sep 7, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diabetes vermijden: vermageren door geraffineerde suiker te schrappen!

Mensen met suikerziekte zijn vaak te zwaar. Maar juist als je diabetes hebt, is het belangrijk om af te vallen. Want daardoor verminderen de klachten, en hebben sommigen zelfs geen medicijnen meer nodig! Bij diabetes type II kun je zelf heel wat doen om het onder controle te houden.

Vroeger werden in een diabetesdieet de koolhydraten – en dan vooral de suikers – zoveel mogelijk geschrapt. Want om koolhydraten in bloedsuiker om te kunnen zetten is insuline nodig. Het gevolg daarvan was dat mensen vaak veel vetten en proteïnen in hun voeding gebruikten. Ook in suikervrije producten wordt de suiker vaak vervangen door vetten om het toch lekker te maken. Maar welke vetten? Zo’n voedingspatroon is natuurlijk niet te best voor het gewicht, en vergroot bovendien de kans op hart- en vaatziekten.

Zwaarlijvigheid bij diabetespatiënten kan verholpen worden door een gezond dieet na te streven, waarin geen plaats is voor suiker, alcohol en geraffineerde producten. Ook opletten met transvetten!

Tegenwoordig zijn de inzichten veranderd. Ook mensen met diabetes hebben brood nodig en twee stuks fruit per dag, ook al zitten daar koolhydraten in. Het is wel belangrijk dat je elke dag dezelfde hoeveelheid koolhydraten eet en de hoeveelheid regelmatig over de dag verdeelt. Daarnaast moet je vaak je bloedsuikerspiegel controleren om te zien hoe je lichaam reageert op voeding en medicijnen. Het is wel van het grootste belang om enkelvoudige koolhydraten te vermijden. Dat wil zeggen dat geraffineerde producten zoveel mogelijk uit het voedingspatroon moeten worden geweerd. Eigenlijk komt het hierop neer dat je best volwaardig en gezond moeten eten: volkoren in de plaats van wittebrood of witte pasta’s, veel groenten, vetten mogen, maar dan niet-geraffineerde vetten: olijfolie, kokosvet en liever boter dan margarine. Uiteraard geen transvetten, want dat maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. Daarom ook geen plantenoliën zoals zonnebloemolie verhitten, dat levert transvet op. Olijfolie is wat dat betreft een veel betere keuze.

Eigenlijk is het in eerste instantie beter om gedurende een paar weken de gevaarlijke koolhydraten te schrappen. Daarmee kan je zelfs diabetes type twee omkeren. Dat doe je best terwijl je onder controle blijft van een arts die ermee overweg kan.

Maar hoe dan ook blijven geraffineerde suikers best te mijden. Lees daarom ook de etiketten van alle producten die je in de supermarkt koopt: van mayonaise tot ketchup, van pekelharing tot salami, ze bevatten allemaal suiker. Het is niet gemakkelijk om een product te vinden dat geen suiker bevat. Vergeet niet dat veel artsen ervan overtuigd zijn dat suiker een killer is. Ze goochelen wel met wetenschappelijke vergelijkingen die moeten aantonen dat suikers uit vruchten en granen ook suiker zijn, maar ze vergeten te vermelden dat de vezels en de co-factoren nog een groter belang hebben.

Wil je dus gezond blijven, vermijd geraffineerde producten en toegevoegde suiker.

Vetten hebben we nodig, maar je moet er ook niet mee overdrijven. Vooral niet als je neiging tot zwaarlijvigheid vertoont, want wie overgewicht heeft, maakt meer kans op diabetes en dus ook op hart- en vaatziekten.

Het is daarom belangrijk om ook op het vet in je eten en drinken te letten. Kies het liefst voor onverzadigde vetsoorten zoals niet verhitte plantaardige olie en vis. Alcohol is uit den boze, zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk! Wie dagelijks alcohol drinkt, beschadigt zeker zijn gezondheid, volgens de nieuwste inzichten.

En naast een goed dieet is ook beweging een must als je diabetes hebt! Sportief bezig zijn heeft een goede invloed op de werking van insuline en de bloeddruk. Als je je aan al deze leefregels houdt, is de kans groot dat je de bloedsuikerspiegel onder controle houdt en afvalt!

En wil je toch een zoet mondje, dan is er nog altijd Stevia, waarvan de steviolglycosiden veel zoeter zijn dan suiker, maar niet de nadelen ervan hebben.

Een tip: denk aan Stevabell van Fytobell en je kan al je klassieke recepten behouden. Geen probleem voor diabetici: Stevabell geeft je een zoeter leven, zonder de nadelen ervan.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.Je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be  of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer