dec 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Breng geen huidkanker mee van je skivakantie

Huidkanker wordt geassocieerd met zon en zomer. Terecht trouwens, want de UV-stralen in de zon kunnen heilzaam zijn omdat ze vitamine D aanmaken in de huid, maar ze kunnen evenzeer schaden en vooral ook dodelijk zijn als gevolg van huidkanker. Die vorm van kanker neemt de laatste jaren enorm toe. Het is trouwens de snelst groeiende kankervorm.

Niet enkel tijdens de zomer, maar misschien nog meer tijdens de wintervakanties in het hooggebergte, is het gevaar op huidkanker niet denkbeeldig. Ook op wintervakantie in de skigebieden moet je je huid beschermen!

Zon en huidkanker, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar vergeet vooral ook niet de zonnebank die even dodelijk is, geniepiger en nog altijd bij sommigen een waas van gezondheid meedraagt. En de winterzon dan? Ook hier is het uitkijken, want ook in de winterzon kun je verbranden en huidkanker tot ontwikkeling laten komen. Dat is vooral zo in het hooggebergte en dus lopen vakantiegangers die gaan skiën dubbel gevaar.

Wat is de raad? Insmeren, het aantal uren in de zon beperken en jezelf blijven beschermen, ook in de winter.

Gevaar in skigebieden

Het aantal uren zon, of liever UV-licht is gelieerd aan het risico op huidkanker. Dat is ook zo in de winter, ondanks het feit dat het licht dan als minder intens wordt beschouwd. Je mag niet vergeten dat de zon niet zo hoog staat, maar ze staat wel dichter bij de aarde dan in de zomer. De stralen vallen weliswaar schuin in, maar zijn daardoor ook verraderlijker.

Er is onderzoek naar gedaan door een Amerikaans wetenschappelijk instituut. Daaruit blijkt dat er veel meer huidkanker voorkomt onder monitoren in skigebieden dan onder zweminstructeurs in vakantieoorden in de zomer.

De verklaring is dat het aantal zonuren bepalend is, niet het seizoen. Door de universiteit van Utah werden een vierhonderdtal ski-instructeurs ondervraagd en onderzocht. De cijfers waren wel verrassend en tegelijk schrikbarend. Tien percent had al huidkanker, terwijl 20 percent bepaalde plekken op de huid zou moeten laten wegsnijden of bevriezen vanwege het voorstadium van huidkanker. Bij ongeveer 40 percent werden letsels op de huid vastgesteld die vervolgonderzoek noodzakelijk maakten of althans waarvan de patiënten zich geregeld moesten laten onderzoeken om na te gaan hoe het huidbeeld evolueerde.

Zesmaal meer kanker

Het is niet anders dan in de zomer. Er werd al vastgesteld dat surfers en zeilers in kleine bootjes zesmaal meer huidkanker ontwikkelden dan mensen die hun vakantie namen in het binnenland of in bosrijke streken. Het water reflecteert de UV-stralen en het feit dat de huid nat wordt door het spatwater geeft comfort en een vals gevoel van veiligheid.

Hetzelfde gebeurt met sneeuw in de skigebieden. De UV-stralen zijn er veel intenser doordat ze gereflecteerd worden door het witte tapijt. Bovendien is de lucht in de hoge bergstreken zuiverder, er is minder vervuiling, de lucht is er ijler en dus is de straling ook intenser en gevaarlijker. Huidkanker is geen zeldzaamheid in skigebieden. De lokale bevolking weet dat en beveiligt zich. Vakantiegangers en skiërs hebben die natuurlijke reflex niet. Het is vakantie, dus geen zorgen. Maar… die zorgen komen dan wel later. De UV-stralen die de huid bereiken op het sneeuwtapijt zijn vele malen hoger dan als je beneden in het gras zou staan of op je balkon. 

Huidkanker is geen loterij

Een huidspecialist maakte volgende vergbelijking: als je in de zon gaat liggen of staan in de vlakte of op het platteland in je tuin, dan kun je de zonnestralen vergelijken met een pijl en boog waardoor je beschoten wordt. Als de pijl een zwak plekje in je huid raakt, dan heb je pech en dan kan zich dat tot huidkanker ontwikkelen.

Maar als je met datzelfde lijf blootgesteld wordt aan de zon in het hooggebergte en op de sneeuw, dan is het net alsof je huid beschoten wordt door een machinegeweer: veel malen doeltreffender en zeker dodelijker. De kans dat je huidkanker gaat ontwikkelen doordat de kogel een zwak plekje gevonden en geraakt heeft, is honderden malen groter.

Een goede raad van de huidspecialist voor de vakantiegangers in skigebieden: draag beschermende kleding, draag ook een bril, want het UV-licht is ook schadelijk voor de ogen en kan op latere leeftijd maculadegeneratie ontwikkelen en smeer de huid die blootgesteld wordt zeker in met een hoge beschermingsfactor. Dus beslist het gezicht insmeren, de hals niet vergeten en ook de handen niet, want af en toe worden de handschoenen uitgetrokken en dan is het prijs.

Blondjes, opgepast!

Neen, dit is geen mop. Blondjes moeten voorzichtiger zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor de zomermaanden. Wie blond of roodkleurig van haar is en bovendien blauwe ogen, heeft doorgaans een gevoeliger huidtype. Ze worden snel rood en verbranden gemakkelijker in de zon, dan iemand die donkere ogen en een donkere haarkleur heeft. Blondjes zijn gewaarschuwd. Niet enkel vrouwen, ook mannen met een bleke huidskleur moeten gewaarschuwd worden. Beschermen, smeren en uit de felle zon weg blijven, ook in de winter.

En wanneer moet je alert zijn? Als je als kind een paar keer verbrand bent geweest door de zon, is je huid al beschadigd en die onthoudt dat. Meer zelfs: de huid telt elke beschadiging op tot je een niveau bereikt waarop huidkanker kan ontstaan. Als je een donkere vlek merkt, een bloedend plekje op de huid dat niet geneest, een moedervlek die van vorm en kleur verandert dan ga je best zo snel mogelijk naar de dermatoloog. De plek zal wellicht worden weggesneden en histologisch worden onderzocht op mogelijke uitzaaiingen. Is dat niet het geval, prijs je gelukkig, maar het is wel een waarschuwing!

Laat het niet zover komen en bescherm jezelf, maar ook je kinderen, vooraleer het te laat is. Huidkanker kan dodelijk zijn, vooral als je niet tijdig ingrijpt en dat is het als tol van een mooie skivakantie niet waard en niet de bedoeling.

De bergen zijn gevaarlijk

Niet enkel lawines kunnen je overvallen in bergstreken en dus ga je beter niet buiten de verkende en beveiligde pistes, maar ook de zon is verraderlijk. Ook bij mistig weer en als er bewolking is, zijn er nog altijd UV-stralen en die kunnen je dan evengoed treffen. Meer zelfs: lichte bewolking en grijs weer zijn nog verraderlijker, omdat de zon niet prikt en je doorgaans minder alert bent voor de gevolgen.

In het hooggebergte en dus de skigebieden is de zon vele malen sterker en gevaarlijker dan in ons land. Bovendien is het des te verraderlijker omdat de vrieskou het gevaar van de zon maskert: je staat er niet bij stil dat in deze temperatuur de zon ook nog bijtend kan zijn.

Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen in skigebieden: 70 percent van de volwassenen en ouderen maakt gebruik van een beschermende zonnecrème of olie. Daarentegen zegt ongeveer de helft van de jongeren nooit een beschermend middel tegen zonnebrand te gebruiken. Dat verklaart waarom huidkanker zo fel om zich heen grijpt, ook bij jongvolwassenen en jongeren.

Wat staat je te doen?

Van zodra je roodheid merkt en een huidwonde die niet snel geneest, moet je meteen naar de dokter. Dan kan er nog geopereerd worden. Van zodra er uitzaaiingen zijn, is het meestal fataal. De ziekte slaat bliksemsnel toe: jonge mensen overlijden vrij spoedig. Het is totaal verkeerd onbezonnen te zonnen of zonder bescherming te gaan skiën.

Ook zonvakanties in de winter zijn in trek, want de coronapandemie heeft ons met huisarrest geplaatst en die schade willen velen nu inhalen in de zon. Maar ook die kan in de winter dus schade berokkenen: de gevolgen zijn vaak onherroepelijk dramatisch.

Mag je dan niet in de zon? Natuurlijk wel, maar niet zoals velen de jongste jaren een zonnecultus hebben opgezet. En ook in de winter op skivakantie moet je je beschermen!

En denk niet dat de zonnebank je op voorhand beschermt door je al een kleurtje te geven. Fout gedacht!

De zonnebank is compleet zinloos, het heeft enkel een cosmetisch effect, maar dat op den duur de gezondheid van de huid beschadigt. Zo simpel is dat!

Er per se bruin willen uitzien is een modetrend en heeft niets met gezondheid te maken, wel in tegendeel. Hoge beschermingsfactor geregeld toepassen, zonnebank vermijden en de meest intense uren zonneschijn van de dag vermijden. Vooral ook opletten tijdens de skivakantie. Op die manier blijf je gezond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer