okt 3, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van ongeveer 20.000 mensen tussen de 45 en 80 jaar. Bovendien is er een recente studie gepubliceerd, uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen.

Wie meer groenten en fruit gaat eten, kan daardoor op eenvoudige wijze zijn leven verlengen.

Die hebben bijna honderd onderzoeken uitgeplozen. Daaruit blijkt dat je nog langer leeft en nog meer gezonde jaren aan je leven kunt toevoegen als je dagelijks 800 gram groenten en fruit eet. Eigenlijk is dat een pak meer dan dat de Gezondheidsdiensten in ons land aanbevelen.

Het moet ook gezegd dat mensen die veel groenten en fruit eten er ook een gezondere levensstijl op nahouden. Dat betekent dat ze niet roken, geen alcohol gebruiken, zich weghouden van drugs en ook voldoende bewegen en slapen. Dat zijn allemaal factoren die meespelen natuurlijk

Maar het is wel een feit dat fruit en groenten een bijzondere heilzame betekenis hebben voor onze gezondheid.

Fruit is duidelijk gezond en niet enkel omwille van de vitamines en antioxidanten, maar ook vanwege de voedingsvezels en de mineralen. Fruit behoort trouwens tot de schijf van vijf en staat in de groene zone. Dat betekent dat fruit eigenlijk een topprioriteit heeft in een gezond dagelijks voedingspatroon.

Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die dagelijks gemiddeld minder dan een appel en ongeveer 75 gram groente eten, de kans op een vroege dood duidelijk kunnen verminderen door 50 gram fruit en 30 gram groente meer te eten.

Eén derde van de deelnemers aan het onderzoek slikte wel pilletjes, maar dit beïnvloedde de sterftekans niet. Het effect op de gezondheid lijken we dus vooral te moeten danken aan groente- en fruitconsumptie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer