nov 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe krijg je mooie en gezonde benen?

Spataders enkel voor oudere vrouwen? Vergeet het maar! Ook jonge mensen zelfs tussen de twintig en dertig kunnen te maken krijgen met de ontsierende blauwen striemen op de benen. Vooral wie een “zittend beroep” heeft moet voorzichtig zijn. Ook mensen die voor hun vak veel moeten rechtstaan, zoals leraars, verpleegsters, vertegenwoordigers. Fysieke inactiviteit maakt je ontvankelijker. Er zit zoals in alles, ook een erfelijke factor. Natuurlijk kun je dat laten opereren, maar dat is enkel de cosmetische kant van de zaak, want ook na een operatie kunnen vrouwen er nog altijd last van hebben. Wat doe je eraan?

Een van de aantrekkelijkste sieraden van de vrouw is een paar mooie benen. Naast de verzorging van hun aangezicht besteden zij het meest aandacht aan de benen. Niet zonder reden, want ook daarvan is de leeftijd voor een deel af te lezen, terwijl mooie benen alleen maar de charme kunnen verhogen. Mooie benen krijg je misschien wel vanzelf, maar je bewaart ze niet vanzelf. En zelfs als de natuur het niet zo goed met jou heeft voorgehad, dan heb je nog heel wat mogelijkheden, door er alles op te zetten opdat je mooie, gladde, gave benen zou bekomen. Het vergt wel wat discipline en uithoudingsvermogen, maar het loont beslist de moeite, vooral als je kwalen zoals spataders en cellulitis wil voorkomen.

Mooie benen krijg je misschien vanzelf, maar je houdt ze niet vanzelf.

Als je je benen lang mooi en gezond wil houden, dan is dagelijkse training een belangrijk element want je benen worden mooi als ze sterke kuitspieren hebben, een gave gladde huid zonder vlekken of schilfers, geen donshaartjes en geen blauwe strepen van aders of spataders. Dus een heel programma om op te letten.

Beenspieren moet je trainen

Elke morgen oefeningen doen is een minimum. Je mag niet vergeten dat de spieren in de gewrichten van het onderlichaam, plus de spieren van de onderste ledematen niet alleen dienen om je te kunnen voortbewegen, maar tegelijk ook een pompfunctie hebben in de bloedsomloop. Het hart is weliswaar de belangrijkste pomp die het bloed en dus ook zuurstof en voedsel het hele lichaam rond stuwt, maar dat moet ook geholpen worden door de andere spieren. In een been dat lang immobiel is gebleven bijvoorbeeld na een breuk, zie je dat het bloed zich onderaan verzamelt, terwijl het hart moeite heeft dat weer naar boven te pompen. Daaruit kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, vooral als er kwetsuren zijn: flebitis of aderontsteking is wel meest gekend.

Je ziet dat het bloed weer normaal door de ledematen stroomt van zodra er actieve beweging mag zijn. Oefenen is dus een must voor wie zijn bloedsomloop in de benen gezond wil houden. Daarom iedere morgen: oefeningen voor de benen.

Train je benen

Om te beginnen moet je de benen bij het rusten altijd omhoog leggen. Dat kan je doen door in bed kussens onder de matras te stoppen, ofwel door houten blokjes onder de poten van het bed te zetten. Er zijn tegenwoordig ook systemen waarbij het raamwerk, meestal lattenwerk door een kantelmechanisme omhoog kan worden gebracht bij het hoofdeinde en voeteneinde. In principe moeten je voeten even hoog worden gelegd als het hoofd. Op die manier wordt het hart ontlast tijdens de slaap en kan het bloed gemakkelijker terugvloeien in de richting van het hart.

Vermijd zoveel mogelijk warmtedekens en warmwaterkruiken in bed. Doe liever opwarmingsoefeningen vooraleer je gaat slapen.

’s Morgens begin je de dag met oefeningen. Alle oefeningen in ruglig zijn goed voor de benen: fietsen in de lucht, kringen beschrijven met de benen, met de benen schoppen in de lucht, met de voeten draaien, de tenen snel intrekken en strekken. Het spreekt vanzelf dat de herhaling van de oefeningen uiteindelijk bepalend zal zijn voor het resultaat.

Na deze oefeningen mag je douchen of een warm bad nemen. Voor de benen evenwel niet te heet. Wel moet je ze nadien koud afdouchen.

Een wisseldouche is ideaal voor de benen. Je begint met warm en eindigt met koud water.

Nadien de benen masseren met lange halen, altijd in de richting van het hart.

Uiteraard zijn lange wandelingen goed voor de benen, ze worden er mooier door en je traint de pompfunctie van de beenspieren.

Barrevoets lopen in het natte gras is ideaal, zelfs in de winter. Op die manier help je zelfs verkoudheden te voorkomen, want je algemene weerstand wordt versterkt en dat heeft ook zo zijn voordelen in deze coronatijd.

Vermijd knellende kleding

De mode is niet altijd ideaal voor de gezondheid. Vooral dames kennen de kunst zich in knellende kleding te willen wurmen. Niet erg verstandig, want knellende kleding accentueert onvolmaaktheden in de plaats van ze te verdoezelen. Bovendien belemmeren knellende broeken, knellende kousen, strakke jeans, korsetten, riemen enz, ten zeerste de normale bloedsomloop. Dat is niet gunstig voor de stofwisseling, maar evenmin voor de schoonheid van de benen. Cellulitis kan daarvan het gevolg zijn, maar ook spataders en huidontstekingen. Als die knellende kleding bovendien ook rondom het middel zit, kan ook nog de spijsvertering gestoord worden en de normale darmtransit.

Omdat een gezond metabolisme een eerste vereiste is voor de schoonheid van je benen, moeten knellende kledingstukken ten zeerste vermeden worden. Het hoeft helemaal niet te worden onderstreept dat die knellende spullen tijdens de slaap beslist uit den boze zijn. Beha’s, broeken en pyjama’s met knellende elastiek zijn verkeerd. Je moet er trouwens eens op letten hoelang het duurt eer striemen veroorzaakt door knellende kleding uit de huid verdwenen zijn. Patiënten die bovendien last hebben van oedeemvorming in de voeten of de benen moeten dubbel voorzichtig zijn en alleen gemakkelijke en loszittende kleding dragen. Zij zullen er baat bij hebben als ze een paar keer per dag de benen bijvoorbeeld liggend op de rug, tegen een muur omhoog leggen. De ochtendoefeningen die we daarnet hebben beschreven zijn natuurlijk ook altijd nuttig.

Heb je toch al last van spataders, dan moet je beslist meerdere keren per dag, maar vooral ’s morgens en ’s avonds koude beenafwassingen of koude beendouches nemen. Daardoor kunnen trouwens ook de pijnen achterwege blijven.

Bepaalde gewoontes moet je afleren: langdurig recht staan op dezelfde plaats, traag slenteren, op een stoel zitten die voor jou te hoog is, zodat de bloedsomloop door drukking op de stoelrand wordt belemmerd. Leraressen, verkoopsters, kassiersters, loketbedienden zijn precies diegenen die met storingen in de onderste ledematen hebben af te rekenen. Wie een beroep heeft waarbij recht staan veel voorkomt, doet er goed aan een goed uitgekiend bewegingsprogramma op te stellen.

Dit is goed voor mooie benen

Beweging is erg belangrijk om mooie benen te hebben en te behouden. Een goede bloeddoorstroming in de onderste ledematen is van groot belang. Bepaalde sporten moet je daarom koesteren: fietsen, zwemmen, stappen, aangepaste turnoefeningen. Als het slecht weer is, kan je nog altijd op de hometrainer. Massage van de benen is ook erg nuttig, je kan het zelfs bij jezelf toepassen, maar altijd in de richting van het hart masseren. Je kan hierbij ook gebruik maken van een crème op basis van Hamamelis om de venen weer te helpen gezond te maken. Wisselbaden zullen ook de bloedsomloop stimuleren, maar vergeet niet te eindigen met koud water.

Bij mooie benen mag ook een hydraterende of vocht inbrengende zalf worden gebruikt, vooral nadat sterke zepen zijn gebruikt in het bad. Zorg ervoor dat je bij het epileren of het scheren geen verwondingen veroorzaakt. Op die manier hou je levenslang mooie en gezonde benen.

Een tip: Aesculus-crème van Ellen Dee. Ideaal om de benen te masseren.

Je kan Aesculus-crème van Ellen Dee bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer