dec 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Heb je geen mineralentekort?

Vitamines zijn erg belangrijk, maar er zijn nog meer stoffen die we voor een normale functie van het organisme niet kunnen missen: mineralen. Het bekendste is misschien wel calcium. Als je dat onvoldoende hebt, breek je gemakkelijk je botten, krijg je osteoporose, maar het is eveneens belangrijk voor een goede functie van hart en bloedsomloop.

Maar er zijn nog meer mineralen die van belang zijn en die allemaal een specifieke functie hebben.

Niet enkel vitamines, ook bepaalde mineralen worden in onvoldoende mate opgenomen door het organisme van de ouder wordende patiënt. Als er seleniumtekorten zijn, kan ook gemakkelijker een hartprobleem ontstaan en bij gebrek aan zink zijn depressies niet denkbeeldig. Maar niet enkel ouderen, ook kinderen, en vooral jonge vrouwen hebben vaak een tekort aan deze mineralen omdat ze vanwege al te drastische diëten en vermageringsmanieën, niet voldoende groenten, vruchten en noten naar binnen krijgen. Een evenwichtig samengesteld voedselpakket is een oplossing. Maar op jongere leeftijd heeft men daar niet al te vaak belangstelling voor.

Ons modern voedsel is wel lekker, maar te vet, te calorierijk, te zoet, maar het bevat te weinig vezels, te weinig vitamines en mineralen.

Ook jongeren eten slecht

Onze voedingsgewoonten zijn de laatste jaren fors veranderd. We eten meer in fastfoodtenten, kopen een snelle hap, gaan om broodjes naar de winkel, terwijl het in onbruik is geraakt het eten thuis zelf klaar te maken. Jongeren doen dat in het geheel niet meer. Ze koken ook niet meer thuis. Jonge koppels waarvan beiden buitenshuis gaan werken, eten op het werk of in de buurt. Thuis wordt enkel nog gesnoept of een tussendoortje gebruikt. Uit recent onderzoek in Nederland is trouwens gebleken dat we eigenlijk per dag minimum 200 gram fruit zouden moeten gebruiken. Jongeren komen zelfs nog niet aan de helft ervan en dan zijn dat nog gemiddelde waarden. Dat betekent dat er jongeren zijn die in het geheel geen fruit meer eten. Van groenten wordt gemiddeld amper nog 125 gram gebruikt, terwijl de normale dosis minimum het dubbele moet bedragen. Zelfs boter en margarine is met de helft afgenomen, precies bronnen van vitamine A. Het gevolg is dat de jeugd een acuut tekort aan vitamine A vertoont.

Meer hart- en vaatziekten op komst

Wereldwijd zijn allerlei gezondheidsorganisaties begaan met de volksgezondheid. Studies van andere landen worden internationaal met elkaar vergeleken en op elkaar afgesteld. Zo heeft de Amerikaanse Hartstichting zich vooral beziggehouden met de catastrofale sterfte aan hart- en vaatziekten in de Amerikaanse samenleving. Zij adviseert daarom meer antioxidanten in het voedselpakket op te nemen, om op die manier de antioxidant-vitamines extra aan het organisme toe te voegen: vitamine C, E en bètacaroteen. Uit hun onderzoeken onder tienduizenden Amerikanen is gebleken dat wie meer antioxidanten naar binnen krijgt, minder last heeft van hart- en vaatziekten. Het onderzoek liep onder 85.000 verpleegsters en verplegers en 40.000 artsen. Bij deze onderzoeksgroep werd nagegaan wie last had van hart- en vaatziekten. Bij hen die extra vitamine E gebruikten, werd een veel lagere kans op hart- en vaatziekten aangetroffen.

Uiteraard is dit onderzoek niet afgerond en bovendien zijn er nog te veel onbekende factoren, want bij gezond voedsel zijn het niet enkel de vitamines die van belang zijn, maar even goed talrijke onbekende stoffen die een onbekende invloed uitoefenen. In de schepping zijn meer geheimen in de natuur verborgen dan de scheikunde kan proberen na te maken. Wat de natuur ons verschaft is al duizenden jaren goed en nuttig gebleken voor onze gezondheid, pas sinds de industriële en wetenschappelijke revolutie heeft de commercie zich meester gemaakt van ons voedsel en zijn beschavingsziekten uitgebroken op grote schaal.

Hebben we enerzijds enorm gewonnen aan hygiëne en verzorging van ziekten, dan hebben we veel verloren op gebied van voeding en gezond voedsel, lucht en drank. Voor ons voedsel moeten we terug naar de natuur, voor de lucht en het water ook.

Een ander onderzoek in de States heeft ook aangetoond dat wie voldoende de natuurlijke vitamine E inneemt (tarwekiemen en tarwekiemolie), zelfs al heeft hij een hartaanval gehad, veel minder kans heeft op een nieuwe hartaanval, dan een patiënt die helemaal geen extra vitamine E inneemt, aldus de Amerikaanse Hartstichting.

Ook visvetzuren

Het was al langer bekend dat onverzadigd vet goed is voor de bloedvaten, terwijl te veel verzadigd vet slecht is. Maar het slechtst van al zijn transvetten die ontstaan door verhitting of door verharding van vetten, zoals bij het fabriceren van sommige margarines gebeurt. Transvet zit verborgen in veel producten: gebak, koekjes, snoep, chocolade enz… Hard vet zit in vlees, in margarine, in vette zuivel. Onverzadigd vet zit in niet verhitte plantaardige oliën. Olijfolie is de beste olie. Ze mogen echter niet te oud zijn, niet geoxideerd, niet te vaak verhit. Giet frituurolie dus vaak weg.

Vette vis is wel gunstig: sardientjes, makreel, haring, kabeljauw. Hoe vetter de vis, des te beter voor de bloedvaten. Je kan ook capsules van visolie gebruiken, want uit onderzoek kwam aan het licht dat er 45 percent minder kans op hart- en vaatziekten bestaat bij geregelde consumptie van vette vis. Kip bevat ook Omega-3. Maar vis is zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, de zogenaamde n-3 vetzuren, of Omega-3 vetzuren. Die n-3 vetzuren verminderen trouwens ook de kansen op plots overlijden vlak na het begin van hartklachten. Deze vetzuren hebben ook een gunstige invloed op het hartritme, want hartritmestoornissen zijn een van de belangrijkste oorzaken van plots overlijden bij patiënten met een hartprobleem.

Als ideale dosering neemt men aan dat 70 gram vette vis per dag, moet geconsumeerd worden. Wie helemaal geen vis eet kan deze n-3 vetzuren zelf in het lichaam aanmaken, maar dan moeten de bouwstoffen wel worden aangereikt. Het lichaam kan deze vetzuren ook aanmaken uit alfa-linoleenzuur, een essentieel vetzuur dat voorkomt in groenten, noten, soja- en raapzaadolie. De vraag is of het lichaam dat zelf in voldoende mate kan doen. Dat zou anderzijds natuurlijk wel kunnen verklaren waarom vegetariërs doorgaans een gezondere bloedsomloop hebben en minder kans hebben te overlijden aan een hartziekte dan vleeseters.

Eens te meer is duidelijk geworden dat gezond voedsel essentieel is voor onze gezondheid en bovendien moet dit in voldoende mate dagelijks worden genomen. Voedsel is niet enkel de honger stillen op een lekkere manier, het is ook voldoende stoffen en bouwstenen aan het organisme aanreiken om een leven lang perfect te kunnen functioneren.

Jongeren zullen sneller verouderen

Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren vaak een tekort aan vitamine A hebben. Ze hebben er nochtans alle belang bij te weten dat deze vitamine beschermt tegen vroegtijdige veroudering. Jonge meisjes die er jong en mooi willen blijven uitzien, kunnen dus maar beter voldoende vitamine A tot zich nemen. Als ze dat doen onder de vorm van provitamine A, lopen ze geen gevaar voor overdosering. Worteltjes en tomaten zijn de leveranciers bij uitstek. Ze krijgen er een mooie gave huid van en deze vitamine beschermt extra tegen kanker. Ook levertraan is naast een goede bron van vitamine A, ook een uitstekende leverancier van vitamine D en dat kun je in deze coronatijden beste voldoende gebruiken.

En een tip om voldoende mineralen samen met vitamines te krijgen: Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532

.

Of je kan Mineravit ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer