral omdat de zoetigheid, de suiker in het gebakje hen een gelukkiger gevoel geeft. Dat komt omdat suiker serotonine en dopamine afscheidt, dat zijn de gelukstofjes in de hersenen. Hetzelfde gebeurt met chocolade.

Kun je er verslaafd aan geraken? Ja en neen. Als je akkoord gaat met de stelling dat we verslaafd zijn aan een geluksgevoel, dan is suiker verslavend, maar je kan niet stellen dat het abstinentie of ontwenningsverschijnselen oproept als je stopt met suiker te eten.

Suiker werkt verslavend, maar het lichaam heeft er absoluut geen voordeel bij, enkel de smaak. Daarom kan je suiker veel beter vervangen door steviolglycosiden: enkel een zoete smaak, zonder de nadelen van de geraffineerde suikers.

Heb je een dipje? Dan helpt suiker natuurlijk, want er komt dopamine vrij en de calorieën zorgen voor extra energie. Daardoor sta je weer op scherp en kan je weer presteren, maar nadien komt de terugval: je klimt hoog, maar je valt dieper. En zo kom je van het ene dipje in het andere terecht. Een negatief aspect is ook dat de lege calorieën van suiker verhinderden dat je vet verbrandt. Het is dus geen goed idee om suiker te combineren met een vermageringsdieet, wel integendeel.

Suiker zorgt ook voor een kick in periodes van overdruk, stress, problemen. Het is een surrogaat voor een oplossing. In de plaats van problemen uit te praten, de werkdruk te verminderen, wat werk over te dragen aan collega’s of met je baas te gaan praten, krijg je een geluksmoment door suiker, een gebakje, cola, een frisdrank, snoep, pralines, een reep chocolade. Maar meteen nadien voel je weer de stress of de leegte: er is niets opgelost, integendeel er is een probleem bijgekomen.

Je kan de proef op de som nemen: maak een doosje speculaaskoekjes open en proef één koekje bij een kopje koffie of espresso. Heerlijk!

Maar het doosje staat nog open. Wat denk je dat er gaat gebeuren? Zul je het doosje sluiten? Wel integendeel, je gaat nog een koekje nemen en nog eentje en nog eentje… soms zelfs tot de hele doos is leeggemaakt en opgepeuzeld. Je wilt de dopaminestroom blijvend ervaren, en dat doe je ook zolang er koekjes zijn.

De weegschaal zal het wel duidelijk maken wat de gevolgen zijn. Nog andere gevolgen: suiker is een ontstekingstrigger. Dat betekent dat het niet al te best is voor hart en bloedvaten. Mini-ontstekingen in de bloedvaten vragen om het afzetten van cholesterol als beveiliging, wat uiteindelijk tot vaatvernauwing en later tot hartinfarct of beroerte kan leiden. Vergeet niet dat een kankercel suiker nodig heeft om voort te leven. Zonder brandstof geen celwoekering. Vermijd daarom alleen al suiker!

Je moet wel uitkijken, want het zijn niet enkel de klontjes die meetellen. Ook fructose of vruchtensuiker geeft hetzelfde resultaat. Fructose is zelfs heel nadelig voor de bloedvaten. Let op: dat is niet hetzelfde als met vruchten of fruit. Fruit is gunstig, maar fructose niet. Daarom is frisdrank of ook versgeperst vruchtensap waar de vezels ontbreken nadelig. Het belast niet enkel hart- en bloedvaten, maar ook de pancreas en schept een gunstige conditie om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Wil je gaatjes in de tanden vermijden, vermijd dan suiker en alles waar suiker in verwerkt is en dat is heel wat. Je kan haast geen voorbewerkte producten kopen zonder dat er suiker in verwerkt werd.

Hetzelfde kan je zeggen van fruit. Een dipje, last van stress, een hongertje, dan is fruit ideaal, maar suiker of fructose helemaal niet. Je kent nu de nadelen.

En heb je een dopaminestoot nodig, maak dan gewoon een wandeling of ga wat lopen of fietsen. Wandelen is ook ideaal om een dipje te verdrijven. Je zou dit als een trigger van gelukshormonen kunnen beschouwen.

In elk geval heb je het niet nodig om geraffineerde suiker te gebruiken, wel integendeel. Het is trouwens ook nog nadelig voor de darmflora en beïnvloedt vandaaruit ook de gehele gezondheid en het immuunsysteem.

Maar, de zoete smaak bevalt natuurlijk wel. Daarom is fruit, ook gedroogd fruit een betere oplossing. Dat levert wel nog altijd calorieën en veel zelfs. Als dat een probleem is, dan is een andere zoetstof een veel betere oplossing: de zoetstof die op natuurlijke basis gemaakt is uit de steviaplant, n.l. steviolglycosiden. Deze hebben een zoetkracht die tweehonderdmaal sterker is dan suiker, terwijl het er niet de nadelen van heeft: belast pancreas, hart en bloedvaten en lever niet, bezorgt je geen calorieën, geen gaatjes in de tanden, niet nadelig voor het bot, en beïnvloedt ook het dopamine of serotoninesysteem niet, evenmin als de darmflora. Enkel voor de smaak. De voordelen van suiker, maar niet de nadelen zouden we kunnen zeggen.

Het is een goed idee om daarom geraffineerde suiker uit te schakelen en over te stappen naar volwaardige kost en voor de zoete smaak aan te vullen met steviolglycosiden.

Een tip: steviolglycosiden in Stevabell van Fytobell, dan heb je een zoetje, zonder zonden.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Trek in een zoetje? Denk aan Stevabell zonder suiker, maar wel met de zoete smaak.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer