apr 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer rugklachten sinds coronacrisis

Wat is de beste houding bij computerwerk?

We moeten allemaal zoveel mogelijk in “ons kot” blijven, maar voor de meeste mensen is dat niet “gewoon blijven”, maar “zitten”.

Ze zitten voor hun televisietoestel, ze zitten aan tafel, ze zitten op hun terras of balkon, ze zitten op een bankje of ze zitten achter hun computerscherm. Dat laatste is zeker meer het geval dan voor de coronacrisis, want we willen toch contact houden met vrienden en familie, of we moeten wel omdat we van thuis werken in de plaats van op kantoor. Dat is toch hetzelfde, denk je? Maar niets is minder waar: thuis zit je alleen aan je bureau, of hoogstens in het gezelschap van je partner, of kinderen, maar op kantoor of de werkplaats zit je met collega’s is er meer afleiding, meer verstrooiing, moet je je meer verplaatsen, ga je koffie halen, of moet je naar een ander bureau om te overleggen.

En wat is het verschil: meer rugpijn sinds de coronacrisis.

Inderdaad, er zijn veel meer mensen die last hebben van rugklachten sinds de coronacrisis. Hoe komt dat? Heel eenvoudig door een slechte houding aan de computer, op de bank, in de zetel en zelfs in bed. Wie niet voorzichtig is, of al een zwakke rug heeft, komt er niet ongeschonden uit en betaalt er later zeker de prijs voor: rugpijn is niet onschuldig, want in het ergste geval komt het tot degeneratie van de tussenwervelschijven en dat kan aanleiding geven tot ernstige rugpijnen, artrose, degeneratie van de tussenwervelschijven of discus en kreupelheid.

Tachtig percent van de bevolking heeft rugklachten. Een slechte werkhouding en verkeerd zitten achter de computer is er de belangrijkste oorzaak van. Gepaste oefeningen en curcumine kunnen veel kwaad voorkomen of herstellen.

Wat kan je dan doen? Op je houding letten en een aantal belangrijke maatregelen nemen om je rug te sparen, zeker nu bij thuiswerk in coronatijden of als je je ontspant achter je computer.

Let op je houding

Het is niet niets, want meer dan 80 percent van de bevolking in ons land heeft vroeg of laat rugklachten en pijn. De oorzaak is eenzijdige belasting, overbelasting, te sedentair leven dus te weinig beweging, verkeerd tillen, wat invloed heeft op de tussenwervelschijven. Deze discus of tussenwervelschijf is een soepele beweeglijke ronde schijf, een soort kussentje tussen de wervels. Die worden op hun plaats gehouden door een sterk keurslijf van spieren, ligamenten, gewrichtjes. Samen vormen ze de ruggengraat, wat het lichaam de mogelijkheid geeft rechtop te staan, maar ook beweeglijk te zijn, zich in alle mogelijke bochten te kunnen wringen, te lopen, te tillen, te zitten en te liggen.

We hebben er alle belang bij dat dit systeem intact blijft en tot op hoge leeftijd perfect blijft functioneren. Daar zijn twee voorwaarden aan verbonden: gezonde voeding zodat de mineralen kunnen aangevoerd worden en blijven om het skelet intact te houden en osteoporose te vermijden en ten tweede een sterke spiergordel zodat alles in de juiste houding op zijn plaats blijft.

Hier wringt het meestal. Tachtig percent van de mensen heeft ooit rugklachten en de schuld ligt voor het grootste deel bij hen. Onze houding is verkeerd.

Hebben we er een idee van hoe erg de ruggenwervels belast worden door verschillende houdingen?

 • De lighouding is best voor de rug: slechts een belasting van 25 percent.
 • De zijlig (bijvoorbeeld in bed of op een zetel of bank) belast de rug 75 percent meer.
 • Rechtop staan levert al 100 percent meer belasting op.
 • Voorover gebogen staan, heeft al een overlast van 150 percent.
 • Iets optillen belast het skelet met 220 percent meer.
 • Zittend werken (b.v. achter de computer, heeft een last van 140 percent.
 • Met gebogen rug achter de computer zitten als het scherm te laag staat, belast de rug meer met 185 percent.
 • En als je helemaal op een bureaustoel zit zonder de rugleuning te gebruiken en met een computerscherm dat lager staat dan de horizontale kijkrichting van de ogen, heb je al een overlast van 275 percent.

Dat zijn fenomenale cijfers, maar ze zijn door orthopedische wetenschappers onderzocht en vastgelegd.

Iemand die nu van thuis werkt en uren achter zijn computerscherm zit, heeft dus alle kansen uit de coronacrisis te komen met rugklachten, misvormingen en pijn, kortom een perfecte patiënt voor de orthopedist, de fysiotherapeut, chiropractor of kinesist.

Op een bureaustoel zitten, wordt niet zonder reden “het nieuwe roken” genoemd, niet alleen omdat het nadelen heeft voor hart en bloedvaten, meer obesitas, diabetes maar ook rugklachten veroorzaakt.

Wat kan je doen?

Zeker in deze tijd is het van belang compleet gezond te blijven en niet voor een bijkomende reden dan corona in het ziekenhuis of een medische praktijk te moeten belanden. Dus: oorzaak van rugklachten wegnemen. Daar kun alleen jij iets aan doen.

 • Dat betekent: niets tillen met een gebogen rug, niet trekken of tillen op de rugspieren, maar met gebogen knieën en een rechte rug. Je moet trekken en tillen via de beenspieren en de knieën, niet via de rugspieren, anders riskeer je een hernia en vroegtijdige artrose.
 • Neem een correcte houding aan achter je computer: een goede bureaustoel is essentieel.
 • Zorg dat je rug goed gesteund is door de rugleuning van je bureaustoel.
 • Zet je computerscherm op ooghoogte, zodat je niet met gebogen hoofd en gebogen rug naar het scherm hoeft te kijken.
 • Plaats een klein bankje onder de voeten, zodat je die schuin kan kantelen waardoor de achterste beenspieren wat opgerekt zijn: een comfortabeler houding die je langer kan aanhouden.
 • Sta om de drie kwartier op, maak een korte wandoling door het huis, de tuin, het balkon, maar beweeg.
 • Zwaai met de armen, huppel ter plaatse, ga op een meter van de muur staan en ga er met gebogen armen tegen leunen, terwijl je de voeten ter plekke laat: nu goed naveren.
 • Doe rugspier-versterkende oefeningen: in ruglig fietsen, en grote cirkels in de lucht maken met je benen.
 • Ga om het uur een glaasje water drinken: dat ontspant, haalt je van je stoel af en het is ook nodig voor de bloedsomloop en je nieren.
 • Afwisselend zitten en staan is heel belangrijk. Je moet absoluut vermijden van uren aan een stuk op een stoel te blijven zitten, of in de zetel te gaan liggen. Op je zij in de zetel naar tv kijken is enorm belastend en slecht voor de rug.

Laat de natuur je helpen

Overbelasting leidt tot ontstekingen, ook van de rugspieren, de beenspieren en geeft dus aanleiding tot rugpijn, vroegtijdige veroudering, slijtage, artrose, osteoporose.

Een goede houding en regelmatige beweging kan veel onheil voorkomen. Gezonde voeding is ook belangrijk natuurlijk, want het zuur-basen-evenwicht is hier essentieel. Vandaar het belang van basenvormende voeding: groenten, fruit, aardappelen. Mijd daarom ook geraffineerde voeding en zeker suiker en frisdrank.

Maar de natuur kan je ook een handje helpen: Curcuma is een prima natuurlijke ontstekingsremmer, die pijnen kan wegnemen en schade aan het skelet kan herstellen. Als dat een goede samenstelling is met zwarte peper bijvoorbeeld, dan is de absorptie beter dan verwacht en ga je vlug een gunstig effect ondervinden op je soepelheid, en pijnervaring.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell (op basis van natuurlijke curcumine met zwarte peper). Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Je kan het ook heel gemakkelijk online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer