sep 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Curcuma en warmte tegen reuma en spierpijn

„Zo’n jaar hebben we nog nooit gehad,” zeggen veel mensen. Een slechte, natte en wispelturige zomer, een vroege herfst en nu vorige week, toch een beetje een klein nazomertje. Maar het weer is onberekenbaar ondanks alle moderne toestellen om het klimaat te voorspellen. Dat zal de mensen in de Demervallei en in onze Ardennen niet veel helpen. Ze zijn hun huis en hun bezittingen kwijt en sommige mensen zelfs familie, ouders, of kinderen, buren en verwanten. Veel erger kan niet!

Feit is dat er iets schort aan het klimaat en de vraag is maar of we er vat op hebben, of dit een onderdeel is van een veel grotere ellende die op ons afkomt: de onzekerheid, de economie, de gezondheid, de politieke wispelturigheid, de werkgelegenheid, de voedselvervuiling, de onduidelijke en gestuurde berichtgeving, de onverdraagzaamheid van de samenleving, de zondebokken die worden gezocht en aangeduid… Is er nog plaats op de maan?

Je zou voor minder een zuur gezicht trekken. Dat breekt ook veel mensen letterlijk heel zuur op, want ze verzuren niet enkel wat de mentaliteit, de sfeer en het karakter betreft, maar ook lichamelijk, met het gevolg dat ze pijn ervaren. Echte pijn zoals reuma, een typische kwaal die met verzuring van het organisme te maken heeft.

Eet volwaardige voeding, dat heeft invloed op je spierpijn. Warmte is in alle opzichten gunstig en Curcuma is ideaal voor wie zijn spieren wil verzorgen.

Slechte zomer, slechte spieren

De slechte zomer is daar een onderdeel van. Dat was eigenlijk ideaal weer om veel mensen spierpijnen en reumatische aandoeningen te bezorgen. Men is gemakkelijk geneigd alles onder de gemeenschappelijke noemer reuma af te doen, terwijl er een grondig verschil is tussen lumbago of spit, spierpijnen door overbelasting of overtraining en reuma. Reuma zelf is een ernstige aandoening die een grondig medisch onderzoek noodzakelijk maakt. Deze ziekte mag niet worden verward met andere spierpijnen. Bij reuma veranderen de pijnen voortdurend in het lichaam van plaats. Een ziekte die niet eenvoudig te behandelen is. Maar dat is nog heel iets anders dan rugpijn, lumbago of spit.

Lumbago

De meeste patiënten bewegen te weinig als het slecht weer is. Dat is logisch: er is minder te doen in de tuin, je stelt gemakkelijker een karwei uit, je gebruikt gemakkelijker de wagen dan de fiets. Als je dan toch plots iets moet doen, zijn je spieren niet getraind. Gevolg: je zit met een lumbago of het spit. Een erg pijnlijke aangelegenheid met rugklachten die zelfs tot in het been kunnen uitstralen. Een behandeling bij een osteopaat en nadien oefeningen en massages bij een kinesist kunnen uitkomst brengen. Je moet voortaan wat voorzichtiger zijn en er niet zo zwaar meer aan tillen. Dat betekent: zware gewichten op de knieën heffen en niet op de rugspieren trekken. Je rug- en buikspieren moeten versterkt worden van zodra de heftige pijn verdwenen is en je moet je rug wat sparen.

Sportletsels

Ook sportlui of sportievelingen krijgen gemakkelijk af te rekenen met spierblessures. Te koud starten is niet goed voor de motor van uw wagen, maar ook niet voor de eigen spieren. De meeste blessures bij sport worden veroorzaakt door te grote inspanningen zonder opwarming. Vooraleer je een krachtige spierinspanning moet leveren, moet je ook je spieren opwarmen: eerst lichte grondoefeningen, nadien wat krachtiger oefeningen, maar alles langzaam opgebouwd. Ook massages, warmte-ontwikkelende zalven en hete baden zijn in dit opzicht goed. Doe nooit een grote spierinspanning zonder voldoende opwarming, anders vraag je om moeilijkheden.

De zaalsporten van tegenwoordig zijn daar heel gevaarlijk voor: korte, bruuske en krachtige bewegingen hebben al vele spierscheuringen en peesbeschadigingen opgeleverd.

Heb je toch last van spierpijn of spierreuma, dan moet je op dieet, onvermijdelijk. Verwacht niet alle heil alleen van medicijnen, ze mogen nog zo krachtig zijn. Dikwijls is oververzuring van het bloed via de voeding veroorzaakt. Niet het zuur smakend voedsel is er verantwoordelijk voor, integendeel. Je moet wel meer rauwkost, dus rauwe groenten en vruchten eten, minder dierlijke eiwitten, minder zuivel. Geen varkensvlees, worst of bereide vleeswaren waar slachtafval in werd verwerkt.

Vermijd ook in vet gebakken spijzen, frieten en geraffineerde granen of brood of pasta’s. Kies voor de volkorenvariant. Geraffineerde suiker is taboe en natuurlijk ook absoluut verbod op alcohol en tabak. Wil je verzuring tegengaan, drink ook niet te veel koffie, hoewel dit op zich een gezonde drank is. Eet daarentegen alles zo natuurlijk mogelijk, volkoren, fruit, groenten, kortom een alkaliserend dieet. Kauw grondig en speeksel alles goed in. Los bovendien emotionele problemen op, want die bedreigen ook vaak je gezondheid.

Wat is verzurend?

Een warm klimaat is minder zurend dan een koud, kil en nat klimaat. Maar het zou al te gemakkelijk zijn om alle schuld aan het weer te geven. De voeding speelt eigenlijk de belangrijkste rol. Ga dus voor een ontzurend dieet. Dat is vooral gebaseerd op groenten en fruit. De meeste mensen eten dat veel te weinig. Er worden grapjes over gemaakt op restaurant: “dat is goed voor konijnen”, terwijl ze liever grote lappen vlees naar binnen werken, want groenten en fruit bevorderen volgens hen een “saai leven”.

Vetten

Het is wel belangrijk te letten op wat op je bord komt en vooral de kwaliteit van de vetten speelt een grote rol. In kant-en-klaar voedsel, dat tegenwoordig zo geliefd is, wordt meestal goedkoop, geraffineerd en schadelijk vet gebruikt, omdat het getransformeerd is en dus gemakkelijk te gebruiken is in industrieel verwerkt voedsel. Er mag nog op vermeld staan “natuurlijke oliën” laat je niet misleiden. Want als natuurlijke oliën zoals zonnebloemolie verhit worden, krijg je transvet, en dat is erg schadelijk voor hart- en bloedvaten, maar ook voor de ontwikkeling van spierpijnen en reuma.

Eet liever zoals de Fransen: veel groeten en vruchten en vis en… olijfolie. Die mag je gebruiken voor bakken als je niet boven de 160 graden verhit. Beter nog is te bakken en te braden in kokosolie. Zelfs de aloude roomboter waar onze ouders en voorouders in bakten, is veel gezonder dan de moderne oliën die getransformeerd en gehydrogeneerd zijn. Lees de etiketten om een gezonde keuze te maken, of kies voor eenvoudige en enkelvoudige natuurlijke producten die niet behandeld zijn en waar niets aan toegevoegd werd. Als erop vermeld staat “verbeterd”, wees dan op je hoede.

Curcuma tegen spierpijn

Het gebruik van Curcuma, danken we aan de Chinese keuken. Dat wordt er royaal gebruikt om zowel vlees- als groenteschotels en sausen op smaak te brengen. Denk aan de fameuze curry-saus in de Chinese restaurants. Curcuma, afkomstig van de geelwortel oftewel de Curcuma Longa is een heel gezonde plant en een belangrijke antioxidant. Zelfs ideaal om het immuunsysteem te versterken en dus ook erg nuttig in deze Corona-tijden.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het nuttig is tegen Alzheimer, en ook kokosolie is dat. Curcuma Longa wordt best opgenomen als er ook zwarte peper wordt aan toegevoegd. Gelukkig bestaan er goede preparaten die krachtiger werken en beter opgenomen worden dan de minieme dosering die we via de voeding en het poeder in het voedsel krijgen. Het onderzoek is nog volop gaande, want er blijken meerdere gezonde eigenschappen in Curcuma te zitten.

Zoals Mességué zei: “C’est la nature qui a raison”, “De natuur heeft altijd gelijk”.

Bij reuma is het ook van belang voldoende te drinken. Absoluut geen frisdranken, want die verzuren het organisme. Ook geen bier of wijn, ze zijn verzurend. Water, groene thee of kruidenthee zoals kamille, citronella, munt zijn lekker en verfrissend en goed voor reumapatiënten. Ook een thee van kersenstelen is ontzurend.

En… van groot belang: word vrolijk dan ben je minder verzuurd, en beweeg! Een sedentair leven is verzurend. Bewegen is belangrijk voor reumapatiënten.

En een tip: Een uitstekend middel op basis van Curcuma Longa is Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je spieren zullen er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer