jul 15, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Migraine is meer dan enkel hoofdpijn

Wie heeft er niet eens last van hoofdpijn. Ze zijn zeldzaam de mensen die er nooit last van hebben. Ze mogen zich ook gelukkig prijzen, want hoofdpijn is altijd vervelend, maar het kan ook heftig zijn en zelfs helse pijnen veroorzaken waarbij werken en zich concentreren onmogelijk wordt.

Hoofdpijn is een verzamelnaam van alle ongemakken die zich in het hoofd afspelen. De oorzaken zijn even verschillend als de soorten. Er wordt rekening gehouden met meer dan tweehonderd soorten hoofdpijn.

Zo wordt migraine ook bij de hoofdpijnen gerekend, maar eigenlijk is het hoewel een pijn die zich in het hoofd manifesteert, n.l. aan één zijde van het hoofd, geen echte hoofdpijn. Migraine is een ziekte apart. Er kan een genetische factor in het spel zijn, maar ook organen zoals lever en gal en uiteraard ook de hormonen kunnen er bij betrokken zijn. Verschillende groten der aarde hadden last van migraine.

Eén op de vijf Belgen heeft last van migraine. Dat is een enorm aantal.

Bekende namen

Bij de bekendste waren namen als Julius Caesar, Winston Churchill, Sigmund Freud, en ook Napoleon. Deze laatste verloor er zelfs de oorlog in Waterloo door. Hij had de nacht voor de veldslag slecht geslapen vanwege migraine. Onder de morgen viel hij dan toch in slaap. Zijn generaals lieten hem doorslapen en tegen de middag daagde hij op. Daardoor hadden de Engelsen een betere positie op het slagveld kunnen innemen met als gevolg dat Napoleons’ troepen zich vastreden in de modder en de oorlog verloren van de Engelsen. Die migraine van Napoleon heeft de loop van de geschiedenis bepaald, want daardoor kreeg Engeland en nadien Engeland-Amerika de kans om zich te manifesteren als wereldheerschappij. Hoe de migraine van één man, het scenario van het wereldtoneel kan bepalen en veranderen!

Migraine is geen echte hoofdpijn

Heel veel mensen hebben last van migraine. Een ruwe schatting leert ons dat nagenoeg één op de vijf volwassenen er ooit of frequent last van heeft. Dat betekent dat ongeveer 2 miljoen Belgen ervaring hebben met migraine. Niet alle migraine manifesteert zich gelijkaardig. Soms is het tweemaal per maand, soms éénmaal in de maand, in zeldzame gevallen tweemaal per jaar. Maar doorgaans zit er wel een duidelijke frequentie in en ook het voorgevoel, of de aanvangsfase verschilt van persoon tot persoon, evenals de uitlokkende factoren.

Een typisch kenmerk: het zijn doorgaans heel precieze mensen, intelligent en nauwgezet die plichtsbewust tot in de perfectie hun werk willen doen. Dat veroorzaakt stress en men weet niet zeker of dit de belangrijkste uitlokkende factor is.

In elk geval lijken ook hormonen een rol te kunnen spelen, want het zijn voornamelijk ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd die er last van hebben, tweemaal per maand zelfs: één keer bij de eisprong en nadien bij de maandstonden. In dat geval duurt de aanval meestal een tweetal, soms drietal dagen.

Merkwaardig is ook dat de migraine plots ophoudt van zodra de vrouw in de menopauze is beland, wat wel duidelijk maakt dat het hormonale systeem er bij betrokken is.

Met migraine krijg je wel pijn in het hoofd, maar het is niet louter pure hoofdpijn.

Hoe manifesteert het zich?

Migrainelijders herkennen het signaal waarop migraine zal volgen. Het begint met een soort waarschuwing: “het komt eraan”. De patiënt voelt zich wat onrustiger worden, krijgt wat coördinatieproblemen, begint trager te spreken of heeft moeite met zich te uiten, krijgt storingen in het gezichtsveld, waarbij zelfs blinde vlekken kunnen ontstaan, zones waarin niets wordt waargenomen, enkel een grijze of donkere vlek, nadien volgt misselijkheid soms braakneigingen, gepaard met corona. Dat heeft niets te maken met Covid, maar het is een kroonvormige lichtboog met gekartelde rand die heel snel flikkert. Het wordt doorgaans in de beide ogen waargenomen wat erop wijst dat het signaal vanuit de hersenen gestuurd wordt. De coronaflitsen breiden zich uit, verwijden, en deinen na een tiental minuten uit naar de rand van het oog om dan helemaal te verdwijnen.

Migrainepatiënten ervaren tegelijk een soort misselijkheid en ook onbestemde zenuwachtigheid, ze voelen zich wat stunteliger in hun gebaren, kunnen zich moeilijker concentreren en hun gedachten onder woorden brengen. Sommigen hebben daarbij maagpijn en vertonen braakneigingen, anderen hebben hartkloppingen, zijn lichtschuw en kunnen absoluut geen lawaai verdragen. Het enige waar ze naar verlangen is een donkere slaapkamer en… slapen. Dat is ook de beste manier om migraine kwijt te geraken. Ze hebben ook totaal geen zin om te eten en te drinken en het minste voedsel dat ze innemen, komt er ras weer uit. In ernstige gevallen voelt de patiënt zich totaal niet in staat om te gaan werken, laat staan het huishouden te beredderen. De drukte van de kinderen is er al te veel aan.

En zo trekt het weg

Het goede nieuws is dat de aanval meestal na anderhalve tot twee dagen voorbij is, in zeldzamer gevallen kan het tot drie dagen duren. Duurt de aanval langer, dan is het belangrijk dit te laten onderzoeken, want dan gaat het wellicht helemaal niet om migraine. Een ander kenmerk is dat migraine zich aan één zijde van het hoofd manifesteert. De naam wijst er trouwens op want die is afkomstig uit het Grieks: hemi-crania, oftewel aan één kant van de schedel.

Als de migraine wegebt, voelt de patiënt zich moe, en heeft ook moeite om zich te concentreren. Dat verbetert allemaal langzaam. Ook de gevoeligheid voor licht en geluid nemen af evenals de tintelingen. Nadien komt de trek in voedsel terug.

Erfelijke factor en oorzaken

Migraine begint zich doorgaans te manifesteren tijdens en na de puberteit, zo in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar. Bij meisjes iets vroeger dan bij jongens, omdat de maandstonden er mee te maken kunnen hebben, de hormonale factor dus. Men ziet dat migraine vaak voorkomt bij meerdere personen in hetzelfde gezin en in de familie. Er zit dus wellicht een erfelijke factor aan vast.

Maar het is niet omdat er een erfelijk element bij betrokken is dat je absoluut migraine moet krijgen. Er zijn omstandigheden die het in de hand werken en die je dus best kunt vermijden.

Wat moet je doen en vermijden?

  • Te weinig slaap is een uitlokkende factor, maar ook te veel en te lang slapen is ongunstig. Maar dat speelt bij meerdere andere ziekten een rol. Zo is te weinig slaap ook ongunstig met betrekking tot hart- en vaatziekten, maar te veel slapen (meer dan negen uur) heeft hetzelfde negatief effect.
  • Veranderingen in het voedselpatroon moeten worden vermeden. Te laat op de avond en te zwaar tafelen is ook ongunstig, omdat men ziet dat zowel de maag als de lever bij migraine betrokken zijn en protesteren.
  • Vermijd stress. Voortdurend onder spanning moeten leven zoals in een gestoorde relatie, problemen met de kinderen, met het huishoudelijke budget of op het werk zijn uitlokkende factoren.
  • Vrouwen kunnen laten nagaan of ze niet beter op andere anticonceptiemiddelen kunnen overschakelen omdat hormonen zoals in de pil, ook betrokken kunnen zijn bij een aanval.
  • Roken, alcohol, heel vet en heel zoet voedsel, sterke geuren en scherpe kruiden kunnen eveneens in het verdachte pakket zitten.
  • Een onregelmatig levensritme, onzekerheid kunnen stress veroorzaken en moeten dus worden vermeden.
  • Sterke koffie en te veel koffie of cafeïne is mogelijk ook een te mijden element, maar anderzijds kan koffie een aanval bekorten of de pas afsnijden. Hier moet elke patiënt zichzelf leren kennen en de reacties goed onderscheiden en afwegen.
  • Flikkerend licht van televisie, computer of felle lichtflitsen zoals in disco’s moeten worden vermeden.
  • Te veel tranquilizers, maagpijnmiddelen, slaapmiddelen enz… kunnen ook overgevoeligheid veroorzaken en dus migraine uitlokken. Spreek erover met de arts.
  • Probeer een zeer regelmatig leven te lijden, gezond te eten, dagelijks te bewegen, niet te roken en geen alcohol te gebruiken en problemen uit te praten. Vermijd geneesmiddelen als ze niet echt nodig zijn en ontspan geregeld.

Dat is de beste garantie om migraine uit de weg te gaan.

En wil je toch een rustgevend en natuurlijk middeltje tegen pijn?

Een tip: Douloran van Fytobell.

Je vindt Douloran van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2970-473.

Of je kan Douloran ook online betellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer