Hoe vlekken van zonneolie verwijderen?

Wie houdt niet van de zomer? Lekker lang klaar ’s avonds en vroege zonneschijn ’s morgens, een heerlijk temperatuurtje en voldoende vitamine D, ook om o.m. de corona ver van je weg te houden. Want de natuur herleeft met zonneschijn, maar wij ook.

De zon doet leven, maakt gelukkig, geeft moed en kracht, laat de natuur bloeien, kortom iedereen is er happy mee en kan er zijn voordeel uit halen. Het is ook ideaal om te recreëren: in de natuur, op het strand aan zee of een meer, in je tuin, kortom overal waar je rust kan vinden en het gezellig kan maken. Het maakt je gedachten leeg en nadien helder, je denkt positiever, je kan er weer tegenaan.

De zon is heel belangrijk voor de vorming van vitamine D in de huid, ook om corona te helpen voorkomen. Maar te veel zon is schadelijk en dus moet je zonneolie gebruiken. Maar die kan dan weer lelijke vlekken op je kleding achterlaten, maar daar hebben we een geweldig middeltje voor.

De zon heeft ook nadelen: denk maar aan de huidkankers die de jongste jaren fel zijn toegenomen, vooral onder de oudere bevolking, de zogenaamde babyboomers. Het is de snelst groeiende kankervorm en dat is niet zonder reden. De zonnecultuur werd in de jaren zestig en zeventig erg populair en dat is de leeftijd waarop de jongvolwassenen van toen, nu ouder zijn geworden. De huid heeft een geheugen en draagt de sporen voor de rest van je leven mee. Wie toen als kind of als jongeling of jong meisje vaker werd verbrand door de zon, zal daar voor de rest van zijn of haar leven voorzichtig moeten mee omgaan en de huid regelmatig laten controleren door een huidarts. Want huidkanker bestaat in veel vormen, maar kan ook onverbiddelijk zijn. Een melanoom dat niet tijdig wordt ontdekt of verwijderd kan dodelijke gevolgen hebben op een paar weken tijd. Dus als je een vlekje van kleur of grootte ziet veranderen: meteen naar de arts.

Wat kan je daartegen doen? Preventief handelen en voldoende smeren. Er bestaan tegenwoordig goede zonneoliën en zonnecrèmes die het gevaar op verbranden beperken of uitsluiten. Bovendien moet je niet in de zon gaan zitten op het middaguur of als de dag het heetst is, dat doet de lokale bevolking in het zuiden ook niet: die verbergen zich als de zon hoog staat en daardoor hebben ze wel eens een tekort aan vitamine D. Je kan dus ook te weinig zon zien, want onder invloed van de zon wordt vitamine D gevormd in de huid en dat is belangrijk tegen osteoporose, voor de calciumopname dus en tegen ziekte zoals covid-19.

Maar die zonneolie en zonnecrème is ook niet het onschuldigste goedje ter wereld. Sommige bevatten hormoonverstoorders en dus moet je goed het etiket lezen en je apotheker om raad vragen. Koop dus niet zomaar het goedkoopste product in de supermarkt, maar vraag je apotheker om raad. De huid is een levend orgaan en neemt die stoffen op en geeft ze af in het bloed. Voorzichtig zijn en verstandig kiezen is dus de boodschap.

Maar die zonneolie kan ook sporen nalaten op je kleding. En omdat je best altijd zonneolie smeert als je in de zomer naar buiten gaat, kunnen die sporen ook achterblijven op je mooiste kleding.

Het zomerplezier kan dus ook vlekken maken en dat niet enkel door de barbecue of spelletjes in de tuin zoals grasvlekken op de T-shirts van je kinderen.

Gelukkig zijn er een paar snelle en gemakkelijke methoden om vlekken te verwijderen met producten die je ongetwijfeld al in huis hebt, of zelfs op je vakantieverblijf of aan zee snel kan verkrijgen..

Als er zonnebrandcrème op je T-shirt of je mooiste kleedje druppelt of achterblijft, strooi je gewoon babypoeder op de plek om de zonneolie of -crème te absorberen. Laat alles 15 minuten intrekken en spoel het daarna af met koud water.

Maar stel dat de vlek is ingedroogd en zich al ferm geïnstalleerd heeft in je kleding? Zonnebrandcrème bevat namelijk o.m. avobenzone, de chemische stof die UVA-stralen blokkeert, wat een roestachtige plek kan veroorzaken. Wel, strooi dan zout op de aangesneden kant van een halve citroen en wrijf daarmee over de vlek. Het natuurlijke citroenzuur van citroen breekt de stof af en het zout schrobt het weg. Nadien spoelen met water en laten drogen, zelfs in de zon, maar dan weg van de zonneolie natuurlijk. Op die manier heb je toch alle voordelen van een dagje heerlijk zonnen, zonder er de nadelen van te ondervinden en te moeten meenemen naar huis, want zo’n olie-ongelukje kan je overal tegenkomen, ook op het strand, terwijl je nadien met die kleding nog de trein naar huis wil nemen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer