sep 7, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diabetes vermijden: vermageren door geraffineerde suiker te schrappen!

Mensen met suikerziekte zijn vaak te zwaar. Maar juist als je diabetes hebt, is het belangrijk om af te vallen. Want daardoor verminderen de klachten, en hebben sommigen zelfs geen medicijnen meer nodig! Bij diabetes type II kun je zelf heel wat doen om het onder controle te houden.

Vroeger werden in een diabetesdieet de koolhydraten – en dan vooral de suikers – zoveel mogelijk geschrapt. Want om koolhydraten in bloedsuiker om te kunnen zetten is insuline nodig. Het gevolg daarvan was dat mensen vaak veel vetten en proteïnen in hun voeding gebruikten. Ook in suikervrije producten wordt de suiker vaak vervangen door vetten om het toch lekker te maken. Maar welke vetten? Zo’n voedingspatroon is natuurlijk niet te best voor het gewicht, en vergroot bovendien de kans op hart- en vaatziekten.

Zwaarlijvigheid bij diabetespatiënten kan verholpen worden door een gezond dieet na te streven, waarin geen plaats is voor suiker, alcohol en geraffineerde producten. Ook opletten met transvetten!

Tegenwoordig zijn de inzichten veranderd. Ook mensen met diabetes hebben brood nodig en twee stuks fruit per dag, ook al zitten daar koolhydraten in. Het is wel belangrijk dat je elke dag dezelfde hoeveelheid koolhydraten eet en de hoeveelheid regelmatig over de dag verdeelt. Daarnaast moet je vaak je bloedsuikerspiegel controleren om te zien hoe je lichaam reageert op voeding en medicijnen. Het is wel van het grootste belang om enkelvoudige koolhydraten te vermijden. Dat wil zeggen dat geraffineerde producten zoveel mogelijk uit het voedingspatroon moeten worden geweerd. Eigenlijk komt het hierop neer dat je best volwaardig en gezond moeten eten: volkoren in de plaats van wittebrood of witte pasta’s, veel groenten, vetten mogen, maar dan niet-geraffineerde vetten: olijfolie, kokosvet en liever boter dan margarine. Uiteraard geen transvetten, want dat maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. Daarom ook geen plantenoliën zoals zonnebloemolie verhitten, dat levert transvet op. Olijfolie is wat dat betreft een veel betere keuze.

Eigenlijk is het in eerste instantie beter om gedurende een paar weken de gevaarlijke koolhydraten te schrappen. Daarmee kan je zelfs diabetes type twee omkeren. Dat doe je best terwijl je onder controle blijft van een arts die ermee overweg kan.

Maar hoe dan ook blijven geraffineerde suikers best te mijden. Lees daarom ook de etiketten van alle producten die je in de supermarkt koopt: van mayonaise tot ketchup, van pekelharing tot salami, ze bevatten allemaal suiker. Het is niet gemakkelijk om een product te vinden dat geen suiker bevat. Vergeet niet dat veel artsen ervan overtuigd zijn dat suiker een killer is. Ze goochelen wel met wetenschappelijke vergelijkingen die moeten aantonen dat suikers uit vruchten en granen ook suiker zijn, maar ze vergeten te vermelden dat de vezels en de co-factoren nog een groter belang hebben.

Wil je dus gezond blijven, vermijd geraffineerde producten en toegevoegde suiker.

Vetten hebben we nodig, maar je moet er ook niet mee overdrijven. Vooral niet als je neiging tot zwaarlijvigheid vertoont, want wie overgewicht heeft, maakt meer kans op diabetes en dus ook op hart- en vaatziekten.

Het is daarom belangrijk om ook op het vet in je eten en drinken te letten. Kies het liefst voor onverzadigde vetsoorten zoals niet verhitte plantaardige olie en vis. Alcohol is uit den boze, zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk! Wie dagelijks alcohol drinkt, beschadigt zeker zijn gezondheid, volgens de nieuwste inzichten.

En naast een goed dieet is ook beweging een must als je diabetes hebt! Sportief bezig zijn heeft een goede invloed op de werking van insuline en de bloeddruk. Als je je aan al deze leefregels houdt, is de kans groot dat je de bloedsuikerspiegel onder controle houdt en afvalt!

En wil je toch een zoet mondje, dan is er nog altijd Stevia, waarvan de steviolglycosiden veel zoeter zijn dan suiker, maar niet de nadelen ervan hebben.

Een tip: denk aan Stevabell van Fytobell en je kan al je klassieke recepten behouden. Geen probleem voor diabetici: Stevabell geeft je een zoeter leven, zonder de nadelen ervan.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.Je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be  of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische...

Lees meer

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer