apr 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Kanker door te veel vlees?

We leven in een verwarde maatschappij en het is niet altijd eenvoudig de echtheid van de fabel, de waarheid van de leugen, de essentie van de ballast te onderscheiden. Neem bijvoorbeeld het eten van vlees. Nu krijgt wie vlees eet, bijna de schuld voor de opwarming van het klimaat. De boeren zijn de lijfeigenen van maatschappijen, politiek en organisaties, terwijl zij het toch zijn die ons van voedsel voorzien. Laten we hen een beetje meer dankbaarheid tonen.

Dat neemt niet weg dat we kritisch moeten zijn ten opzichte van wat goed en slecht is voor onze gezondheid. Zo is onderzocht welke impact het eten van veel vlees, rood vlees, bewerkt vlees heeft op onze gezondheid en daar word je niet vrolijk van, want eigenlijk eten we te veel vlees, te junk, te bewerkt. Vandaar de moderne ziekten die we vroeger niet in die mate kenden.

We eten te veel vlees. Heel wat beschavingsziekten zijn daaraan te wijten, ook kanker. Dierlijke eiwitten hebben een hoge kwaliteit eiwitten, maar hebben daarnaast veel nadelen. Plantaardige eiwitten zijn veel gezonder, terwijl ze ook voldoende essentiële aminozuren aanbrengen. Meer vezels, minder rood vlees en af en toe wat vis en… je zal veel gezonder zijn.

Problemen voorkomen

Kanker, hart- en vaatziekten, jicht, reuma kunnen worden voorkomen door anders te eten.

Hartinfarcten en kanker zijn de grote killers in de Westerse weldoorvoede maatschappij. De cijfers van cholesterol, verzadigde vetten, gecarboniseerde vezels, verbrande korsten en overmatige eiwitten zijn velen van ons bekend. En toch gebeurt er weinig in de maatschappij. We eten te graag en we kunnen ons moeilijk losmaken van een maatschappelijke gewoonte. Stel je voor, een leven zonder vlees. Sommigen kunnen geen dag zonder, zelfs geen maaltijd vlees overslaan. En toch is al dat vlees geen erg gezond product, hoewel het een eiwit van goede kwaliteit is.

De methode van dieren fokken met hormonen en antibiotica, het overschot aan verzadigde vetten, de te grote hoeveelheid eiwitten en daardoor een gebrek aan andere vitale stoffen, het zuuroverschot in het bloed, maken dat heel wat organen in het lichaam zoals lever, nieren en lymfe het lastig krijgen door onze eetgewoonten. Het lichaam wordt ziek, geeft signalen waar weinig naar geluisterd wordt. En toch is het nodig er iets aan te doen.

Minder hartinfarcten

In landen aan de Middellandse zee komt veel minder hartinfarct en minder kanker voor dan in noordelijke streken. Hoe noordelijker je gaat, des te groter is het sterftecijfer aan hartinfarct. In Finland bijvoorbeeld sterft twee op drie mannen aan een hartkwaal. Eerst dacht men dat het gebruik om sauna te nemen er wat mee te maken had en werd iedereen afgeraden dit volkse gebruik in onze contreien te volgen. Tot… men door had dat de voedingsgewoonten de hoofdoorzaak waren. Finnen gebruiken veel alcohol, eten veel vlees, maar relatief weinig groenten en vruchten, vanwege de moeilijke beschikbaarheid. Groenten zijn er duurder dan vlees dat in overvloed aanwezig is. Samen met alcohol had dit een grote verzuring van het organisme tot gevolg. Hartinfarct en beroerte komen er dan ook veel voor. Mochten we meer de voedingsgewoonten van volkeren aan de Middellandse zee volgen en meer rauwkost gebruiken, vruchtensalades, olijven en vis eten in de plaats van vlees en zogenaamd fijne vleeswaren, we zouden een gezondere maatschappij hebben.

Geen gevaar voor tekorten

De winkelrekken liggen vol voedsel. We kunnen kiezen uit allerlei soorten eten. Waarom nemen zoveel patiënten vlees als de basis van hun voedingspatroon, terwijl eiwitten in veel andere producten te vinden zijn? Granen, peulvruchten, noten zijn eveneens rijke bronnen van eiwitten, die als de goede combinatie wordt gemaakt, voldoende essentiële aminozuren aanvoeren dat niet voor een tekort moet gevreesd worden. Zo levert de combinatie van granen en noten een volwaardig eiwit. Ook peulvruchten zoals linzen, bonen en erwten zijn goede eiwitleveranciers.

Opgepast voor jicht

Het grote voordeel van plantaardige eiwitten is dat ze niet behandeld zijn met antibiotica, hormonen en tranquilizers en dat ze bovendien geen verzadigd vet bevatten en ook geen purines aanbrengen. Patiënten die last hebben van jicht weten best wat purines zijn. De combinatie van te veel vlees en te veel alcohol (bijvoorbeeld rode wijn) maakt dat de urinezuren kristalliseren en zich in de gewrichten nestelen. Deze mensen hebben vaak erg veel pijn. Jicht begint meestal aan de grote teen. De pijn kan zo onuitstaanbaar zijn dat zelfs het laken op het bed niet kan verdragen worden.

Vooral orgaanvlees zoals hersenen, lever, niertjes bevat veel purines. Te veel eiwitten belast niet enkel de bloedsomloop, maar ook de nieren. Door de afbraakproducten van eiwitten wordt ook water aan het lichaam onttrokken, zodat er niet zelden hoge bloeddruk ontstaat. Meer drinken is dan een (nood)oplossing.

Plantaardige eiwitten en vis

Je kan evenwel beter plantaardige eiwitten gebruiken, vissoorten, gevogelte zoals kip en kalkoen, magere zuivelproducten en peulvruchten om in de eiwitbehoefte te voorzien. Een volwassen persoon heeft ongeveer evenveel gram eiwit per dag nodig als de kilo’s die hij weegt. De meeste mensen gebruiken vaak drie- tot vijfmaal meer, soms zelfs tienmaal deze dosis. Niet te verwonderen dat de cel ziek wordt en op den duur zelfs kanker ontstaat. Deze kankers kunnen versneld worden door het vlees te grillen en een verkoold korstje dat buiten het vlees zit, ook op te eten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor ander voedsel. Wie kanker wil vermijden, snijdt de zwarte korstjes altijd weg, zelfs van brood.

Minder vlees veel gezonder

Minder vlees en minder verbrand vlees eten, zal maken dat veel mensen veel gezonder worden. Ze zullen minder huidklachten krijgen, minder vatbaar zijn voor allerlei ziekten, omdat hun weerstand verbetert en ze bovendien veel minder last hebben van cholesterol, terwijl hun bewegingsapparaat minder gauw zal aangetast zijn.

Minder reuma, minder hartklachten en minder kanker. Een grondige reden dus om het voedingspatroon ook eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

Rood vlees en darmkanker

Door het Wereld Kanker Onderzoek fonds wordt de raad gegeven zo weinig mogelijk bewerkt vlees te eten, liever helemaal geen bewerkt vlees en zo min mogelijk rood vlees in verband met de mogelijks kankerverwekkende eigenschappen. Verwijzingen naar anderen die veel vlees aten en een hoge leeftijd bereikten is een beetje te vergelijken met wat rokers aanhalen: mijn grootvader rookte en hij werd bijna honderd. Een bewijs dat kan tellen… maar eigenlijk geen waarde heeft. Je kan geen twee patiënten vergelijken. Studies tonen wel aan dat het eten van veel vlees en vooral rood vlees en zeker bewerkt vlees oftewel charcuterie gerelateerd is aan verschillende vormen van kanker: pancreaskanker, prostaatkanker, keel- en neusholtekanker, nierkanker, maag- en slokdarmkanker, eierstokkanker, darmkanker. Dat laatste is zelfs meer dan waarschijnlijk gerelateerd aan het eten van rood vlees. Dat heeft niets te maken met de bakvorm, maar wel met de origine.

Rundsvlees is rood vlees, terwijl kip en gevogelte wit vlees betreft.

Volgens de WHO sterven elk jaar tienduizenden mensen aan de gevolgen van het eten van rood vlees. Vegetariërs hadden volgens een Brits onderzoek ongeveer 35 percent minder kans om te sterven aan een hartaandoening of een beroerte.

Ook in Nederland werd er onderzoek naar gedaan. Daar komt Dr. Springmann tot de conclusie dat 5 percent van alle vroegtijdige overlijdens op rekening van de consumptie van rood vlees moet worden geschreven. Voor Nederland alleen al wordt gerekend op tussen de 8000 en de 10.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar door rood vlees.

Volgens de WHO is er een vergelijking te maken met de blootstelling aan asbest: het kan zijn dat je sterft aan kanker, maar er is een kans dat je het niet krijgt. Dat neemt niet weg dat asbest heel gevaarlijk is. Hetzelfde met rood en bewerkt vlees. De frequentie en de hoeveelheid spelen natuurlijk ook een rol en beslist ook hoe je het klaar maakt en met welke vetstof.

Over het algemeen kan je wel stellen dat vleeseters doorgaans minder gezond zijn dan viseters en vegetariërs en dat er wel degelijk een verband is tussen vroegtijdig overlijden en het eten van veel vlees, vooral bewerkt vlees oftewel charcuterie en rood vlees. Dat is echt reëel. Wie twee plakjes gekookte ham per dag eet, vergroot zijn risico op kanker met twintig percent. Dat is duidelijk.

Eet dus liever wat meer fruit en wat minder vlees, het zal je gezondheid ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer