mrt 4, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gevaarlijke besmettingen door roekeloos gedrag

Er wordt al langer voor gewaarschuwd: elke perforatie van de huid, maar ook slijmvliezen vormen een risico op besmettingen. Vandaar dat tattoos, aanbrengen van sieraden zoals piercings en oorringen, maar ook druppelinfectie via hoesten en niezen op de slijmvliezen van mond, geslachtsorganen en ook het hoornvlies van de ogen, een open poort zijn voor bacteriën en virussen.

Lichaamsvochten kunnen gevaarlijke besmettingen overbrengen en ook bloed is het meest ingewikkelde orgaan van het lichaam.

Het mondmasker van tijdens de covidperiode was wat dat betreft een waarschuwing om aan te tonen hoe je een besmetting kon oplopen.

Roekeloos

Maar er is meer. Als besmet materiaal in aanraking komt met de bloedsomloop of slijmvliezen, helpt een mondmasker natuurlijk helemaal niet.

Daarom wordt gewaarschuwd voor onveilige omstandigheden voor het aanbrengen van een tattoo, of zelfs oorringen bij jonge kinderen, maar evengoed volwassenen.

Hetzelfde met seksuele contacten die willekeurig en dus onveilig zijn.

Dat gevaar bestaat uiteraard niet als dat contact enkel gebeurt bij de partner die het zelf veilig houdt.

Het is vooral ook een probleem in homokringen waar promiscuïteit zorgt voor gemakkelijke overdracht van potentiële besmettingen.

Alle lichaamsvochten kunnen mogelijk besmet zijn: tranen, sperma, speeksel, bloed en alle afscheidingen.

Daarom is het wijs om kinderen te waarschuwen en correct gedrag te motiveren, in de plaats van dat ze zichzelf “mogen” opvoeden en ervaringen opdoen.

Je laat je kind ook niet roekeloos de straat oversteken om ervaringen op te doen.

Besmettingen zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar je kunt wel het risico beperken en uiterst zeldzaam maken. Vertrouwen is goed, maar controle is beter… en dan nog. Denk aan meer dan duizend besmettingen met HIV (aids) door een transfusie in een ziekenhuis bij Parijs.

Ook hepatitis oftewel leverontsteking kan optreden na transfusies, omdat de overeenkomst van de bloedgroepen en andere factoren niet voldoende safe was. Trouwens alle immuun factoren en hormonale informatie zitten in het bloed. Hoe minder risico, des te minder kans op problemen.

Daarom wordt ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van kunstbloed waarbij het gevaar op overdracht van ziekten uitgesloten kan worden.

Ingewikkeld

Vanuit academische hoek komt van langsom meer aarzeling bij transfusies met donorbloed. De kans op besmettingen is thans wereldwijd zo groot en de screening te beperkt en niet geraffineerd genoeg, dat allerlei ziekten kunnen ontstaan na het krijgen van bloed. Per slot van rekening is bloed het meest ingewikkelde orgaan van het hele lichaam en een transfusie komt neer op een ingewikkelde orgaantransplantatie, wat bij de ontvanger vaak tot afstoting kan leiden en dat is nog het minst erge van al. De roep om een snellere ontwikkeling van kunstbloed dat even goede kwaliteiten zou hebben om zuurstof te transporteren naar de cellen, maar niet de nadelen van donorbloed heeft, wordt steeds luider. Ook de behandeling met alternatieve preparaten waaronder EPO valt in veel gevallen te verkiezen boven het risico op een transfusie met besmet bloed. Besmettingen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië, doen velen voorzichtiger reageren in verband met transfusies, niet enkel vanwege het aidsgevaar, ook vanwege mogelijke besmettingen met hepatitis, wat levensgevaarlijk kan zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer