nov 30, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De infectie tast de urineleider aan en verspreidt zich verder naar binnen. Bij vrouwen kan deze zich via baarmoederhals en de baarmoeder uitbreiden naar de eileiders en door besmetting aan de buitenkant tot de endeldarm. 

Gonorroe is weer aan het toenemen omdat de aandacht vooral op aids is gericht, terwijl de andere geslachtsziekten eveneens besmettelijk blijven.

Bij mannen kunnen de prostaat, de zaadblaas, de zaadstreng en soms ook de bijballen ontstoken raken. Als gonorroe bij mannen en vrouwen onbehandeld blijft, kan het leiden tot onvruchtbaarheid. Als de verwekker in de bloedsomloop terechtkomt, kunnen er gewrichts- en peesontstekingen ontstaan en in zeldzame gevallen een levensgevaarlijke bloedvergiftiging (sepsis).

De symptomen zijn: Jeuk in de urineleider, pijn bij het plassen, etterige afscheiding, bij vrouwen ook pijn in de onderbuik.

De verwekker van de infectie is een bacterie met de naam Neisseria gonorrhoea. Deze bacteriën nestelen zich op de slijmvliezen en veroorzaken daar ontstekingen. Bij seksueel contact worden ze op het slijmvlies van de partner overgebracht. Buiten het lichaam gaan de bacteriën vrij snel dood. Daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat de infectie via een besmette WC-bril, washandje of handdoek wordt overgebracht. Met penicilline zijn de bacteriën goed te bestrijden.

Als er sprake is van een infectie, dan is het belangrijk pas weer seksueel contact te hebben wanneer de ziekte helemaal genezen is.

Bij de man treden de eerste symptomen twee of drie dagen na besmetting op. Hij heeft eerst een licht en daarna een sterker branderig gevoel bij het plassen, dat later niet meer weggaat. Na een aantal uren ontstaat er slijmerige en later etterige afscheiding uit de urineleider. Bij vrouwen duurt de incubatietijd iets langer, namelijk twee tot vijf dagen. Ook hier is in het begin een branderig gevoel bij het plassen, met daarna afscheiding en een warm gevoel in de vagina. Wanneer de baarmoeder en de eileiders ontstoken zijn, ontstaat er een hevige pijn in de onderbuik. De genezing neemt één tot twee maanden in beslag. Wanneer de infectie dan nog niet genezen is, is er sprake van een chronische gonorroe. De klachten worden dan weliswaar minder, maar de bacteriën kunnen tijdens geslachtsverkeer nog altijd worden overgebracht.

De ziekte maakt dan ook geen kans bij wie enkel met de eigen niet-besmette partner seksueel contact heeft. De veranderende moraal heeft dus wel degelijk nadelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer