okt 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mag je bewegen bij spierpijn?

Een van de grootste ziekteproblemen in onze maatschappij is reuma. Het heeft grote gevolgen voor het werkverlet. Een klassieke medicatie om het probleem aan te pakken heeft niet altijd goede resultaten en is er vaak op gericht de patiënt pijnvrij te houden. Maar aan de echte oorzaak kunnen we zelf heel wat doen, vooral door kieskeurig te zijn met wat op tafel komt.

We eten meestal verkeerd. We weten het allemaal wel, maar we doen er niets aan. Ten eerste is de mens een gewoontemachine die niet gemakkelijk een flink verankerde verkeerde gewoonte wenst af te bouwen, en ten tweede is het toch zo moeilijk na te denken over de gevolgen van verkeerde, maar meestal lekkere of aangename gewoonten. De gevolgen zijn voldoende bekend. De rij beschavingsziekten wordt langer en de mensen die er in plaats nemen eveneens. Wat doe je daaraan? Je kan niet veel anders doen dan ofwel oplappen, ofwel genezen. Dat laatste kan alleen door de oorzaak weg te nemen, en dus anders te gaan eten. Bij verkeerde voeding wordt meestal de relatie gelegd met de meest voorkomende beschavingsziekten: hartinfarct en kanker. Maar er zijn er nog andere, waar minder vlug bij stil wordt gestaan, maar die misschien evenveel, of zo mogelijk nog meer ellende over de mensen brengen: reuma en ziekten van het bewegingsapparaat.

Hierover bestaan verschillende meningen en er zijn zelfs artsen die nog altijd de mening zijn toegedaan dat reuma weinig of niets te maken heeft met de voeding, hoogstens met het klimaat en daar zijn we dan ook al niet erg royaal mee bediend. Toch heeft voeding heel veel, bijna alles te maken met de voeding, of tenminste met wat het lichaam er mee doet. Kan je er zelf iets aan doen? Kan je reuma onder de knie houden en weer soepel en gezond worden? Veel andere artsen menen van wel.

Regelmatig bewegen, is van belang om fit en gezond te blijven, zelfs als er pijn is in spieren en gewrichten, maar dan moet je wel doseren. In beweging blijven kan ook veel ellende helpen voorkomen.

Hoe ontstaat de pijn?

Over reuma bestaan veel misverstanden, over de invloed van de voeding eveneens. Er is uiteraard een erfelijke factor die de aanleg voor reumatoïde aandoeningen in de hand werkt. Reden te meer om zich te verzorgen en na te gaan welke procedures voor een genezing moeten worden gevolgd en wat er nadelig is in de dagelijkse gewoonten, waardoor de pijnen die voor velen een echte kwelling zijn, kunnen ontstaan.

Te weinig bewegen

Vroeger was men van mening dat bij pijn, rugklachten en spierpijn, men moest rusten en weinig bewegen. Tegenwoordig is men daar helemaal van afgestapt: je MOET bewegen, uiteraard zonder schade te berokkenen. De meeste patiënten bewegen veel te weinig. Ze zitten een hele dag: kantoor, auto, trein, bus, tafel, televisie. Je kan de lijst zelf voortzetten, want we zouden onszelf best moeten kennen. De “sportieve” activiteiten worden liefst tot een minimum beperkt. Zelfs voor een blokje om nemen we de auto. Winkelen gebeurt met de auto, naar kantoor gaan eveneens. De trein wordt alleen nog genomen door mensen die toch in de nabijheid van het station wonen en voor wie de uren van vertrek en aankomst wat gunstig liggen. Te voet naar het station zoals vroeger is er dus voor zeer velen ook niet meer bij.

Vakantie? Ook per auto of zelfs per vliegtuig. En daar hele dagen op het strand liggen, aan de bar zitten en in de disco hangen. Onze scharnieren, gewrichten, spieren ligamenten kunnen de belasting van beweging op de duur niet meer aan. We krijgen verkeerde houdingen, de pijn begint. Het wordt van kwaad tot erger, want pijn verhindert ons van te bewegen en hoe minder je beweegt, des te groter wordt de stijfheid en dus ook de pijn. Boodschap: meer oefenen, trainen, bewegen.

Alle sporten zijn goed, vooral als je ze graag doet. Nooit aan sport beginnen zonder een opwarming van de spieren, anders bega je ongelukken. Ook nooit opnieuw intensief aan sport doen als het zeer lang geleden is dat je nog een fysieke inspanning hebt geleverd. In dat geval eerst op consultatie bij de arts en geleidelijk aan herbeginnen.

Forceer niets in het begin. Start met kleine inspanningen die je desnoods een paar keer per dag herhaalt. Op die manier kan je lichaam zich weer geleidelijk aanpassen aan de nieuwe situatie en er profijt uit halen. Maar vergeet niet: bewegen is van levensbelang. Vooral voor reumapatiënten, rugpatiënten en mensen die last hebben van pijnlijke spieren en gewrichten. Je moet de beweging uiteraard aanpassen aan de mogelijkheden en niets forceren.

Maar hier is zeker het spreekwoord van toepassing: rust, roest. Niet dat je spieren gaan roesten, wel dat ze verstrammen en dat je op de duur helemaal niet meer kan bewegen zonder pijn.

Mensen die last hebben van spierstijfheid en pijn in de rug en de gewrichten kunnen best met een kinesist, een fysiotherapeut, een manueel therapeut afspreken, welke oefeningen het best bij hen passen.

Welke sporten zijn goed bij spierpijn?

Je kan best met je arts of een kinesist of osteopaat overleggen welke sporten of oefeningen goed voor jouw probleem zijn. Zwemmen is de beste sport, omdat alle spieren in beweging zijn en de belasting gedoseerd kan worden al naargelang je mogelijkheden. Deze belasting gebeurt als het ware automatisch en spontaan. Bovendien heeft volgens de wet van Archimedes, een lichaam in ondergedompelde toestand in water minder weerstand, weegt lichter en oefenen gaat gemakkelijker. Vooral als het water warmer is, is dat een echte weldaad voor wie last heeft van pijnlijke spieren en gewrichten.

Maar het is wel erg belangrijk om in beweging te blijven, zelfs op hoge leeftijd, tenminste voor zover de gezondheid dat toelaat.

Curcuma kan je helpen

Iedereen kent de smaak van Curcuma Longa, de geelwortel of kurkumawortel en ook bekend van de fameuze saus bij rijstgerechten in Chinese restaurants, de curry- of kerriesausjes. Maar het is al goed bekend dat Curcuma ook genezende kracht heeft en ideaal is om spierpijn, ontstekingen in de gewrichten en pijn bij beweging te verhelpen. Curcuma is een natuurlijke ontstekingsremmer zonder de nadelen van een klassiek middel waar vaak voor gewaarschuwd wordt in verband met maagpijn en hartklachten.

Curcuma bevat curcuminoïden en wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. De pijnen die ontstaan zijn door sporten of ontstekingen verminderen beduidend en de schade aan het bewegingsapparaat wordt hersteld. Het is ook aangewezen bij artrose, vergeetachtigheid en depressieve stemmingen. De opname van Curcuma wordt verbeterd door middel van zwarte peper.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell, met zwarte peper.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo spring je binnenkort over je eigen schaduw!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer