apr 4, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Nierstenen: de dolk in de rug

Wie het ooit heeft meegemaakt zal het nooit vergeten. De verschrikkelijke pijn die vanuit de rug naar de rest van het lichaam uitstraalt. Het is een echte marteling. Sommigen liggen te kermen en te kronkelen van de pijn, anderen kruipen op handen en voeten rond in de kamer of het bureau omdat ze het niet meer zien zitten van de pijn.

Meer drinken, vooral water of lichte kruidenthee, is het beste voor de nieren. Maar niet alle dranken zijn goed om nierstenen te voorkomen. Alcoholhoudende dranken zijn ongunstig. Opgepast ook met medicijnen, ze kunnen de nieren ernstig beschadigen.

Nierstenen zijn inderdaad een calvarie. Het begint met een pijn vanuit de achterkant en de zijkant van de rug, die uitstraalt naar de rest van het lichaam en tot onder de ribben uitstraalt. Soms komt de pijn in golven, soms is het constant, alsof ze met een mes in je lichaam kerven. De urine verkleurt donker, soms is ze troebel en onwelriekend, en er zijn meestal ook misselijkheid en braakneigingen bij de patiënt. Plassen is een heel moeilijke en pijnlijke zaak.

Drink water

De pijn kan plotseling optreden en kan ook beginnen als een zeurende pijn in de onderbuik. Patiënten die het meemaakten bevestigen dat je met een dergelijke pijn onmogelijk stil kan blijven zitten. Vandaar dat sommigen inderdaad op handen en voeten rondkruipen in de kamer.

En toch zijn er mensen die nierstenen hebben zonder er ook maar één seconde last van te krijgen. Het is pas als de steen zich verplaatst dat de ellende begint. Erger is het nog als de steen geblokkeerd blijft in de ureter. Elk scherp kantje is een messteek.

De beste oplossing is veel water drinken, zodat de steen niet de tijd krijgt om te groeien. En een paar liter water drinken per dag weegt niet op tegen de ongemakken van dodelijke vermoeidheid, heftige pijn, onvruchtbaarheid, vermindering of afwezigheid van het libido en zelfs huidklachten kunnen het gevolg zijn van nierstenen.

Meer nierpatiënten

Steeds meer mensen hebben last van nierkwalen. Het rijtje met dialysepatiënten wordt langer. Maar ook andere nierziekten worden met de dag populairder. Ontstekingen, beschadiging van de bloedvaatjes in de nieren door hoge bloeddruk, afsterven van niercellen, beschadiging van de kleine membranen van de nieren door suikerziekte, nierblokkering door misbruik van medicijnen… enz.

En toch kunnen we niet zonder nieren, terwijl velen hun levenswijze organiseren alsof de nieren filters zijn, die als ze niet goed meer functioneren, meteen vervangen kunnen worden. Men staat er veel te weinig bij stil dat een niertransplantatie nog altijd een noodoperatie is, dat het geen gewone regel zal worden en dat we dus reden hebben om ook voor onze nieren zorg te dragen. En leef je dan toch gezond, en drink je dan toch zeer weinig of geen alcohol, en gebruik je toch enkel maar volkorenproducten en veel fruit en groenten, dan nog kan het gebeuren dat een niersteencrisis, of koliek genoemd, beslag kan leggen op je levensvreugde.

De ergste pijn

Nierstenen behoren zowat tot de ergste pijnprikkels die iemand kan overkomen. Sommigen hebben het zo erg zitten, dat ze met hun kop op de muur bonzen, dat ze zich in bed in foetushouding gaan leggen, om toch maar te proberen hun pijn te verzachten. In een aantal gevallen zijn zelfs zeer sterkwerkende pijnstillers nodig, want nierstenen kunnen voor ondraaglijke pijnen zorgen. Een reden te meer dus om het niet zover te laten komen.

Natuurlijk kan men perfect leven met één nier. Maar de natuur heeft ons twee nieren gegeven. En als er één nier uitvalt, neemt de andere nier de taak van de eerste ook over. Maar die nier staat dan wel erg onder druk en moet de patiënt er beslist voor zorgen dat er geen enkel probleem meer kan ontstaan.

Opgepast met medicijnen

Bepaalde medicamenten zijn schadelijk voor de nieren. Bekijk daarom altijd goed de bijsluiter en wees voorzichtig met patent-pijnstillers die je weliswaar snel een gevoel van welbehagen verschaffen, maar langzaam maar zeker je nieren kapot maken. Fenacetine was destijds een populair middel dat in pijnstillers gemengd werd. Het heeft duizenden mensen vroegtijdig naar het graf gebracht door nierblokkades.

Barbituraten in combinatie met cafeïne is ook een ruïne voor de nieren. Mensen met reuma, migraine, spierpijnen die gemakkelijk naar pijnstillers grijpen, moeten dus dubbel voorzichtig zijn met de middelen die ze slikken. Leg ze tijdig voor aan je arts en slik ze niet op eigen houtje. Vooral het langdurig slikken, leidt onherroepelijk tot miserie. Als je toch pijnstillers neemt, zorg er dan voor dat die pillen, slechts één enkele werkzame substantie bevatten. Het is de cocktail van vele stoffen die gevaren inhoudt.

Hoe voorkom je nierstenen?

Eén van de pijnlijkste problemen is nierstenen. Nierstenen zijn eigenlijk kristallen die ontstaan in de nieren tijdens de productie van urine. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar één ding is zeker: wie te weinig drinkt, loopt het risico nierstenen te krijgen.

Instinctief plooit de patiënt zich in tweeën tijdens een niersteenkoliek. Op die manier probeert het lichaam instinctief zich van de niersteen te ontdoen door hem verder te drijven in de urinewegen.

Kleinere stenen kunnen trouwens vanzelf verwijderd worden door ze uit te plassen. Voldoende drinken is hier de boodschap. Er zijn ook stenen die helemaal geen pijn doen, omdat ze te klein zijn of geen scherpe randjes hebben. Er is grote kans dat je die nooit voelt, of dat ze via de urinewegen worden uitgeplast.

Als je nierstenen hebt, kan je de aard van de steen laten onderzoeken. Er zijn uraatstenen, oxalaatstenen en ze vergen een verschillende aanpak. In elk geval kan je best van al bepaalde producten mijden: rabarber is er een van.

Nierstenen kunnen natuurlijk ook verbrijzeld worden met de niersteenverbrijzelaar. Zware elektromagnetische bombardementen zorgen ervoor dat de steen gedesintegreerd wordt. Op die manier kan de patiënt hem uitplassen. 

Opgepast met orgaanvlees en alcohol

Zeer sterke eiwitrijke kost is ook niet te gunstig voor de nieren. Sla dus wat meer de vleesmaaltijd over en schrap orgaanvlees van je menu. Sterk gezouten spijzen zijn ook niet gunstig en alcohol is voor niersteenpatiënten uit den boze. Wie ze wil vermijden moet ook erg matig zijn met alcohol.

Veel drinken is erg belangrijk. Op zijn minst 1,5 liter, maar je mag gerust 2 liter per dag drinken. Guldenroedethee zal de nieren nog wat beter activeren.

Door te veel alcohol treedt een dehydratatie op, want alcohol is sterk diuretisch. Voorkom ook onderkoeling van het onderlichaam, zodat blaasontsteking uitblijft en op die manier een besmetting van de blaas niet via de ureter naar de nieren zou gaan.

Een tip om de nieren te stimuleren: Orthoren van Fytobell.

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kunt Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer