nov 13, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe herken je verzadigd en onverzadigd vet?

We zijn geïndoctrineerd door allerlei waarschuwingen en rapporten over het gevaar van cholesterol. Daarmee is eigenlijk niet het hele verhaal verteld. Bovendien is dat wetenschappelijk onderzoek niet afgerond en ook vaak tegengesproken, zelfs in wetenschappelijke en medische kringen.

Verzadigd en onverzadigd vet hebben een verschillende werking in het organisme. 

Want niet de cholesterol op zich is gevaarlijk, wel de oorzaak waarom die zich afzet tegen de vaatwanden en daardoor het risico op bloedproppen en beroerte en hartinfarct vergroot.

Maar cholesterol is belangrijk en wordt in hoofdzaak door het lichaam zelf aangemaakt in de lever. De voeding heeft er maar voor een klein deel invloed op. Het is de oxidatie die bepaalt of de cholesterol schade kan veroorzaken of niet en ook laaggradige ontstekingen.

Wat is gevaarlijk?

De hoeveelheid cholesterol in het bloed kan verhoogd of verlaagd worden door de soorten vetten in het voedsel en de aanmaak en de behoefte van het lichaam zelf. Want vitamines en hormonen worden uit vetten en cholesterol gemaakt. Voedingsvetten bevatten verschillende soorten vetzuren, verzadigde, onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, naast transvetzuren.

Onverzadigde vetzuren: Vloeibaar bij kamertemperatuur (meestal plantaardige oorsprong).

Verzadigde vetzuren: Vast bij kamertemperatuur (meestal van dierlijke oorsprong).

De meest voorkomende verzadigde vetzuren zijn boterzuur, stearinezuur en palmitinezuur, die respectievelijk voorkomen in boter, rundsvet en schaapsvet. Het belangrijkste onverzadigd vetzuur is oliezuur dat o.a. in olijfolie voorkomt. Transvet is ontstaan doordat vetten bewerkt worden, van onverzadigd naar verzadigd: bijvoorbeeld gehydrogeneerd vet. Verhitten van onverzadigde plantaardige oliën maakt van een onverzadigd vet een verzadigd vet dat gevaarlijk is. 

Niet in de natuur

De vetten die in de natuur voorkomen, bestaan uit esters van glycerol met bovengenoemde vetzuren. Een ester van glycerol ontstaat doordat de hydroxylgroep zich met de waterstof van het zuur verbindt tot water. De overblijvende verbinding wordt een ester genoemd. Meestal bestaan de lange zijketens uit verschillende soorten vetzuren (meervoudige verbindingen).

Voor de verestering van deze stoffen, de verbinding van glycerol met vetzuren, zorgt de natuur. De afbraak van vetten tot glycerol en vetzuren vindt in het menselijk lichaam voornamelijk plaats onder invloed van enzymen uit de gal en het alvleeskliersap uit de alvleesklier.

Voor de gezondheid is het van belang zo weinig mogelijk verzadigde vetten, en ook geen transvetten, maar zijn vetten vooral in de onverzadigde vetten te kiezen.

En het is beter om de cholesterol in balans te houden en te kiezen voor goede vetten, of een natuurlijk middel.

Een tip: Cholefort van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2963-684 voor de apotheek.

Je kunt Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer