jun 12, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor een beter geheugen: Ginkgo biloba, bananen en noten

We willen allemaal een olifantengeheugen. Sommigen hebben dat. Er zijn studenten die maar iets moeten lezen of ze hebben het meteen gememoriseerd. Dat is uiteraard een geweldige hulp tegen de examenperiode. Iets goed kunnen onthouden is een gave. Het ligt voor een stuk in onze genen. Als je ouders goed konden studeren, dan is er heel veel kans dat jij dat ook kunt.

Uiteraard moet je er ook iets voor doen. Het volstaat niet om boeken in de bibliotheek of de kast te laten staan en te hopen dat de kennis of informatie daarin spontaan in je geheugen kruipt. Dat gebeurt niet. Het is zoals met schrijven. Jef Geeraerts, de bekende auteur van bestsellers, zei ooit daarover: “schrijven is voor tien percent inspiratie en voor negentig percent transpiratie”. Hij kon het weten.

Net zoals de spieren moet het geheugen getraind worden, moet het goed voedsel krijgen en voldoende rust. Daarnaast voldoende aanvoer van Omega-3 vetzuren, magnesium en een uitstekend preparaat op basis van Ginkgo Biloba zoals Ginkgosan van Fytobell.

Maar het is hetzelfde met het geheugen. Je hebt goeie genen nodig, maar vooral goed voedsel en voldoende en de juiste geheugentraining. Het is ook begrijpelijk dat met de tijd en in de loop der jaren het minder gemakkelijk wordt om iets te onthouden en van buiten te leren. Met andere woorden, je wordt vergeetachtiger. Sommigen hebben daar erg veel last mee en weten zelfs op den duur niet meer wie hun eigen kinderen zijn, hoe ze heten en waar ze wonen. Het gebeurt ook wel eens dat iemand naar buiten gaat, de auto neemt, ergens gaat parkeren en dan plots niet meer weet hoe die naar huis moet geraken. Dat is zeldzaam, maar het gebeurt. Dementie en Alzheimer bestaan nu eenmaal, maar je kan er wel wat aan doen en vooral verhinderen dat het vroegtijdig optreedt. Wat is het geheim?

Er is een aantal belangrijke maatregelen die we allemaal ter harte kunnen nemen om het geheugen zo lang mogelijk intact te houden. Het begint met…

Training: iedereen kent het principe dat rust, roest. Dat geldt ook voor het geheugen, net zoals voor spieren. Als je niet traint, verlies je spiermassa en als je je geheugen niet traint, verliest het zijn spirit en zijn vermogen om te stockeren en snel iets te memoriseren. Vandaar dat de raad gegeven wordt om denkend actief te blijven en zelfs op latere leeftijd te beginnen met het leren van een vreemde taal. In het begin zal het wat stroever gaan, maar naarmate je vordert, gaat het zeker beter.

Slaap: Tijdens de slaap worden nieuwe neuronen gemaakt en wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht, maar wordt ook alle informatie die we gedurende de dag hebben opgeslagen, verwerkt en gestockeerd. Op een gegeven moment dacht men dat men tijdens de slaap kon studeren, omdat dit het ideale moment was waarop de hersenen met informatie konden omgaan. Men liet een bandje afspelen met informatie en men dacht dat het automatisch zou worden opgenomen in het geheugen. Zo werkt het natuurlijk niet. Er moeten nieuwe neuronen en verbindingen worden gemaakt en dat gaat niet zonder eerst een inspanning te leveren. Maar de slaap is daarbij van vitaal belang.

Wie te weinig slaapt, kan zich moeilijker concentreren en zal ook minder fris zijn en over een minder goed geheugen beschikken. Vandaar dat het geen goed idee is om vlak voor het examen een paar nachtjes door te doen. Dat helpt niet en niet zelden komt het op het examen tot een breakdown. Je kan beter iets van tevoren lang genoeg en voldoende herhalen en dan vlak voor het examen wat bewegen (wandelen) en goed slapen. Dat is de beste therapie voor het geheugen.

Voeding: Volwaardige voeding is van groot belang voor de hersenen. Omega-3 vetzuren, maar ook magnesium zijn van essentieel belang. Magnesium vind je in noten (vooral paranoten) maar ook in bananen, chocolade (liefst volle cacao en chocolade van 100 percent zonder suiker) avocado’s, peulvruchten en volkorengranen. Vermijd het witte gepolijste graan dat enkel nog wat koolhydraten bevat en belangrijke mineralen heeft kwijtgespeeld. Ook volle rijst en volle spaghetti is een goede keuze. Wie te weinig magnesium heeft, kan onmogelijk goed memoriseren. Geniet dus dagelijks van noten, volkoren, avocado’s en bananen. Het zijn bovendien lekkere en gezonde producten.

Wat je beter niet doet: roken en alcohol drinken. Wel voldoende water! Door tabak worden de bloedvaten vernauwd en krijg je minder zuurstof in de hersenen: dus een slechter geheugen. En door alcohol worden neuronen vernietigd: ook al slecht voor het geheugen.

Wat is wel goed? Naast Omega-3 vetzuren uit vette vis (makreel, sardienen, haring) of visoliesupplementen, kun je zeker profijt trekken van Ginkgo Biloba, oftewel de Japanse Tempelboom. Ginkgosan bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de fijne haarvaten in de hersenen beter doorbloed worden: je bent alerter, kunt beter onthouden en blijft langer jong. Ook kokosolie heeft wat dat betreft goede eigenschappen, ook om Alzheimer te helpen voorkomen.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Ook zo voor visolie Omega-3 van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Zo word je een kampioen in geheugentraining.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer