jan 6, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is vet een boeman?

Het blijft een discussiepunt dat niet gemakkelijk uit te klaren valt: moeten we nu al dan niet stoppen met verzadigde vetten? Er was een tijd dat de raad werd gegeven dat het beter was verzadigd vet te vervangen door koolhydraten. Dus ging men meer suiker gebruiken en minder vet. Het resultaat was niet wat men ervan verwacht had: het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten ging niet naar beneden, wel integendeel. Er zijn ook diëten die pleitten voor meer vet en minder koolhydraten. Ze willen daarmee dan vermagering bereiken. Dat doen ze ook, maar ze krijgen toch een aantal problemen in de plaats, om te beginnen reumatoïde aandoeningen.

Ons lichaam heeft zeker vet nodig, maar kies dan vooral gezond vet en liefst met voldoende Omega-3 vetzuren. En… verzorg goed je lever waar de vethuishouding gebeurt.

Dus is het niet verstandig om vet zomaar te schrappen, om de suikers zomaar te verhogen.

Wat heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek aan het licht gebracht? We hebben vetten nodig. En het kan nooit kwaad om verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat laatste is vooral van plantaardige oorsprong, maar je kan in bepaalde producten toch ook verzadigd vet vinden: avocado, kokosolie. En je kan onverzadigd vet ook zelf verzadigen door het bijvoorbeeld te verhitten met bakken en braden. Zo is zonnebloemolie onverzadigd, maar van zodra je het in de pan doet om te bakken wordt het verzadigd, zelfs superverzadigd en dan heb je transvet, een gevaarlijk goedje. Want transvet moet je mijden. Daarvan weet men zeker dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Maar er zijn meerdere bronnen die maken dat je meer verzadigd vet binnenkrijgt dan je denkt: door suiker bijvoorbeeld. Suiker wordt omgezet in verzadigd vet!

Suiker wordt omgezet in verzadigd vet

En dan is er het verhaal van de cholesterol. Iedereen is er bang van, maar is dat terecht? Bovendien heb je er niet al te veel invloed op, want amper tien percent van de cholesterol wordt bepaald door het voedsel. Het effect van cholesterol in ons voedsel hangt af van het feit of we behoren tot de 30 percent mensen die de cholesterol dat geabsorbeerd wordt niet kunnen compenseren en of dit dierlijk voedsel ook verzadigd vet bevat.

Er wordt ook te weinig gewezen op het belang van ruwvezels in de voeding. Rauwe groenten, fruit en volkorenproducten zijn van essentieel belang. Vezels kunnen namelijk de galzuren en de cholesterol in onze darmen binden en uit ons lichaam verwijderen. Het verarmde witte meel zou van het menu moeten worden verwijderd. Bovendien bevat veel gebak veel te veel suiker, dat eveneens aan de lijst met elementen die cardiovasculaire risico’s verhoogt, moet worden toegevoegd. Suiker wordt namelijk door het lichaam in verzadigd vet omgezet. Honing en siropen doen hetzelfde. Volgens sommigen hoort fruit daar ook bij, maar anderen ontkennen dat omdat de vezels een voldoende compensatie leveren. Gehydrogeneerde vetten verhogen trouwens dat risico eveneens enorm. Dat is namelijk het gevaarlijke transvet. Maar wees niet te bang voor de cholesterol, zolang je niet rookt en alcohol gebruikt.

Waar zit de cholesterol?

Verzadigde dierlijke vetten en cholesterol verhogen bij sommige mensen de LDL-cholesterol in het bloed, of de lage dichtheid lipoproteïne. Dat gebeurt wanneer meer vetten worden geconsumeerd dan ze worden verbruikt, ook als de lever er niet in slaagt om de cholesterol in het bloed te metaboliseren en af te voeren. Sommige producten bevatten natuurlijk meer cholesterol dan andere. Maar als je niet rookt en voldoende beweegt en voldoende vezels gebruikt in de voeding, hoef je eigenlijk niet zo bang te zijn van de cholesterol. Trouwens waar zit die cholesterol?

Hersenen van slachtvlees bevat meer dan 2000 mg cholesterol per 100 gram.

Melk daarentegen slechts 11 mg.

Eigeel 1500 mg,

Een heel ei 550 mg,

Nier 375 mg,

Lever 300 mg,

Oester 200 mg,

Garnaal 125 mg,

Room 120 mg,

Kaas 100 mg,

Varkensvet 95 mg,

Rundvlees en varkensvlees 70 mg,

Kip 60 mg,

En cottage cheese 15 mg.

De grootse producent van cholesterol is de lever en die kan je wel door bepaalde stoffen beïnvloeden. Dat betekent ook dat het lichaam het nodig heeft, want het zorgt voor het grootste deel voor zijn eigen productie, met name voor het zenuwstelsel, de functie van de hersenen en de aanmaak van hormonen.

Spaar je lever

Een gezonde lever kan het cholesterolgehalte gemakkelijk managen en het overschot recupereren.

Mariadistel, Boldo en artisjok (Cynara) hebben daarop zekert invloed. Iemand met een hypercholesterolemie zoals een te hoge cholesterolwaarde wordt genoemd, kan daarom zonder problemen Cardubell proberen, het zal de cholesterol gunstig doen evolueren, dankzij de mariadistel. Dat neemt niet weg dat niet meteen roekeloos mag worden gegeten. Het gaat niet op om de vetten te mijden en cholesterol houdend voedsel te vervangen door bijvoorbeeld koolhydraten zoals suiker. Die geraffineerde suikers worden namelijk omgezet in verzadigd vet en dat is nadelig voor de cholesterolbalans. Zoals ook roken nadelig is omdat het de HDL-cholesterol (de goede) naar beneden haalt.

Mijd transvet

Transvet is de grote boosdoener. Onverzadigd vet daarentegen heeft een goede invloed (olijfolie). Dierlijke producten bevatten verzadigd vet: vlees, zuivel. Vandaar dat het beter is te kiezen voor magere zuivelproducten. Ook vis bevat verzadigd vet: 20 à 30 %, maar daarentegen ook mono-onverzadigd vet: tot 45 % vandaar dat dit een interessant product is voor de gezondheid. Vis bevat trouwens ook het bijzonder belangrijke Omega-3 vetzuur dat een beschermende invloed heeft op cardiovasculair niveau. Kies dus liever voor vis dan voor vlees of vette zuivel. Gefermenteerde zuivel is dan weer een goede keuze omwille van de probiotische eigenschappen zoals in yoghurt.

Ook olijfolie heeft mono-onverzadigd vet. Dat maakt dat door verhitting geen transvet kan ontstaan. Het feit of een vet verzadigd is of onverzadigd hangt af van het aantal bindingen in de vetzuurketen. Verzadigd vet heeft geen dubbele bindingen. Mono-onverzadigd vet heeft één dubbele binding en poly-onverzadigd vet heeft twee of nog meer dubbele bindingen.

Visolie is rijk aan onverzadigde lange ketenvetzuren met vooral n-3 of omega 3 vetzuren. Ook EPA en DHA of eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. In het lichaam hebben we meestal tekorten aan DHA en EPA en Omega 3 vetzuren. Vette vis op het menu kan de zaak oplossen.

Te veel verzadigd vet en zeker te veel geraffineerde suikers, leidt tot problemen vooral met de LDL-cholesterol en de triglyceriden. Uiteindelijk verhoogt het risico op arteriosclerose.

Conclusie: vet is niet per se ongezond, maar je moet wel de betere vetten kiezen. Vooral onverzadigd vet en liever nog poly-onverzadigd vet zoals olijfolie is zeker gezond. Suiker is dat niet: mijd het, want het wordt in het lichaam omgezet tot vet.

En vergeet vooral niet voldoende te bewegen, te zorgen voor vezels in de voeding en bewerkt voedsel te vermijden.

Dan ben je goed bezig.

En een steuntje voor de lever is altijd nuttig. Een tip: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer