We staan nog altijd een beetje voor een raadsel. Wat is nu het beste tegen Covid-19 oftewel het coronavirus: zich beschermen en isoleren in afwachting van een doeltreffend vaccin, of hopen op de goedgunstigheid van het toeval en op de eigen immuniteit?
Elk virus houdt een risico in, ook het griepvirus, het Rota virus, en ook de quasi uitgeroeide virussen zoals de mazelen. Niet iedereen die ermee in contact komt of kwam wordt of werd ziek en niet iedereen ging eraan dood. Dat is ook zo met corona.
Wereldwijd wordt door verschillende farmaceutische labo’s er alles op gezet om als eerste met een vaccin op de markt te komen. Niet in het minst Bill Gates, de zelfverklaarde filantroop die schatrijk geworden is met Microsoft en nu zijn fortuinen investeert in de farmaceutische industrie, zogenaamd uit menslievendheid.
Omdat het nog onduidelijk is hoe de immuniteit na besmetting met corona zal evolueren, kan je best van al werken aan je eigen immuniteit door de darmflora gezond te maken. Goede bacteriën, de zogenaamde probiotica kunnen daar bij helpen.
De man is geen wetenschapper, hij is een investeerder die door de menslievendheid nog meer geld verdient dan met zaken doen alleen.
Wat moeten we dan verwachten? We weten het niet. Er zijn al zoveel theorieën de wereld ingestuurd, dat het zelfs voor specialisten heel moeilijk is om het kaf van het koren te scheiden. Hoe kun je trouwens nepnieuws van feiten onderscheiden als zelfs topwetenschappers elkaar tegenspreken?
Zo is het nog lang niet duidelijk of een vaccin, als het er komt, doeltreffend zal zijn en vooral ook voor hoelang. Uit ettelijke Chinese studies is gebleken dat de immuniteit die besmette patiënten hadden opgebouwd, slechts beperkt was in de tijd.
Dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk: ofwel muteert het virus zo snel dat de immuniteit in de war geraakt, ofwel is de lichaamseigen immuniteit na een korte periode al waardeloos. In dat geval rijst de vraag: wat met een vaccin? Zal de immuniteit daarvan ook al beperkt zijn en als het zo snel ontwikkeld wordt, biedt het dan complete veiligheid en zal er geen risico op randschade zijn? De antivaxxers zoals ze door de industrie worden genoemd, houden hun hart vast, de anderen hopen dat er spoedig een vaccin komt.
In elk geval is het een merkwaardige tijd. Als zelfs de Chinezen toegeven dat er na enkele weken bij tien percent van de 1500 onderzochte patiënten al geen antilichamen meer worden aangetroffen en bij meer dan 75 percent geen immuniteit meer is na enkele maanden, dan geeft dat in elk geval te denken.
Bij mensen die positief hebben getest op het coronavirus, maar verder niet ziek werden, verdwenen de antilichamen het snelst van al. Daarom wordt door sommigen de vraag gesteld over het nut en de totale beveiliging van een vaccin.
De resultaten van nog een andere studie werden gepubliceerd in het vakblad ‘Nature Medicine’. Daarin werd via bloedonderzoek het bloed van 37 besmette patiënten met weinig symptomen vergeleken met een gelijkaardige groep die zwaar ziek is geweest. Het gaat om patiënten uit de Chinese regio Wanzhou. In de eerste groep had 40 procent geen waarneembare antilichamen meer enkele maanden na de infectie, tegen 13 procent voor de zwaar zieken.
Men is dus nog lang niet zeker hoe de immuniteit kan worden opgebouwd tegen dit nieuwe virus. Dat betekent ook dat de hoop op complete veiligheid via een vaccin nog maar beter wat getemperd wordt en dat best verwezen wordt naar goede hygiëne, zoals handen wassen, gel gebruiken, afstand nemen en een mondmasker dragen en daarnaast vertrouwen op de eigen immuniteit nadat je die hebt sterk gemaakt.
Een sterke immuniteit opbouwen hoe doe je dat?
Het resultaat is van belang voor om het even welke infectie of besmetting voor om het even welk virus. Natuurlijk is de besmettelijkheid van het coronavirus vijfmaal groter dan van het gewone griepvirus, maar als je zorgt voor een goede immuniteit heb je ook veel meer kansen dat je geen problemen krijgt. Het is vooral van belang te onderstrepen dat er een directe relatie is tussen de gezondheid van de darmflora en de immuniteit. Tachtig percent van de immuunstoffen hebben we te danken aan de darmbacteriën. Bedenk dat we meer bacteriën in ons lichaam hebben dan cellen.
Vijftien kilo bacteriën in de darmen moeten ervoor zorgen dat de schadelijke indringers worden geneutraliseerd, dat de receptoren voor hen worden bezet en dat ze worden verjaagd. Hoe kunnen we dat doen? Door gezond te leven, schadelijke gebruiken uit de weg te gaan en proactief te reageren.
Wat is schadelijk voor de darmflora? Alles wat gisting kan veroorzaken: geraffineerde suikers, geraffineerde koolhydraten zoals wittebrood, witte pasta, snoep, gebak, geraffineerde oliën, junkfood, frisdrank. Kortom alles waar de jeugd verzot op is, daar moet je een groot vraagteken bij plaatsen. Ook stress is nadelig.
Wat is wel gunstig: voedsel zoals de natuur het verschaft: groenten, vruchten, volkoren. Vis is beter dan vlees, vanwege de Omega-3 vetzuren. Vermijd ook transvetten (verhitte plantaardige oliën). Gebruik liever olijfolie en kokosolie of boerenboter, in de plaats van margarines en plantaardige oliën die verhit worden, dan maak je transvet.
Voeg nergens suiker aan toe, en lees de etiketten van alle voedsel in blik of bokalen: er wordt veel te veel suiker aan toegevoegd.
Ook goed zijn gefermenteerde voedingsmiddelen: zuurkool, echte natuuryoghurt zonder suiker of smaakstoffen.
En je kan zelf goede bacteriën innemen, de zogenaamde probiotica om de immuniteit te versterken. Dat heeft echt effect. Mensen die last hebben van diarree bijvoorbeeld kunnen daar ook spoedig goede resultaten van verwachten.
Een tip: Digesbiose van Fytobell, dat miljarden goede bacteriën bevat om de darmflora te saneren en dus de immuniteit te verbeteren. Dat is ook nuttig voor mensen die last hebben van overgevoeligheid en allergenen.
Je kan Digesbiose van Fytobell bestellen bij de apotheker met CNK-bestelnummer: 1752-278.
Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of www.almed.be.