okt 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook bang van de winter?

Het weer heeft ontegensprekelijk invloed op ons. Zeker op het gemoed. Bij mooi weer voelt iedereen zich happy, behalve de paraplufabrikanten misschien. Covid heeft veel vakantieplannen in het honderd doen lopen. Veel mensen zijn niet naar het zonnige zuiden gereisd omwille van de beperkingen en dus missen ze wel iets wat hen anders ook meer vitaliteit en een brok gezondheid geeft. De warmte, de zon, de natuur, het licht, het zalige nietsdoen… we hebben het nodig. Mochten we op langere termijn het weer kunnen voorspoelen, dan zouden we er ons kunnen naar richten, maar het blijft voorlopig koffiedik kijken en misschien gelukkig maar. We hebben al geen denderend jaar gehad en zeker geen mooie zomer, maar echte herfst hebben we ook nog niet gehad. Geen overgangsseizoen, dat maakt dat de meesten zich niet hebben kunnen aanpassen mocht de winter plots toeslaan en die kans zit er dik in.

Ziek worden in de winter: er is meer kans dan in de zomer, omdat de weerstand dan dubbel op de proef wordt gesteld. Maar die weerstand versterken is eveneens mogelijk. Want in het koude seizoen loeren tal van gevaren en die kan men met eenvoudige middelen leren omzeilen. Niet ziek worden in de winter, hoe doe je dat?

Het seizoen met het hoogste gezondheidsrisico van het jaar komt eraan. De mensen lopen er wat misnoegd bij en dat is niet enkel het gevolg van covid, de economische en politieke toestand. Ook het merkwaardige klimaat zit daar voor iets tussen. Alles op zijn tijd… en dat is zeker nu niet het geval geweest, want we hebben eigenlijk geen zomer gehad, op een paar mooie dagen na. Wie niet naar het zuiden trok heeft zijn gezonde portie zonnige dagen moeten missen. En nu is november in aantocht, de maand waarop statistisch gezien, meest zieken voorkomen, samen met de maand maart. Meer verkoudheden, meer griepen en… meer hartinfarcten. In november komen ook meest zenuwziekten en depressies voor. Wat kan je eraan doen om je te wapenen tegen de agressies van de winter?

Bang van de winter? Een goede voorbereiding maakt je beter bestand tegen het koude seizoen!

Op tijd trainen

Als je deze winter gezond wil blijven en vooral ook het hart wil beschermen dan moet je er nu aan beginnen: training van het organisme. Maak om te beginnen het lichaam gewoon aan temperatuurwisselingen, anders krijg je gemakkelijker verkoudheid en griep. Lijken deze ziekten onschuldig – en zijn ze het ook – dan hebben ze onrechtstreeks toch een bedreigende invloed op hart en bloedvaten. Doordat het organisme via de verkoudheid en de griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

De juiste warmte

Je kan je best harden en dus voorbereiden tegen de winter. Dat betekent dat je het lichaam moet voorbereiden op de temperatuurwisselingen, geen grote schommelingen maar wel variatie. De temperatuur van de woning: living niet warmer dan 22 graden en slaapkamer niet meer dan 18 graden. je kan beter een pullovertje meer aantrekken dan de verwarming hoger te zetten.

Hou er ook rekening mee dat warme lucht gemakkelijker uitdroogt, omdat het vocht nu eenmaal verdampt en gemakkelijk kan ontsnappen.

Hier ligt een tweede oorzaak van vele verkoudheidsziekten: te droge lucht. Vooral in ruimten met centrale verwarming, of waar elektrisch verwarmd wordt, moet de lucht meer bevochtigd worden. Dat kan met waterverdampers aan radiatoren, of met een speciaal luchtbevochtigingstoestel zoals bij convectoren.

Virussen gedijen beter in een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid.

Een andere fout die velen maken is dat de lucht van de ruimte waar ze een hele dag in moeten verblijven, bedorven is. De ramen worden niet meer geopend, terwijl alle kieren zijn dichtgespoten, om dure energie te besparen. Op die manier krijg je niet alleen gemakkelijker hoofdpijn, maar kan je ook meteen al het geld dat je spaarde door overdreven isoleren, uitgeven aan geneesmiddelen, want bedorven lucht maakt rapper ziek. Het is ook bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Daarom geregeld ramen open of deuren open gedurende vijf minuten. Doe dit om de twee uur, ramen wijd open voor vijf minuten. Hou er rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft.

Maatregelen

Dagelijks een wandeling maken, of alleszins naar buiten trekken is ideaal en nodig, zelfs als de zon niet schijnt. Heel diep ademen! Maak de wandeling bij voorkeur in een mooi park, of in de natuur, weg van de uitlaatgassen en de drukte.

Diep inademen want via de ademhaling speelt het lichaam ook heel wat afvalstoffen kwijt.

Wissel af en toe de cadans: honderd meter stappen en honderd meter heel snel wandelen of lopen!

Controleer het hartritme. Versnelling is normaal, maar een onregelmatige hartslag niet. Is dit wel het geval, dan kan dit wijzen op een op gebrek aan training, maar blijft dit na weken training toch duren, dan moet je naar de arts voor controle.

Veel patiënten zijn ervan overtuigd dat ze bang moeten zijn van de koude buitenlucht. Van de koude krijg je een verkoudheid, menen ze. Zeker niet! Het is niet de koude die je ziek maakt, maar wel virussen en bacteriën die vrij spel krijgen in een verzwakt organisme. Kou heeft er dus rechtstreeks niets mee te maken.

Geen excuus zoeken om niet naar buiten te moeten! Vermijd wel grotere groepen mensen: vergaderingen, feestjes, daar komen de besmettingen vandaan. Vermijd ook mensen die al verkouden of grieperig zijn. In deze periode kan je beter hoestende en niezende mensen uit de weg gaan en ook geen handjes schudden, maar dat waren we al verleerd door corona. Er zijn bovendien heel wat mensen die hygiëne aan hun zolen lappen.

Dagelijkse training van het hart

Naast het stappen om je longen en dus de lichaamscellen voldoende lucht te geven, moet je ook de bloedsomloop trainen. Beweging is daarom van vitaal belang. Als je de spieren aan het werk zet, moet het hart minder overwerk doen om het bloed door het organisme helpen stuwen. Hoe meer je de spieren doet werken, des te beter voor het hart. Is het echt slecht weer, dan kan je thuis in de living of de slaapkamer ook trainen: huppelen, ter plekke stappen, brede armzwaaibewegingen doen. Op die manier wordt het bloed snel door het hele organisme gepompt. Doe deze oefening minstens vijf minuten lang.

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat gezonde voeding en voldoende ontspanning even belangrijk zijn. Vitaminerijke kost met veel groenten en vruchten zijn van vitaal belang. Noten zijn een weldaad voor het hart, vanwege de Omega-3 vetzuren. Ook vis is dat. Wees dus kieskeurig met vetten. Velen denken dat ze in de winter veel vet moeten eten. Dat mag inderdaad wat meer zijn dan in de zomer, maar je kan beter goede en gezonde vetsoorten kiezen, bijvoorbeeld olijfolie of lijnzaadolie, visolie en kokosvet. Olijfolie kan je prima gebruiken voor vinaigrettes en als slasausje samen met citroen en mosterd is het een echte lekkernij. Ook meer vis eten dan vlees is gunstig vanwege de Omega-3 vetzuren waarvan de meeste mensen er te weinig hebben. Wie meer vis eet, beschermt zich ook beter tegen hart- en vaatziekten.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Laat de winter maar komen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer