mrt 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Darmflora barometer van je gezondheid

Als je een goede spijsvertering hebt en gezonde darmen, dan is eigenlijk je hele gezondheid in orde. De darmflora en de spijsvertering zijn namelijk een goede barometer van de gezondheid en ook een gevoeligheidsmeter van emoties en stress.

Je krijgt wel af en toe eens af te rekenen met pijn hier of daar en niemand schrikt als dat ook eens met de darmen voorvalt. Darmproblemen komen misschien nog het meest van al voor. Daar zijn trouwens vele oorzaken voor, maar de gevolgen van slecht werkende darmen zijn zo veelvuldig dat niet iedereen bij vage klachten meteen aan darmmoeilijkheden denkt.

Darmen kunnen gemakkelijk voor last zorgen en zelfs al bij kleine kinderen ongemakken veroorzaken, terwijl de klachten zich op zeer verschillende wijzen kunnen manifesteren. Wie denkt er bij een allergie aan darmstoornissen. Bij heftige acné aan problemen met de darmen. Hetzelfde met concentratiestoornissen, slapeloosheid, sinusitis, niezen, longproblemen, onrust… allemaal darmproblemen. Zelfs de immuniteit die nu zo belangrijk is in coronatijden, is afhankelijk van gezonde darmflora, waar de weerstand wordt opgebouwd.

Een gezond darmmilieu bepaalt de hele gezondheid. Je slaap beter, denkt vlotter, bent rustiger en kinderen behalen betere schoolresultaten als de darmflora gezond zijn. Probiotica zijn het geheim van gezonde darmflora en een sterke immuniteit.

De darmen zijn zowat de barometer van onze gezondheid, want er zijn maar weinig organen en weinig levensfuncties waar ze niet bij betrokken zijn. Als er ergens een probleem opduikt, is het belangrijk na te gaan of er een gestoord darmmilieu verantwoordelijk voor kan zijn.

Dat is bijvoorbeeld het geval met langdurige neusverkoudheden. Als je permanent neusverkouden bent, moet niezen en zelfs last hebt van allergieën, denk dan aan een mogelijke oorzaak in ongezonde darmflora. Door zieke darmflora worden stofwisselingsvergiften in omloop gebracht en is de immuniteit ook gestoord.

Slechte schoolresultaten

Sommige ouders vragen zich af wat er toch gebeurt met hun kind. Het heeft voortdurend slechte rapporten op school, kan nooit stilzitten, krabt zich voortdurend op de huid, eet niet met smaak enz. Het is hypernerveus, kan zich moeilijk concentreren, moet voortdurend met wat anders bezig zijn, heeft daardoor uiteraard slechte rapporten. Bij dat alles komt nog dat het kind slecht slaapt en last heeft van acné die op geen enkel middel gunstig reageert. Bovendien is het kind ook gemakkelijk ziek en moet om de haverklap om een of andere reden van school thuis blijven.

Bij dit onrustige kind zullen de oorzaken niet gemakkelijk worden gevonden, tot zich plots grote spijsverteringsmoeilijkheden voordoen. Oorzaak: een gestoord darmmilieu.

Darm als stoorzender

Dit verhaal is geen uitzondering. Veel kinderen zouden inderdaad betere schoolrapporten halen en een betere gezondheid verkrijgen mocht er meer op het darmmilieu worden gelet en de ouders bij het samenstellen van het menu daar rekening mee houden. Veel kinderen eten echt onnatuurlijk en ronduit slecht en ongezond.

Men neemt in de geneeskunde aan dat meer dan vijftig, zelfs tot zestig percent van alle ziektesymptomen veroorzaakt worden door slecht werkende darmen.

Dertig percent van alle zogenaamd onnaspeurbare ziekteverwekkers zetelen in de sinussen. Wie zijn darmen en sinussen gezond weet te houden, zal gemakkelijker helemaal gezond worden of het blijven. De darmen zijn wel de grootste stoorzender van allemaal. Door een verkeerde voeding vanaf de kinderleeftijd hopen gifstoffen zich in het lichaam op die overal in het organisme een ziekte kunnen veroorzaken. Door beschadiging van de darmflora wordt uiteindelijk heel het organisme vergiftigd.

Kinderen die vaak last hebben van verkoudheden, zelfs volwassenen die steeds verkouden zijn, kunnen best de darmflora laten onderzoeken. Vaak last hebben van een verstopte neus, met aanvallen van niesbuien, of ontstekingen van de sinussen naast huidproblemen, zijn dikwijls toe te schrijven aan een verziekte darm. Allergische reacties komen meestal vanuit een zieke darm.

Doordat in de darm vergiften worden opgestapeld, zijn deze patiënten gemakkelijk prikkelbaar en moe en lijden ze onder slaapstoornissen. Bij kinderen kan dit ernstig zijn, doordat hun groei- en herstelvermogen vooral van de slaap afhangt. Heel wat mensen hebben last van depressies, moedeloosheid en concentratiestoornissen als gevolg van zieke darmen.

Snelle verbetering

Geen enkele ziekte kan zo snel en doeltreffend behandeld worden als deze. Van zodra de patiënt overschakelt op goede voeding met voldoende probiotica, kan verbetering snel intreden. Je merkt dat meteen aan de huid die frisser wordt, de blik stralender, de niesbuien en hoestbuien vallen weg en er kan meteen beter geslapen worden.

Wat echter nog het snelst van al reageert op een omschakeling van dieet zijn de depressieve stemmingen. De patiënt voelt zich meteen beter worden, wat dan ook weer aanleiding geeft tot een nog snellere vooruitgang. De patiënt voelt zich beter en zal daardoor ook nog sneller en meer verbeteren.

Hoe kan je daaraan meehelpen?

  • Schrap alle junkfood en schakel over op verse kost die je zelf klaar maakt.
  • Stop met geraffineerde suiker en alle producten waar suiker werd aan toegevoegd (en dat is heel wat).
  • Stop met roken.
  • Drink absoluut geen alcohol meer, zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk voor de darmflora en de slijmvliezen.
  • Opgepast met dierlijke producten en vooral met alle bederfbare eetwaren.
  • Verminder het vleesverbruik, schakel over op gezonde kost, dat betekent zo weinig mogelijk behandelde producten, eet meer groenten en vruchten.
  • Eet ook meer rauwkost, maar enkel als de darmen het kunnen verteren.
  • Kauw grondig en eet alleen in een kalme en aangename omgeving.
  • Eet geregeld yoghurt, dat is een weldaad voor de darmen, vanwege de probiotica.

Een tip: Een goed natuurlijk preparaat met miljarden goede bacteriën is bijvoorbeeld Allobiose van Fytobell. Het ideale preparaat van probiotica.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier zal je gezondheid en die van je kinderen er met sprongen op verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer