feb 22, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Allergie: de pollenoorlog is begonnen

Het instituut Sciensano is tegenwoordig wel goed bekend, vooral vanwege de mededelingen en metingen over de coronapandemie. Maar het instituut doet meer dan dat: nu ook de metingen in verband met allergenen in de lucht. Daar zullen ze de volgende dagen en weken wel de handen mee vol hebben, want het stuifmeelseizoen is officieel begonnen, zo meldt het aërobiologische meetnet Air Allergy van het instituut Sciensano. Een maand geleden was er al eens een mini-alarm geweest, maar de regen en sneeuw van de laatste dagen en weken heeft de explosie van pollen wat vertraagd, en het is ook later dan vorige jaren, maar nu is het echt voorgoed begonnen. Wie allergisch is aan de pollen van hazelaar en els, krijgt het de volgende dagen lastiger, want het stuifmeel reist lustig door de lucht. De concentratie van stuifmeel in de lucht is erg gevoelig voor weersfactoren. Regent het veel dan worden de pollen uit de lucht gespoeld, maar is het droog, zonnig en licht winderig weer, dan circuleren de stuifmeelkorrels naar hartenlust en kunnen veel mensen er last van ondervinden.

Hun aantal neemt van jaar tot jaar toe en dat heeft te maken met onze levenswijze, de toestand van onze immuniteit oftewel de afnemende immuniteit en ook het feit dat het aantal allergenen en pollen ook van jaar tot jaar toeneemt.

De symptomen zijn duidelijk. Zelden levensbedreigend, maar wel uiterst ongemakkelijk en vervelend: niesbuien, verstopte neus alsof men een verkoudheid heeft, lopende, rode en tranende ogen, jeukende ogen, prik in de keel en de mond, verlies van geur en smaakzin. Soms kan het dus inderdaad verward worden met de verschijnselen van corona, maar wie zichzelf kent en een goede huisarts heeft, zal snel uitsluitsel krijgen. Een allergie wordt nu eenmaal anders behandeld dan corona, maar ze zijn wel allebei knap vervelend. Het ene wordt veroorzaakt door een virus, het andere door stuifmeel.

Het pollenseizoen is officieel van start gegaan. De allergenen circuleren nu weelderig door de lucht met dank aan het goede weer. Gelukkig zijn er uitstekende natuurlijke middelen om je te beschermen.

Hoe ontstaat eigenlijk hooikoorts?

De tijd gaat weer aanbreken dat miljoenen mensen in dit land zullen beginnen niezen en snotteren, als gevolg van de eerste pollen die gaan circuleren. Hooikoorts ontstaat als men stuifmeelkorrels van sommige planten inademt, terwijl ons lichaam die als vreemd herkend. In een normaal werkend lichaam worden dan antistoffen geproduceerd. Sommigen gaan dan meer antistoffen of histamine produceren en krijgen dus hooikoorts. Stuifmeelkorrels in planten, bloemen en bomen zijn hiervoor verantwoordelijk. De meest voorkomende grassen die het op hooikoortspatiënten gemunt hebben zijn: reukgras, handjes gras kopaar, beemdlangbloem, Engels raaigras, riet, veldbeemdgras, timotheegras en fioringras. Bij de kruidachtigen zijn volgende exemplaren vooral de schuldigen: alsem, de kale, driedelige en valse ambrosia, absint, bijvoet, margriet, paardenbloem, smalle weegbree, witte of melgansevoet, loogkruid en Solidago of guldenroede. Bij bomen zijn het dan weer ceder, esdoorn, grauwe els, ruwe berk, hazelaar, beuk, zevenboom, eik, iep, olijf, Californische notenboom, esdoorn en wilg.

Het principe is wel goed bekend. In onze slijmvliezen en in de huid zitten vele duizenden mestcellen. Daarin zijn enorme voorraden histamine opgeslagen. Als antistoffen IgE op die mestcellen gaan zitten op een receptor of aangrijpingspunt, dan is de mestcel gesensibiliseerd. Als elementjes uit het stuifmeel op die antistoffen gaan zitten doen zich een aantal veranderingen in de mestcel voor. Als Ca ++ in de mestcel binnendringt, komt histamine vrij en allerlei andere mediatoren die bij de patiënt hooikoorts veroorzaken. Als we die Ca++ verbindingen vervangen door hoog gepotentieerde Ca-verbindingen wordt de mestcel geblokkeerd om histamine vrij te geven. Als stuifmeelkorrels door een patiënt worden ingeademd lossen ze gedeeltelijk op als ze in contact komen met het neusslijmvlies. Ze komen op die manier in het bloed terecht en worden door bepaalde cellen, de macrofagen herkend. Die macrofagen geven aan andere bloedcellen, de zogenaamde T-helpercellen een signaal door. Die herkennen dat stuifmeelkorreltje en ze geven op hun beurt een signaal door aan de B-cel. Deze B-cel, de B-lymfocyt genoemd, gaat nu antistoffen produceren tegen dat stuifmeel. Als er niets gebeurt dan gaat die B-lymfocyt in uitbundige mate maar voortdurend antistoffen IgE produceren.

Gelukkig kan dat niet ongelimiteerd doorgaan, want er zijn in het lichaam niet enkel T-helpercellen, maar ook T-onderdrukker-cellen. Die gaan aan de B-lymfocyten signaleren dat er een grens is aan de productie van antistoffen. Een T-onderdrukkercel gaat op die manier de activiteit van de T-helpercellen boycotten. Gelukkig maar. Als deze twee cellen: de T-helpercel en de T-onderdrukkercel evenwaardig zijn aan elkaar, dan heeft men te maken met een gezond lichaam. Als de onderdrukkercellen hun werk niet goed doen, dan heeft men hooikoorts. Het is wel typisch voor allergische patiënten dat de onderdrukkerscellen minder actief zijn. Ze maken dus in overdreven mate antilichaam IgE aan.

Vooraleer zo’n mestcel gesensibiliseerd is, verloopt er soms een jaar. Het eerste jaar ademt men stuifmeel in, daardoor wordt de mestcel overgevoelig en als het jaar daarop de patiënt opnieuw stuifmeel inademt, schiet heel het mechanisme in werking. De bloedvaten die histamine herkennen gaan open staan, men krijgt een vasodilatatie. Als het vocht uit de bloedvaten in het weefsel vloeit, krijgt men een zwelling van het neusslijmvlies en dus een neusloop. Het slijmvlies produceert overmatig veel slijm. Het gladde spierweefsel gaat constrictie vertonen, trekt samen, zodat deze spieren die rond de luchtpijpen zijn gewikkeld aanleiding geven tot het ontstaan van astma.

Ruim 80 percent van de patiënten reageert gunstig op een goed gekozen natuurlijke behandeling, rekening houdend met het basistype. Resistente gevallen reageren vaak gunstig op ozontherapie. Hiervoor wordt het eigen bloed van de patiënt onder vacuüm verrijkt met ozon.

Het lichaam verdedigt zich

In feite moeten we dankbaar zijn voor de allergie, want het is een verdedigingsmechanisme dat de patiënt behoedt voor meer onheil tegen de overpollutie van de wereld van vandaag. Moest iemand uit de middeleeuwen vandaag weer op de wereld komen, dan sterft hij onmiddellijk vanwege een ontoereikende immuniteit tegen alle schadelijke stoffen uit de omgeving. Het gevaar is dat iedereen allergisch aan het worden is, veroorzaakt door de vervuiling, junkfood, bestraald voedsel, de gewijzigde elektromagnetische velden die ons immuunsysteem aantasten.

Intussen zitten we al een eind verder en maken we het al mee dat allergieën zelfs dodelijk kunnen zijn. Psychische factoren spelen hier natuurlijk ook in mee. Kinderen van gescheiden ouders worden plots allergisch aan de hond van de ouder waar ze niet graag op bezoek willen. Sommige kinderen krijgen plots een astma-aanval om op die manier af te dwingen wat ze normaal anders niet zouden kunnen krijgen. It’s all in the mind.

De beste raad van een allergoloog met jarenlange ervaring

  • Drink zuiver water volgens de bio-elektronische normen: Mont Roucous, Volvic of water uit een eigen diepe waterput.
  • Gebruik gezonde voeding waarbij volle melkproducten en glucose onder alle vormen volledig te mijden zijn. Suikers in alle vormen moet je mijden.
  • Probeer altijd eerst een natuurlijke behandeling vooraleer je met klassieke middelen wordt vergiftigd en een iatrogene intoxicatie krijgt onder vorm van een allergische reactie. ISO-therapie is daarvoor de uitkomst om de patiënt veilig te desensibiliseren.
  • Gebruik een natuurlijk antihistaminicum als je te veel last hebt.
  • Verzorg je darmmicrobioom, want daar zit de basis van je immuniteit.

Hulp uit de natuur

Gebruik Allobiose capsules van Fytobell om de darmflora weer te saneren en je weerstand op te bouwen.  Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelcode: 2121-226.

En een natuurlijk antihistaminicum is Smilabell van Fytobell in druppels, met CNK-bestelcode 2991-487, maar ook verkrijgbaar in een handige mondspray fles. Dan kan je meteen ingrijpen als je last krijgt, bijvoorbeeld onderweg. Je vindt Smilabell mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-030.

Liever online bestellen? Dat kan veilig en snel via www.almed.be of www.boverte.com Op die manier heb je het beste gekozen voor jezelf en loop je veel minder kans het slachtoffer te worden van een allergie of astmatische aandoening.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer