jan 22, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat is eigenlijk rood vlees en wat is het alternatief?

Rood vlees is niet goed voor je. Dat wordt op alle toonhoogten verkondigd, want onderzoek heeft uitgewezen dat het nadelig is voor de gezondheid in verband met cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Het tast ook de immuniteit aan en heeft rechtstreeks te maken met darmkanker en bloedproppen waardoor trombose en hartinfarct kunnen ontstaan. Niet te veel van eten dus.

De kwaliteit van rood vlees wordt tegenwoordig fel gecontesteerd. Het is nadelig voor de darmen, de immuniteit, hart en bloedvaten en in verband met obesitas en kanker. Maar er zijn gelukkig ook gezondere en lekkere alternatieven.

Niet de kleur

Maar wat is in feite rood vlees? Het heeft natuurlijk niets met de kleur op zich te maken, noch met de wijze van bereiden. Want sommige mensen dachten al dat rood vlees op de bakwijze sloeg.

Je had inderdaad vroeger “bleu chaud, rauw, medium en well done of goed doorbakken”. De naam bleu chaud is nog niet zo lang erg populair en het betekent dat het vlees nog sappig en amper gebakken mag zijn, dus warm en amper kort de pan heeft gezien, of anders gezegd: rauw warm.

Smaken verschillen en een halve eeuw geleden werd niet zozeer aan de gezondheid gedacht in verband met vlees, maar wel aan de smaak en de bereidingswijze. Maar daar heeft rood vlees niets mee te maken. Het is de soort vlees dat daarmee bedoeld wordt en daar zijn specifieke kenmerken voor.

De soort

Onder de noemer rood vlees moeten volgende vleessoorten worden gerekend: varkensvlees, rundsvlees, kalfsvlees, lamsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees en natuurlijk ook alle bewerkt vlees, meestal afkomstig van deze dieren en bovendien sterk bewerkt eventueel onder de vorm van gehakt. Het wordt dan ook niet zelden rauw gegeten, of als “charcuterie”, vaak ook met verschillende soorten gemengd. Hamburgers zijn bijvoorbeeld samengesteld uit rood vlees, maar vooral ook fel bewerkt vlees en daardoor absoluut niet gezond.

Wat is dan beter? Wit vlees! Hieronder vallen kip, gevogelte, fazant, en tamme konijnen.

Is wit vlees dan gezonder? Jazeker, althans als je het vergelijkt met rood vlees. Maar vette vis is nog gezonder omdat het meer Omega-3 vetzuren bevat DHA en EPA, gezondere vetzuren. Wie rood vlees op een gezonde manier wil vervangen doet er goed aan voor afwisseling te zorgen. Ofwel wit vlees zoals kip bijvoorbeeld en een paar keer per week ook vette vis zoals makreel, haring, sardienen, zalm. Op die manier heb je het beste van twee werelden, ga je bewerkt voedsel uit de weg (tenzij je kipsla koopt die eveneens ultrabewerkt kan zijn) en je slaat ook een behoorlijke dosis Omega-3 vetzuren in, van groot belang om een gezond hart en gezonde bloedvaten te bewaren.

Bevat rood vlees dan helemaal geen gezonde elementen? Jazeker wel. Maar de negatieve effecten wegen zwaarder dan de goede. Zo heeft vlees voordelen in verband met vitamine B12, bevat gemakkelijk absorbeerbare eiwitten, zink en ijzer. Maar het betreft wel heemijzer den dat bekomt niet zo goed en richt schade aan in het darmmilieu. Als je dan weet dat de darmen heel belangrijk zijn in verband met de immuniteit, dan weet je wat er gebeurt als je te veel rood vlees eet. Vitamine B12 vind je ook in vis en in wit vlees, alsook in zuivel. De eiwitten trouwens in dezelfde producten. En wil je dan toch vlees eten, zoek dan de magerste soorten en bij voorkeur wit vlees

En de Omega-3-vetzuren kun je ook gemakkelijk aanvullen met visolie.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je gezondheid zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer