jun 12, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor een beter geheugen: Ginkgo biloba, bananen en noten

We willen allemaal een olifantengeheugen. Sommigen hebben dat. Er zijn studenten die maar iets moeten lezen of ze hebben het meteen gememoriseerd. Dat is uiteraard een geweldige hulp tegen de examenperiode. Iets goed kunnen onthouden is een gave. Het ligt voor een stuk in onze genen. Als je ouders goed konden studeren, dan is er heel veel kans dat jij dat ook kunt.

Uiteraard moet je er ook iets voor doen. Het volstaat niet om boeken in de bibliotheek of de kast te laten staan en te hopen dat de kennis of informatie daarin spontaan in je geheugen kruipt. Dat gebeurt niet. Het is zoals met schrijven. Jef Geeraerts, de bekende auteur van bestsellers, zei ooit daarover: “schrijven is voor tien percent inspiratie en voor negentig percent transpiratie”. Hij kon het weten.

Net zoals de spieren moet het geheugen getraind worden, moet het goed voedsel krijgen en voldoende rust. Daarnaast voldoende aanvoer van Omega-3 vetzuren, magnesium en een uitstekend preparaat op basis van Ginkgo Biloba zoals Ginkgosan van Fytobell.

Maar het is hetzelfde met het geheugen. Je hebt goeie genen nodig, maar vooral goed voedsel en voldoende en de juiste geheugentraining. Het is ook begrijpelijk dat met de tijd en in de loop der jaren het minder gemakkelijk wordt om iets te onthouden en van buiten te leren. Met andere woorden, je wordt vergeetachtiger. Sommigen hebben daar erg veel last mee en weten zelfs op den duur niet meer wie hun eigen kinderen zijn, hoe ze heten en waar ze wonen. Het gebeurt ook wel eens dat iemand naar buiten gaat, de auto neemt, ergens gaat parkeren en dan plots niet meer weet hoe die naar huis moet geraken. Dat is zeldzaam, maar het gebeurt. Dementie en Alzheimer bestaan nu eenmaal, maar je kan er wel wat aan doen en vooral verhinderen dat het vroegtijdig optreedt. Wat is het geheim?

Er is een aantal belangrijke maatregelen die we allemaal ter harte kunnen nemen om het geheugen zo lang mogelijk intact te houden. Het begint met…

Training: iedereen kent het principe dat rust, roest. Dat geldt ook voor het geheugen, net zoals voor spieren. Als je niet traint, verlies je spiermassa en als je je geheugen niet traint, verliest het zijn spirit en zijn vermogen om te stockeren en snel iets te memoriseren. Vandaar dat de raad gegeven wordt om denkend actief te blijven en zelfs op latere leeftijd te beginnen met het leren van een vreemde taal. In het begin zal het wat stroever gaan, maar naarmate je vordert, gaat het zeker beter.

Slaap: Tijdens de slaap worden nieuwe neuronen gemaakt en wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht, maar wordt ook alle informatie die we gedurende de dag hebben opgeslagen, verwerkt en gestockeerd. Op een gegeven moment dacht men dat men tijdens de slaap kon studeren, omdat dit het ideale moment was waarop de hersenen met informatie konden omgaan. Men liet een bandje afspelen met informatie en men dacht dat het automatisch zou worden opgenomen in het geheugen. Zo werkt het natuurlijk niet. Er moeten nieuwe neuronen en verbindingen worden gemaakt en dat gaat niet zonder eerst een inspanning te leveren. Maar de slaap is daarbij van vitaal belang.

Wie te weinig slaapt, kan zich moeilijker concentreren en zal ook minder fris zijn en over een minder goed geheugen beschikken. Vandaar dat het geen goed idee is om vlak voor het examen een paar nachtjes door te doen. Dat helpt niet en niet zelden komt het op het examen tot een breakdown. Je kan beter iets van tevoren lang genoeg en voldoende herhalen en dan vlak voor het examen wat bewegen (wandelen) en goed slapen. Dat is de beste therapie voor het geheugen.

Voeding: Volwaardige voeding is van groot belang voor de hersenen. Omega-3 vetzuren, maar ook magnesium zijn van essentieel belang. Magnesium vind je in noten (vooral paranoten) maar ook in bananen, chocolade (liefst volle cacao en chocolade van 100 percent zonder suiker) avocado’s, peulvruchten en volkorengranen. Vermijd het witte gepolijste graan dat enkel nog wat koolhydraten bevat en belangrijke mineralen heeft kwijtgespeeld. Ook volle rijst en volle spaghetti is een goede keuze. Wie te weinig magnesium heeft, kan onmogelijk goed memoriseren. Geniet dus dagelijks van noten, volkoren, avocado’s en bananen. Het zijn bovendien lekkere en gezonde producten.

Wat je beter niet doet: roken en alcohol drinken. Wel voldoende water! Door tabak worden de bloedvaten vernauwd en krijg je minder zuurstof in de hersenen: dus een slechter geheugen. En door alcohol worden neuronen vernietigd: ook al slecht voor het geheugen.

Wat is wel goed? Naast Omega-3 vetzuren uit vette vis (makreel, sardienen, haring) of visoliesupplementen, kun je zeker profijt trekken van Ginkgo Biloba, oftewel de Japanse Tempelboom. Ginkgosan bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de fijne haarvaten in de hersenen beter doorbloed worden: je bent alerter, kunt beter onthouden en blijft langer jong. Ook kokosolie heeft wat dat betreft goede eigenschappen, ook om Alzheimer te helpen voorkomen.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Ook zo voor visolie Omega-3 van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Zo word je een kampioen in geheugentraining.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer