mei 27, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

De darmflora bepalen je gezondheid

Aan gezondheid moet voortdurend gewerkt worden. Die krijg je niet vanzelf. Gezondheid is het resultaat van toepassing van onze kennis en een constante zorgzaamheid. Het is net als met een woning; ook die moet voortdurend onderhouden worden en de beste materialen zijn slechts goed genoeg. Wie daartegen zondigt, betaalt vroeg of laat de rekening. Er zijn ook organen die bij sommigen meer aandacht krijgen dan andere.

Als de darm gezond is, is het hele lichaam gezond. Vermijd emotionele problemen en conflicten en eet gezond: mijd junkfood, suiker en alcohol en doe wat meer aan sport. Voedingsfouten en emotionele conflicten veroorzaken veel ellende.

Het hart: daaromtrent is iedereen het eens, junkfood, geraffineerd voedsel en transvet zijn erg schadelijke dingen.

De longen, ook daarover weten we dat roken en vervuilde lucht schadelijk zijn.

De lever: het zal wel voor iedereen duidelijk zijn dat te veel vetten, te veel zoet en alcohol niet gunstig zijn.

Maar de darmen? Dat wordt zowat als de vuilnisbak van onze spijsvertering beschouwd. Toch is dat niet zo, want je weet pas wat de darmen voor onze gezondheid betekenen als je gezondheid het begeeft. De darmen hebben een belangrijke functie en het darmstelsel kan zelfs als een soort thermometer voor de gezondheid worden beschouwd. De brein-darmen-as en de brein-longen-as krijgen steeds meer betekenis en de darmflora spelen een heel belangrijke rol in onze immuniteit.

Verzorg je darmen, maar hoe?

Er zijn maar weinig organen in het lichaam die we kunnen missen zonder er last van te hebben of het leven in gevaar komt. Dat is ook zo voor de darmen. Daarbij komt nog dat de gezondheid van de darmen en de goede functie ervan een barometer is voor het afmeten van de gezondheid van ons compleet organisme. Het volkse gezegde spreekt in dat verband duidelijke taal: „De dood huist in de darm”, waarmee bedoeld wordt dat wanneer de darmen ziek zijn er gevaar voor onze gezondheid bestaat, dat zelfs in heel wat gevallen het leven bekort wordt door een storing van de darmfunctie. Het komt erop aan de stofwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen en daar speelt een goede functie van de darmen een bijzonder belangrijke rol in.

Hoe herkennen we nu wanneer er iets mis gaat? Eenvoudig wanneer er pijn is, te vaak een opgeblazen en winderig gevoel in de darmen waarneembaar is, naast onwelriekende winden, langdurige diarree en langdurige verstopping. Als je deze symptomen bij je vaststelt dan is er wat aan de hand en mag je een arts consulteren.

Ingewikkeld proces

De spijsvertering is een ingewikkeld proces, waarbij verschillende organen een precieze taak hebben. De darmen worden vaak verwaarloosd. We eten er maar op los en slaan geen acht op de alarmsignalen van de spijsvertering. Meestal zijn de problemen het gevolg van onze moderne voedingsgewoonten. We eten te veel, te snel en te rijk.

Op die wijze komen de spijzen te weinig voorbereid in de darmen terecht, waardoor het complete verteringsproces uit zijn normale ritme wordt gehaald. Diarree is daarvan een van de gevolgen. Niet alleen de haastige, onder stress verorberde maaltijden kunnen diarree opleveren, ook de levenswijze en denkwijze, de emotionele situatie van dat ogenblik kan zich naar de darmen toe vertalen in diarree, bij sommigen net andersom in verstopping.

Diarree

Diarree kan ook veroorzaakt worden door voedselvergiftiging, waarbij bedorven of besmet voedsel werd gegeten en bacteriële verontreiniging zich heeft uitgebreid. In zo’n situaties ziet men heel vaak dat grote groepen mensen, of een heel gezin tegelijk, dezelfde verschijnselen krijgt: diarree, krampen, in sommige gevallen is er zelfs levensgevaar mee gemoeid, denk maar aan de levensbedreigende gevolgen van botulisme.

De darmwerking luistert ook naar emoties, stress, angsten. Angsten vertalen zich heel vaak in darmspasmen, diarree, pijn. Denk aan studenten die net voor het examen, een ontregelde stoelgang krijgen. Patiënten die bang zijn voor een bepaalde activiteit waar ze die dag voorstaan, krijgen nogal gemakkelijk af te rekenen met diarree.

Verstopping

Normaal verblijven de spijzen ongeveer tien tot vijftien uur in de dikke darm. Het gebeurt dat patiënten in een week geen enkele darmlediging krijgen. Er zijn er zelfs die er in slagen veertien dagen te wachten. Een onveilige en onnatuurlijke situatie en zeker ongezond. Normaal moeten de darmen bij een gezond persoon zich dagelijks minstens eenmaal ledigen, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel. Blijft het voedsel langer in de darmen aanwezig, dan is een verkeerd voedingspatroon meestal de hoofdoorzaak. De meeste patiënten gebruiken te weinig cellulose of ruwvezelstoffen. Dat betekent rauwkost, vruchten, groenten en in volkorenproducten.

Slechte gewoonten hebben ook een invloed. Veel mensen onderdrukken een natuurlijke aandrang om naar het toilet te gaan, omdat ze aan het werk zijn, onderweg in de auto of omdat het ogenblik hen niet uitkomt. Dat is niet aan te raden.

Op de duur wordt dit een slechte gewoonte met alle gevolgen vandien.

Beweeg wat meer

Te weinig lichaamsbeweging is ook een van de oorzaken van verstopping. De buikspieren worden nog amper gebruikt. Vooral jonge vrouwen verwaarlozen de training van de buikspieren. Het zou hen nochtans best bevallen, want ze zouden er bevalliger uitzien met een platte buik.

Het volstaat tweemaal per dag gedurende vijf minuutjes telkens wat grondoefeningen te doen om de buikspieren te trainen, om er niet alleen eleganter uit te zien, maar terzelfder tijd ook de darmperistaltiek, dat is de spontane voortstuwende beweging een handje te helpen.

Een goede buikspieroefening is, om van in ruglig, met opgetrokken knieën, met de handen in de hals te proberen in rechtop zittende houding te komen. Hou er wel degelijke rekening mee dat de knieën tijdens de rugligpositie opgetrokken moeten zijn, anders worden de rugspieren te veel belast en minder de buikspieren.

Wees alert voor bloedingen

Om de darmen gezond te houden moeten we op een aantal factoren letten.

  • Streef een gezond emotioneel leven na. Krop zo weinig mogelijk je problemen op, maar probeer ze integendeel uit te praten en ga de onvermijdelijke moeilijke mensen en problemen uit de weg, als je er ziek dreigt van te worden.
  • Zorg dat je voldoende beweegt en probeer vooral in het weekend aan sport te doen. Ga zwemmen en leg af en toe eens een saunabeurt in, dat ontspant fantastisch.
  • Eet gezond en zorg voor voldoende ruwvezelstoffen: dagelijks rauwkost, zo weinig mogelijk suiker en minder transvetten en junkfood. 
  • Rotting bacteriën gaan ziekte veroorzaken. Die vergiften komen er voornamelijk in, door afbraakstoffen van dierlijke eiwitten en suiker.
  • Diarree en verstopping zijn vaak de eerste tekenen dat er wat misgaat met ofwel ons psychisch-emotioneel welzijn, met onze voeding, met onze levenswijze of met gebrek aan beweging, of met verschillende elementen of soms zelfs allemaal samen.
  • Voor bloed in de stoelgang moet je alert zijn. Gelukkig is het meestal onschuldig, maar laat het toch maar eens controleren. Bloed in de stoelgang kan wijzen op aambeien die stuk geraakt zijn door harde stoelgang. Maar soms is bloed in de stoelgang een signaal van een tumor. Verzorging is in ieder geval noodzakelijk.
  • Ook het emotioneel leven moet worden verzorgd, want bij darmproblemen is er meestal een psychische factor. Daarom zijn de darmen een soort gezondheidsbarometer. Darm gezond, helemaal gezond.

Hou je darmen gezond, dan leef je lang en zonder problemen.

Een tip: Frangulabiose van Fytobell op basis van natuurlijke ingrediënten.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kunt Frangulabiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer