aug 19, 2023 | Alle tips | 0 Reacties

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er kunnen wel ongemakken optreden en dat is er heel normaal mee verbonden. Maar niemand maakt het graag mee, noch de vrouw, noch de partner, noch het gezin. Want hoewel de menopauze een ingebouwd natuurlijk fenomeen is, is er wel een aantal ongemakken mee verbonden.

Vaak raken vrouwen in het vooruitzicht van de menopauze wat overstuur en worden wat depressief, maar gelukkig kan de natuur hen helpen.

Elke vrouw

 Elke vrouw rond middelbare leeftijd herkent het: zweetvlagen, nachtelijke warmte-opwellingen, slapeloosheid, verlies van seksuele appetijt, prikkelbaarheid, waardoor vrouwen bij de minste “overprikkeling” hun geduld en kalmte kunnen verliezen.

Dat is gemakkelijk te verklaren, want er komen heel wat veranderingen in het leven van de vrouw, zowel fysiek als psychisch, met de bekende emotionele gevolgen.

De kinderen zijn rond die periode het huis uit, ook op het werk zijn er veranderingen te verwachten, en dat maakt dat vrouwen zich aangetast kunnen voelen in hun rol als vrouw en moeder.

Bovendien zijn er heel wat hormonale veranderingen en ze merken dat ook in de spiegel, die hen de waarheid “niets dan de waarheid” verklapt: ze worden inderdaad een dagje ouder. Voor velen is dat een drama, want wie wordt nu graag ouder, maar bij sommigen snijdt dat zo hard in de ziel dat ze er dreigen onderdoor te gaan.

Alweer de hormonen

Maar toch hoort het bij het leven en elke vrouw heeft er net voorbij de midlife mee te maken. Er zijn er bij wie het vroeger begint, bij sommigen al op het einde van de dertig, terwijl anderen zelfs tot hun zestigste „jong” blijven. Normaal begint de menopauze om en nabij het vijftigste tot eenenvijftigste levensjaar, op het ogenblik dat de productie van oestrogene hormonen in de eierstokken vermindert.

Veel vrouwen voelen er weinig of niets van, nog meer vrouwen zijn compleet in de war en worden geplaagd door allerlei ongemakken. Bovendien zijn ze in deze periode hypergevoelig en erg prikkelbaar. Er is een belangrijke fase in hun leven afgesloten en zo beschouwen ze het ook. Vandaar dat precies dan, heel wat depressies opduiken. Dat hoeft zo niet te zijn als ze maar goed voorbereid waren geweest.

Seksuele problemen hanteren

Zo wordt er ook veel gelachen met seksuele problemen, maar ze moeten dan toch maar verbergen dat heel wat mensen met deze normale levenshandelingen problemen hebben. Zowel anorgasmie bij vrouwen, als erectiestoornissen bij mannen, als te vroeg klaarkomen, is een probleem waaraan men in veel bedjes ziek is.

Uit onderzoek blijkt dat er meestal geen organisch probleem verantwoordelijk voor is, met andere woorden, de meeste mensen zijn echt normaal en in staat een vlot en normaal seksueel leven te hebben. Maar emotionele remmingen, beperkingen, herinneringen maken dat men niet goed functioneert. Ook hormonale schommelingen bij vrouwen in de menopauze zijn een vaak onderschat probleem.

Het gaat dus gelukkig meestal om ofwel functionele storingen en dus kan er wat aan gedaan worden, ofwel problemen van hormonale en soms ook van voorbijgaande aard. Open praten met de partner, openhartig zijn over zijn gevoelens en ervaringen, zijn voorkeur en afkeer laten blijken, vroegere negatieve ervaringen eerlijk bespreken en natuurlijk ook de ideale sfeer en omstandigheden zoeken en scheppen, kunnen in de meeste gevallen de problemen helpen oplossen. 

Pijnlijker

Maar niet alle problemen worden met praten alleen opgelost. Zo zijn de veranderingen in de hormoonhuishouding wel verantwoordelijk voor verdunning van de huid, de haren en de slijmvliezen, ook van de geslachtsorganen. Daardoor verloopt een en ander pijnlijker, minder leuk, de vrouw krijgt op die manier minder seksuele appetijt en de partner voelt zich soms verwaarloosd, de vrouw onbegrepen. Dat leidt tot spanningen en op die manier kunnen dan weer frustraties en ongenoegen ontstaan, die de geslachtelijke omgang bemoeilijken.

Het is goed dat erover gepraat wordt en als de problemen niet uitgeklaard worden, kan best een therapeut of de arts worden geraadpleegd voor het probleem, om op die manier tot een oplossing te komen.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die ongevaarlijk zijn en die hulp kunnen geven in deze moeilijke momenten. Maar het probleem bespreekbaar maken onder elkaar is een eerst vereiste en zal in veel gevallen tot een oplossing leiden.

Praten over oplossingen

Omwille van allerlei problemen, ongemakken en frustraties gebruiken heel wat patiënten antidepressiva, slaapmiddelen en allerhande kalmeringspillen… ze hebben bijna allemaal een seksuele dysfunctie tot gevolg. Dit hoeft geen levenslange veroordeling te zijn, want het probleem kennen, is de mogelijkheid in handen krijgen om het op te lossen. Zo gebeurde het al vaker dat iemand die tientallen jaren geen plezier had beleefd aan een relatie gewoon door een plotse verandering in het leven en omstandigheden, de vreugde van het leven herontdekt.

Natuurlijk bestaan er thans allerhande middelen om echtparen te plezieren en in geval van een probleem bij de man, de potentie te verhogen, en bij de vrouw het orgasme te vergemakkelijken, de spanningen weg te nemen en remmingen los te gooien, maar uiteindelijk ligt de beste stimulans ter vergroting van de appetijt nog altijd tussen de twee oren, nl. in de geest.

Een goede verstandhouding, een goede relatie, een open gesprek, een eerlijke uiting van zijn gevoelens is het allerbeste voor een schitterend leven, ook op seksueel gebied. En dan zijn allerhande middelen die voor veel geld alles beloven, niet opgewassen tegen wat de natuur zelf kan aanbieden.

Maar ook hier kan de natuur je helpen als het om een dysfunctie gaat met fysieke oorzaak, zoals de menopauze. Elke vrouw maakt het in meerdere of mindere mate ooit mee.

Een tip tegen de ongemakken: Menobell van Fytobell en je krijgt weer appetijt in de leuke dingen des levens.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Het leven lacht je weer toe!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer