mrt 8, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Internationale VROUWENDAG: Waarom vrouwen beter zijn dan mannen

Er is niet enkel internationale mannendag wat op 19 november gevierd wordt, maar recent werd internationale vrouwendag gevierd. Die is meer dan honderd jaar geleden in de Verenigde Staten ontstaan om gelijkheid af te dwingen van vrouwen tegenover mannen. Dat betrof niet enkel stemrecht, maar ook gelijk loon voor gelijk werk en gelijke gezondheidsbehandelingen.

Je kan denken dat is nogal vanzelfsprekend, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Er zijn nog altijd heel wat landen waar vrouwen niet mogen werken, zelfs niet mogen studeren, laat staan buiten komen en hun gezicht tonen. Onbegrijpelijk, want waar haalt een man het recht vandaan om te bepalen dat een vrouw minderwaardig is.

Hoewel sommige religies dat zo uitleggen en toepassen is in het oudste boek ter wereld, de bijbel,  daar nergens sprake van: wel integendeel, daar zegt de Schepper dat de man zijn vrouw zal liefhebben als zijn eigen vlees. Noch min noch meer… van ongelijkheid is dus geen sprake, want wie beschouwt zijn eigen vlees als minderwaardig?

Ze hebben die naam, maar vrouwen zijn eigenlijk het sterke geslacht, hoewel ze vaak wat last hebben, zijn ze sterker dan mannen, liever, empathischer, meevoelender, verzorgender, onmisbaarder.

Het gaat om een machtsspel van gewetenloze mannen, maar in de loop van de geschiedenis heeft het altijd bestaan en vandaag nog zijn er machthebbers die andere volkeren, andere rassen als minderwaardig beschouwen. Het is dus geen kwestie van enkel het verleden. En vrouwen toegang tot informatie, onderwijs, werk of gezondheidszorg ontzeggen, is gewoon een misdaad. Op internationale vrouwendag mag dat ook wel eens onderstreept worden.

Vrouwen zijn eigenlijk beter

Sommigen behandelen vrouwen als een mindere soort, maar eigenlijk zijn ze beter. Ze klagen misschien wat meer, ze hebben wat meer last van allerlei ongemakjes, maar ze zijn sterker, worden ouder, kunnen meer problemen verdragen en zijn zelfs in staat om driemaal meer werk te verzetten dan mannen: ze voeden de kinderen op, ze beredderen het huishouden en zorgen ook nog door hun werk buitenshuis voor inkomsten. Vaak zijn ze helemaal in hun eentje verantwoordelijk voor alles omdat ze de zorg hebben voor een eenoudergezin. Daar komt ook nog de aandacht en de verzorging van hun eigen ouders bij en niet zelden moeten ze zich ook nog ontfermen over buren of vrienden en familieleden met problemen. Zet je er maar aan als man.

Daarnaast hebben ze ook nog af te rekenen met de typische vrouwenkwaaltjes waar elke vrouw zich beslist zal in herkennen: migraine, slapeloosheid, verteringsproblemen, depressieve en angstige gevoelens, opvliegers in de menopauze, huilbuien omdat de kinderen het huis uit zijn en ze helemaal alleen vallen en vaak ook nog misprijzen van de ex en zijn familie. Je zou er voor minder de brui aan geven. Maar dat doen vrouwen niet, ze zetten door ondanks de ongemakken, de problemen, de uitdagingen en het misprijzen.

Het zijn altijd die hormonen

Het is merkwaardig dat vrouwen veel vaker met klachten in de artsenpraktijk aankloppen dan mannen. Die lieve wezens worden bezocht door alle kwalen van Egypte: migraine, keelpijn, hoofdpijn, darmklachten, trage stoelgang, trage bloedsomloop, lage bloeddruk, trage lymfe, last van de maag, pijntje aan de spieren, allergisch aan hun huisdier, aan hun lievelingsplant, aan hun man… afijn, ze sukkelen er maar op los en velen blijven er toch goed gezind bij. Het is dus niet altijd kommer en kwel in de praktijk. Sommige vrouwen zijn dan weer wel in paniek, of angstig. Tegenwoordig spreekt men van een lichte depressie. Kortom vrouwen voelen zich gemakkelijk ziek, hebben veel en vaak klachten, maar ze overleven drie mannen en eindigen tenslotte als lustige weduwe. Vaak werden ze door artsen afgedaan als patiënten met een ingebeelde ziekte, of als een neurotisch geval, want er was “niets te vinden”. Maar vrouwen zijn andere wezens, veel zachter en liever, ronder, maar ze hebben een beetje waardering en aandacht nodig. Wie niet trouwens?

Andere wezens

De geneeskunde steunt nog altijd op ervaringen van mannen. Het is nog altijd een mannenwereld: we maken geen onderscheid tussen een man en vrouw in de geneeskunde, tenzij bij de gynaecoloog, maar eigenlijk zijn het totaal verschillende wezens.

Het belangrijkste is dat vrouwen niet zozeer voor en na, maar vooral tijdens haar vruchtbare periode erg gevoelig zijn en het slachtoffer en de slaaf is van haar hormonen. Er is om te beginnen het oestrogeen. Dat maakt Artemis en Diana in haar wakker en zorgt ervoor dat ze jachtig wordt zoals vanwege het testosteron bij de man. Door het progesteron, het moederlijk hormoon dat een nadelige invloed heeft op het lichaam van de vrouw en zowel storend als vertragend werkt, verloopt bij een vrouw alles trager en moeilijker. Het is de oorzaak van veel klachten. Ze drinkt ze niet… niet uit wijsheid, maar omdat ze er niet goed tegen bestand is. Ze heeft last van zoveel gevoeligheden: te veel lawaai, te veel licht, te veel tocht, te veel overdruk. Haar organen werken trager dan bij een man, maar… ze gaan ook langer mee. De organen bij een man vertonen niet zoveel nukkigheden, zijn niet zo zeurderig gevoelig, maar op één slag kan het voorbij zijn.

Ups en downs en migraine

In de tweede helft van de vrouwelijke cyclus wordt het progesteron baas boven het oestrogeen hormoon. De gevoeligheid neemt toe en alle kwalen of ongemakjes die zich kunnen voordoen bij een vrouw, worden dan geaccentueerd. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen zich beter beginnen te voelen van zodra ze in de menopauze komen. Het progesteron neemt af en de oestrogeenspiegel neemt toe, ook omdat het milieu en de voeding al heel wat xeno-oestrogenen aanvoert. Veel vrouwen worden in die fase ook een stukje stouter, wat avontuurlijker, net als een man die van de natuur een grote dosis testosteron heeft meegekregen.

De hormonen zijn de hoofdfactor voor de manier waarop iemand denkt en voelt. We houden te weinig rekening met natuurlijke gegevens. In feite is de klassieke, moderne geneeskunde veel te grof voor de gevoelige vrouwelijke natuur. Vrouwen zijn veel fijner dan een scanner. Zij worden problemen gewaar terwijl een dokter – hoe goed en verfijnd hij ook mag zijn uitgerust – nog niets kan waarnemen of meten. Vrouwen voelen zich niet goed en de dokter concludeert grofweg dat het niet kan, of dat het ingebeeld is, toe te schrijven is aan emoties, psychosomatisch is, dat het maar… de zenuwen zijn. Op die manier wordt de vrouw verwaarloosd, worden haar klachten niet ernstig genomen en kan het gebeuren dat eenvoudige klachten over een moeilijke spijsvertering op den duur ongemerkt evolueren naar slokdarmkanker of maagzweren.

Geen gemakkelijk leven

Vrouwen hebben geen gemakkelijk leven. Ze hebben hun lijf en hormonen tegen. Vandaar dat velen van hen zich stukken beter voelen als ze zwanger zijn: hun hormonen werken dan anders. Vooral als de eerste moeilijke weken voorbij zijn, voelen ze zich de koning te rijk. Sommigen willen zelfs vijf kinderen om opnieuw dat gelukzalige gevoel te kennen en zich goed te voelen in hun vel. Heel hun zogenaamd psychosomatische tralala valt weg. Dat is niet psychosomatisch, dat zijn echte klachten die ze misschien wat emotioneel verwoorden. Maar je moet naar die vrouwen willen luisteren, ook als arts, die klachten zijn reëel, maar anders dan bij mannen, minder uitgesproken, wat trager, wat slomer, wat treiteriger, en geniepiger, maar daarom niet minder reëel. Je moet beletten dat ze tot echte ziekten evolueren.”

Het zwakke geslacht is sterk

De normen zijn in onze maatschappij ontworpen door mannen. Wij denken met spierballen, maar een vrouw denkt met liefde, geduld, genegenheid, altruïsme, kunstzin. Kijk maar eens naar de inzet die een moeder kan opbrengen voor haar kinderen. Ze is door haar natuur in staat meer voor anderen te zorgen. Ze is voorzichtiger dan een man, maar ook kwetsbaarder, gevoeliger, liever. Je moet ze dan ook met gevoelige vingers hanteren, want hun lastjes zijn echt. Twee derde van de vrouwen hebben die lastjes door de schuld van hun hormonen. Vooral de moederlijke types hebben er last van. Het zijn vrouwen die wat mollig zijn, wat ronder. Hun bloedsomloop is wat trager, hun bloeddruk wat lager, hun huid wat dikker, hun cellulitis wat opvallender, hun waterretentie wat duidelijker, ze hebben wat spatadertjes, hun lymfeafvoer is gestoord, ze zijn wat meer opgezwollen, ze voelen zich wat dikker, en… eigenlijk zijn ze wat malser. Dat is echt zo!. De geneeskunde zou moeten afgesplitst worden: die voor vrouwen en die voor mannen, want vrouwen zijn helemaal anders.

Vrouwen en mannen verschillend

In alle opzichten verschilt een man van een vrouw. Ze heeft andere hormonen, andere organen, een andere gezondheid, maar ook andere methodes en ze heeft een andere logica. Bij mannen gaat alles direct, erop en erover. Mannen zijn haantjes de voorste. Vrouwen kennen de kunst der omwegen. Bij een man is de kortste afstand tussen twee punten een rechte, of een pak slaag. Bij vrouwen is de kortste afstand tussen twee punten een geweldige, fantasierijke kromme. Maar ook voor haar gezondheid is dat zo. Haar hormonen zorgen voor heel wat disfuncties en vertragingen.

De hormonen bij de vrouw maken haar zogenaamd tot het zwakke geslacht omdat ze meer kwaaltjes heeft, meer afziet dan een man, maar tegelijk maakt het haar ook geduldiger, kunstzinniger, heeft ze meer zin voor detail, kan ze zelfs beter studeren. Ze zijn eigenlijk veel sterker dan een man. Ze weten het niet en ze zeuren er wel over. Sommige vrouwen willen dezelfde spieren als een man, spreken dezelfde stoere taal… maar daarmee geven ze hun kracht en sterkte prijs. Dat worden mannen en dat siert hen niet. Dat zijn geen slimme vrouwen, en ze hebben ook geen kwalen… ze zijn niet mals!

Een man wil schitteren, pronken, de pauw en het haantje de voorste uithangen, een man wil vertoon. Maar we zijn zover weg van het emotieve, het fragiele, het hartelijke, het echte. Mannen zijn de kluts kwijt, maar gelukkig wordt die door vrouwen vaak gevonden.

En een beetje hulp van de natuur kan nooit kwaad: Menobell van Fytobell, om de hormonen wat te hulp te komen.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Of je kan Menobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer