okt 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Eet en stap de aambeien weg!

Het is niet prettig als je naar de dokter moet gaan, maar nog veel minder prettig als het over een ongemak of ziekte gaat waar je niet graag over praat: aambeien bijvoorbeeld. Je merkt het meestal pas als er bloed op het toiletpapier zit. Veel mensen denken aan het ergste, maar dat is het doorgaans niet, vooral niet als het bloed mooi rood kleurt. Het wijst op verwondingen van open gesprongen of gekwetste adertjes in de aambeien. Velen proberen het probleem eerst zelf op te lossen en ze gaan pas naar de arts als het erger wordt of niet verdwijnt. Een tube zalf volstaat doorgaans niet als niet tegelijk of eerst de levensstijl wordt veranderd.

Die uitstulping of verdikking aan het rectum kan ook erg oncomfortabel zijn, vooral bij het zitten, fietsen, stappen en vooral naar het toilet gaan is een kleine marteling. Als je het te ver laat komen kan het probleem operatief verwijderd worden, maar daar zien veel mensen tegenop en dat is begrijpelijk. Is er iets aan te doen? Jazeker, maar liefst zo vroeg mogelijk dan.

Aambeien zijn meestal het gevolg van een verkeerde, zeg maar “beschaafde” leefwijze. Meer bewegen is een absolute must voor wie er last van heeft. Vezels zoals in volkorenbrood, rauwe groenten, vruchten en peulvruchten, kunnen helpen om het probleem voortaan te voorkomen.

Levensstijl is belangrijk

Er zijn heel wat ziekten waar de patiënt niet meteen de oorzaak van kent, vreemd opkijkt als de dokter het over een gezonde of ongezonde leefwijze heeft, maar nooit het idee had dat de schuld bij zichzelf moest worden gezocht. Men begint nu wel stilaan het verband te aanvaarden tussen de voeding en hart- en vaatziekten, tussen bedorven lucht, roken, psychische trauma’s, ongezond voedsel en kanker, maar dat is toch al een hele stap en de afstand tussen het beseffen van mogelijke oorzaken en er ook iets aan doen is voor velen nog altijd een brede kloof. Uiteindelijk zit de natuur, ook de menselijke natuur zeer vernuftig in elkaar en zijn oorzaken en gevolgen nog altijd aan wetmatigheid gebonden. Die is niet altijd even duidelijk omdat de risico’s voor ieder van ons niet altijd even groot zijn. Met risico wordt dan hoofdzakelijk een zware ziekte of overlijden bedoeld. Wat voor sommigen onschadelijk lijkt, is het nochtans niet altijd, hoewel de ernst van de gevolgen niet altijd meteen dezelfde zijn.

We aanvaarden bijvoorbeeld allemaal dat roken longkanker kan veroorzaken en toch gebeurt het vaak dat zware rokers een hoge leeftijd bereiken. Het omgekeerde evenzeer. Een menselijk leven mag je dus niet met dat van een ander vergelijken. Er is de erfelijke aanleg, de leefgewoonten, de medische voorgeschiedenis, de gezondheid en de leefwijze van de ouders en voorgeslachten. Het heeft allemaal een invloed, zodat het verkeerd is conclusies te trekken op basis van één enkel leven.

Wat is goed en wat is slecht?

Er wordt al langer op gehamerd dat het heel belangrijk is voor de gezondheid om dagelijks groenten en fruit te eten en geregeld peulvruchten. Een vlotte stoelgang is belangrijk, naast de noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo is het ook bekend dat volkorenproducten gezonder zijn dan geraffineerde spijzen. En toch zijn er patiënten die er helemaal niet mee overweg kunnen, die onmiddellijk reageren met diarree en die beter witte meelspijzen verteren. Er zijn zelfs patiënten die ziek worden van rauwkost en… bestaat er nu iets gezonder? Andersom is er ook verstopping mogelijk en dat kan zeker aanleiding geven tot het ontstaan van aambeien.

Je moet dus alles individueel bekijken. Is het lichaam en zijn de organen van de betrokken patiënt niet al in die mate gedegenereerd, dat gezonde kost gewoon niet meer op een treffelijke wijze kan verteerd worden?

Je mag dus besluiten nog zo gezond te gaan eten, het kan toch gebeuren dat die gezonde kost niet meer geschikt is voor U, tenzij na een zekere re-educatie van het spijsverteringssysteem. Met andere woorden, heel wat patiënten zullen in zekere zin een heropvoeding moeten ondergaan om fouten uit het verleden dermate glad te strijken dat het lichaam gezonde gewoonten weer kan aanvaarden.

Bij twijfel is het in dat verband altijd goed eerst een arts te raadplegen die thuis is in natuurlijke voeding en die ook begrijpt wat de relatie is tussen de leefwijze en de gezondheid.

Aambeien: Echte beschavingsziekte

Heeft de “beschaving” en de industrialisatie ons voordelen en vooral gemak geschonken, onze gezondheid is er toch niet altijd mee gediend. Als we het over beschavingsziekten hebben, denkt iedereen onwillekeurig aan hart- en vaatziekten of kanker, maar er zijn uiteraard meer problemen die we te danken hebben aan onze moderne leefwijze.

Een probleem waar velen moeite mee hebben en niet graag over spreken en zeker niet gemakkelijk mee naar de dokter lopen is: aambeien. De meeste patiënten zijn er beschaamd over, blijven er soms jarenlang mee lopen tot het echt niet anders meer kan en ze noodgedwongen een arts moeten opzoeken. Op dat moment is het al niet meer gemakkelijk voor de arts om er in één, twee, drie wat aan te doen en als het probleem zo lang heeft aangesleept, eindigt het niet zelden in een heelkundig ingrijpen. Toch kan je dat laatste gemakkelijk voorkomen door op tijd de signalen te onderkennen en er meteen iets aan te doen.

Het is duidelijk dat heel wat patiënten ook helemaal geen aambeien krijgen. De erfelijkheid speelt natuurlijk een rol, zoals bij elke probleem of de afwezigheid ervan, maar de leefwijze ook. Patiënten uit hetzelfde gezin, met dezelfde erfelijke afkomst hebben vaak een totaal verschillende gezondheid. Hun leef- en denkwereld verschilt ook vaak en daardoor krijgen ze te maken met een ander gezondheidspatroon.

Hoe ontstaat het probleem?

Wie voor zijn werk moet bewegen, naar het werk fietst of stapt en op het werk ook veel moet stappen en bewegen zal er minder last van hebben. Ook de voeding is belangrijk, maar ook het feit of men al dan niet naar het toilet kan gaan als de aandrang er is. Veel mensen stellen dit uit omdat de gelegenheid om naar het toilet te gaan er niet is, het moment ongelegen komt of omdat de openbare toiletten of die op het werk vies zijn.

Op die manier blijven toxines in het lichaam achter, heeft het lichaam de kans zichzelf te vergiftigen via de bloedsomloop die steeds weer in contact komt met de toxische resten in het darmmilieu, men wordt ziek en gemakkelijker vatbaar voor allerlei kwalen. De darmflora is ziek en zo wordt langzaam maar zeker ook de immuniteit ondermijnd. Wie langdurig verstopt is en daar niets aan doet, loopt ook gemakkelijker kans om kanker te krijgen. Uiteindelijk moet het lichaam zich toch ontdoen van voedselresten…en dan gebeurt het.

Conflicten oplossen en bewegen

De denkwijze en de gevoelens hebben beslist invloed op de gezondheid van de darmen. Iemand met psychische en emotionele problemen krijgt gemakkelijker te maken met verkeerde darmflora, een verkeerd microbieel leven in de darmen. Vaak is er ook verstopping, of soms diarree. Er komen tekorten in het lichaam en de cel wordt niet meer optimaal “gevoed”. Dat laat je beter niet aanslepen, want jaren later kan er een ernstig probleem uit voortkomen. Het gemoed luchten is erg belangrijk, voor een goede sfeer zorgen en vreugde beleven in je gezin! En natuurlijk ook bewegen. Veel bewegen, liefst dagelijks.

Denk niet dat je door één uur per week te turnen of te wandelen, een reddende prestatie hebt geleverd. Je zou om goed te zijn dagelijks een sport- of bewegingsprestatie moeten leveren, die gelijk is aan 10.000 stappen. Dan pas heeft het lichaam voldoende beweging gehad om uitstekend te functioneren en verlost te blijven van allerlei beschavingsziekten.

Piekeren verergert problemen

Op het eerste gezicht kan de relatie tussen aambeien en piekeren misschien onduidelijk zijn, maar elk emotioneel probleem heeft zijn effect op de gezondheid. Wie kniest blijft bij de pakken zitten. Wie een probleem heeft, blijft er doorgaans mee zitten tobben. Het gevolg is dat mensen met emotionele problemen vaak niet meer buiten komen, niet meer bewegen, in hun zetel blijven hangen, langer in bed blijven, minder actief zijn en niet gemakkelijk iets ondernemen om hun problemen op te lossen. Als er emotionele moeilijkheden zijn, moeten die zo spoedig mogelijk worden opgelost, vooral omdat de meeste problemen gebaseerd zijn op communicatiestoornissen. Men hecht te veel waarde aan eergevoel, terwijl een eenvoudig woordje veel kan oplossen. Piekeren en zich ergeren heeft dus beslist ook een effect op aambeien. Als je je beter voelt, ga je automatisch naar buiten, zal je bloedsomloop verbeteren en zullen de aambeien verdwijnen of geen tweede kans meer krijgen.

En gelukkig kan de natuur je ook te hulp komen. Paardenkastanje, Toverhazelaar (Hamamelis) en Solidago komen je in deze nood zeker hulp verschaffen.

Een tip: Ruscubell van Fytobell, om zowel aambeien als spataders te behandelen.

Je vindt Ruscubell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3063-757.

Je kan Ruscubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je kan weer met een gerust gemoed zitten, fietsen, naar het toilet gaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer