mrt 28, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je veilig winkelen tijdens de corona-epidemie?

Virussen en dus ook de coronavirussen kunnen niet op zichzelf leven. Ze hebben een gastcel nodig om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Dat is anders dan bij bacteriën, die kunnen op zichzelf leven en zichzelf vermenigvuldigen. Coronavirussen doorbreken de mantel van een gastcel bij de mens om hun DNA en RNA verder te ontwikkelen en te verspreiden. De mens heeft daarop een antwoord: de immuniteit. Als onze immuniteit goed is, dan maakt het lichaam antistoffen aan en leukocyten of witte bloedlichaampjes. Het virus is loens en weet dat en dus maakt het stoffen vrij om de witte bloedlichaampjes te blokkeren.

Dat lukt soms, soms niet. Je hebt pech als je immuunsysteem niet goed reageert, want er bestaan geen middelen om zoals bijvoorbeeld bij bacteriën met antibiotica de indringers te vernietigen.

Veel mensen zijn bang dat ze besmet worden tijdens het winkelen. Alles hangt ervan af wat je met je handen doet: wassen met water en zeep en ontsmetten met een handgel kan heel wat narigheid voorkomen.

Vandaar dat het systeem erop gericht is de aanval te overleven en nadien te rekenen op de antistoffen. Dat is ook het parcours dat de overheid nu volgt. Men wil de besmettingen spreiden in de tijd door de lockdowns om zo het gezondheidssysteem niet in de war te sturen waardoor veel meer doden vallen omdat de zieken niet geholpen kunnen worden. Dat dreigt nu in sommige landen wel te gebeuren.

Wat moeten wij dan doen?

 • Volg de richtlijnen van de overheid en zoek geen uitvluchten om toch contact te hebben met anderen. Elk contact is nu een risico.
 • Hoesten en niezen verspreidt druppeltjes en in deze aerosolen kunnen virussen zitten. Vermijd dus hoestende en niezende mensen.
 • Hoest of nies zelf in een papieren zakdoekje dat je nadien weggooit of verbrandt. Maar zet het niet bij het “oud papier”.
 • Was telkens je een voorwerp hebt vastgehad (in de supermarkt bijvoorbeeld) je handen grondig, met water en zeep. Want zeep vernietigt het oliehoudend omhulsel van het virus, zodat het krachteloos wordt. Dus: WATER EN ZEEP!
 • Heb je gepind met de bankautomaat om te betalen, een winkelkar vast gehad, of verpakte voedingsmiddelen die anderen ook hebben vastgenomen, BLIJF DAN MET JE HANDEN VAN JE GEZICHT!
 • Vanaf de handen worden de virussen overgedragen naar de eigen slijmvliezen: mond, neus, keel, ogen. Wrijf dus ook niet in je ogen!
 • Moet je bang zijn van groenten en fruit in de supermarkt? Neen, maar je moet ze wel voldoende wassen in stromend water. Groenten zijn sowieso geen probleem, want koken vernietigt virussen.
 • Als je naar de supermarkt bent geweest, zet dan niet meteen alles in de koelkast, laat het even wachten.

Op karton en dus verpakking kan het virus 24 uur overleven, maar dat is enkel in ideale labo-omstandigheden. In elk geval is na een paar uur het virus zodanig verzwakt dat het niet meer virulent is of je ziek kan maken.

 • Kan je van de winkelkar besmet raken? Ja, maar de meeste warenhuizen ontsmetten nu wel degelijk de karren. Bovendien moet je hier ook weer onthouden: blijf met je handen van je gezicht en was ze onmiddellijk na het winkelen.
 • Goed, je hebt geen stromend water in je auto, dat is duidelijk, maar je kan er wel een ontsmettende handgel bij hebben. Dat is een uitstekend idee, want een handgel voorkomt dat het virus je kan besmetten. Pas een handgel toe telkens je iets hebt vastgenomen buitenshuis. Draag een handgel met je mee in je tas of jaszak en leg er eentje in de auto.
 • Voor alle duidelijkheid: een ontsmettende handgel geneest geen corona, het maakt de virussen inactief op je handen en helpt op die manier besmettingen te voorkomen en dat is al heel wat en heel geruststellend.

Een tip: Een uitstekende handgel die dezer dagen goed van pas komt: Handgel van Freemed of handgel van Travelbac. Je vindt het in apotheken of je kan het ook online bestellen en dat is veilig dezer dagen. Bestel via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer