jan 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De tien geboden om gezond zeer oud te worden

Wie niet oud wil worden, moet jong sterven, is een volkse uitdrukking, waarmee eigenlijk bedoeld wordt dat “oud zijn”, wel heel verschillend is van “ouder worden”. Iedereen wil graag een hoge leeftijd bereiken. Daar hebben je erfelijke factoren mee te maken, maar nog meer je levensgewoonten. Dat bekent dat je zelf heel wat kan doen om ouder te worden en gezond te blijven tot op hoge leeftijd. Hoe pak je dat aan?

Natuurlijk heeft je gezondheid te maken met erfelijke factoren. Het genetisch materiaal bepaalt in belangrijke mate hoe onze gezondheid zal verlopen. Je wordt weliswaar zelden met ziekten geboren, maar wel met aanleg voor sommige problemen. Zo zal je in bepaalde families gemakkelijker hart- en vaatziekten onderscheiden, terwijl dat bij anderen meer om nierlijden of zenuwproblemen gaat. Aan die erfelijkheid kan je weinig wijzigen. We zijn zoals we geboren zijn, maar wat we wel kunnen, is het maximum halen uit het minimum dat we hebben meegekregen. Er zijn olifanten en vogeltjes, als ze zich beide houden aan hun mogelijkheden, dan kunnen ze binnen hun beperkingen volmaakt presteren en lang leven. Ook met ons is dat zo.  We hebben weliswaar onze beperkingen en voor sommigen zijn die groter dan voor anderen, maar toch kunnen we in veel gevallen de beperkingen omzeilen en desondanks lang, gezond en gelukkig leven.

Voldoende vitaminerijke kost met veel fruit en groenten is een belangrijk element om gezond oud te worden. Doe ook geregeld aan sport, aangepast aan je leeftijd. Zelfs wandelen is één van de gezondste bewegingssporten.

Hoe pak je het aan?

1)-Zorg om te beginnen voor voldoende slaap. Het lichaam herstelt tijdens de slaap en ook het brein heeft rust nodig. Acht uur slapen per etmaal is een goed gemiddelde. Minder dan zes uur is te weinig en meer dan negen uur is te veel. De beide hebben nadelen. Probeer ook altijd op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, want het lichaam is een gewoontemachine: op hetzelfde uur melatonine produceren, onder invloed van duisternis en als het weer dag wordt, wakker worden. Wie voldoende slaapt leeft negen jaar langer dan iemand die voortdurend slaaptekort heeft. Opgepast: slaappillen zijn niet de oplossing. Ze leveren nog meer problemen dan oplossingen en maskeren het probleem. Probeer de oorzaak te zoeken van slapeloosheid en los dat eerst op.

2)-Zorg voor voldoende ontspanning. Niets bevrijdt de geest meer dan ontspanning, die bij voorkeur in de natuur wordt gekozen. Bij slecht weer is een interessant boek en rustige aangename muziek eveneens een relaxerende energieleverancier. De jaarlijkse vakantie, of de weekendwandelingen zijn geen overbodige luxe. Vooral in deze erg stresserende tijd is een kom-op-adem-programma beslist niet overbodig. Omdat de mens een sociaal wezen is, hebben we anderen nodig. In deze coronatijd is dat niet vanzelfsprekend, maar er zijn middelen: skype met je kinderen, je vrienden, je familieleden, bel hen op, vraag hoe het met ze gaat, biedt hulp aan waar nodig, dat verrijkt de ziel, maakt je blij, opent je hart en je geest en zorgt voor een gelukkige dag. Niets ontspant de geest en de ziel meer, dan goed te zijn voor anderen. En vergeet het niet: op echte vrienden kan je altijd rekenen. Maar dan moet je wel eerst vrienden maken en… ze koesteren.

3)-Een sauna doet wonderen. Is niet enkel relaxerend, maar tegelijk ontgiftend voor het lichaam, verwijdert opgehoopte slakken. Enkel als je hartpatiënt bent (behalve bij nerveuze hartziekten) en bij nierproblemen moet je eerst de arts raadplegen. De opeenvolging van opwarming en afkoeling is heilzaam voor de ontgifting van het lichaam, voor de bloedsomloop, en bijzonder relaxerend. Je kan van je badkamer zelfs een wellness maken: afwisselend een warm bad en koud afdouchen: heerlijk!

4)-Doe geregeld aan sport. Als je jong bent kan je kiezen uit allerhande sporten die je prettig vindt, maar als je een dagje ouder wordt, dan kan je beter een veilige sport kiezen zoals zwemmen of gewoon stappen. Wandelen is trouwens een van de beste „sporten” voor het lichaam. Een half uurtje per dag doet al wonderen en bevordert de spankracht van het lichaam. Door beweging zal je je gelukkiger voelen, want daardoor worden „gelukshormonen” vrijgemaakt die goed zijn voor het hele organisme. Wie zich depressief voelt moet naar buiten! Begin met een half kwartiertje tweemaal per dag. Breid het na een week uit tot tweemaal een half uur en bouw zo verder op. Na een maand voel je je echt gelukkiger, veel minder depressief, je slaapt beter, je hebt trek in goed voedsel en je kan de wereld weer aan. Stap de zorgen van je weg: zeker in deze coronatijd.

5)-Drink liever geen alcohol. Water is de gezondste drank, samen met groene thee en koffie. Fruitsap bevat te veel suikers en te weinig vezels, mijd het dus. Alcohol is schadelijk voor de lever, de bloedvaten, het brein en het zenuwstelsel, je kan het beter helemaal schrappen. Niets veroudert het lichaam meer dan alcohol. Zelfs één glas per dag is al te veel. Het kan lekker zijn, voor wie het gewoon is, maar het is een verraderlijke drug. Echt een drug! Je hebt het niet nodig en het is zelfs schadelijk in kleine hoeveelheden. Dagelijks alcohol drinken, ruïneert je gezondheid!

6)-Rook niet. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat tabak een killer is. Hart- en bloedvaten, maar ook allerlei vormen van kanker zijn er het gevolg van, naast beperkingen in prestaties door ademnood. Tabak wordt doorgaans gelinkt aan longkanker, maar er is ook strottenhoofdkanker, keelkanker, lipkanker, tongkanker, slokdarmkanker, maag en darmkanker, prostaatkanker en borstkanker, zelfs kanker aan de eierstokken. Wie rookt tekent zijn doodvonnis, je hebt enkel geen zicht op het tijdstip van uitvoering en de methode.

7)-Zorg voor evenwichtige voeding. Beperk transvetten, junkfood en suiker. Snoep niet te veel. Eet minstens vijf porties fruit en groenten per dag, zodat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

8)-Sla nooit een ontbijt over! Studies tonen aan dat wie ’s morgens niet ontbijt, vroeger sterft. Bij het ontbijt passen vooral fruit en geen fruitsap. Fruitsap bevat geen vezels meer, maar wel toegevoegde suikers, terwijl fruit wel vezels bevat en die zijn erg belangrijk voor het microbioom van de darmen, waar de weerstand wordt opgebouwd. Met gezonde darmen word je straatoud, ben je best beschermd ook tegen corona. Eet enkel volwaardige voeding, geen gesuikerde troep. Lees de etiketten van de chocopasta en de confituren, ze bevatten veelal transvetten en suikers. Mijd ze! Eet volwaardig en zo natuurlijk mogelijk. Dat betekent ook: liever volkoren dan het verarmde wittebrood.

9)-Gebruik kruiden. Want kruiden bevatten antioxidanten en vitamines en ze zijn belangrijk in de strijd tegen de vrije radicalen, om kanker te voorkomen, om een goede weerstand op te bouwen en virussen en bacteriën doeltreffend te kunnen bestrijden. In coronatijden is dat een groot voordeel. Zelfs scherpe kruiden mogen en moeten, ze zijn gezond. Denk aan Curcuma, pepers, look, selderij enz…

10)-Drink thee, koffie en water. Veel mensen drinken te weinig. Omdat met de veroudering ook het dorstgevoel afneemt, hebben ze niet altijd door dat hun lichaamscellen te weinig vocht hebben en snakken naar water. Drink daarom tussen de 2 en 3 liter water per dag. Ook gezond zijn: groene thee (zelfs zwarte thee) vanwege de antioxidanten, terpenen, iso-flavonen, enz. Ook koffie is goed voor je om kanker, diabetes, hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Geniet ervan!

Op die manier word je gegarandeerd gezond en zal je gezonde jaren aan een lang leven voegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer