mei 27, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Rugpijn: zo kom je ervan af

Rugpijn, komt zoveel voor, dat wie er geen last van heeft niet enkel van geluk mag spreken, maar ook tot de uitzonderingen behoort. Meer dan zestig percent van de volwassenen heeft er last van en zelfs bij de jeugd is het geen zeldzaamheid meer. Rust was destijds het toverwoord om van de pijn verlost te worden. Zelfs chiropractors raadden hun patiënten aan om te rusten en beslist geen oefeningen te doen. Die zienswijze is achterhaald en de raad die rugpatiënten nu krijgen is: beweeg zo veel mogelijk, maar berokken uzelf en de rug geen meerlast. Verleg wel de pijngrens, maar op een voorzichtige en doordachte manier. Maar: beweeg, beweeg, beweeg!

Een troostend punt is: rugpijn is niet levensbedreigend en het komt heel veel voor. Men noemt het spit, lumbago, lage rugpijn. Het kan verdwijnen, maar ook terugkeren. Het kan natuurlijk ook wel ernstiger zijn zoals bij een hernia, maar dat is slechts een minderheid. Een hernia is een breuk van de tussenwervelschijf waarbij de nucleus meer naar buiten komt waardoor de zenuwbanen onder druk komen. Dat geeft heftige pijn, kan tot uitvalsverschijnselen leiden waarbij een arm of been gevoelloos wordt en bewegingen moeilijk of beperkt zijn. In dat geval is dringend medische hulp vereist.

Stress vermijden, goed slapen, dagelijks bewegen en gezond eten zijn de tovermiddelen om lage rugpijn te bestrijden en te voorkomen. Curcuma is een geschenk uit de hemel om je te helpen.

Maar doorgaans gaat het om lage rugpijn die veroorzaakt wordt door een ongezonde levenswijze, houdingsfouten, gebrek aan beweging en ontoereikende voorbereiding bij een sportoefening of bij inspanning. Zo is het niet verstandig plots met zakken cement te willen sleuren, terwijl het niet tot je normale werk behoort en je voor de rest van de tijd op een stoel zit.

Er is ook goed nieuws: als je rugpijn verzorgt en de raadgevingen van een ervaren fysiotherapeut, kinesist of osteopaat opvolgt, ben je er op een drietal maanden van af. Onderhoudsoefeningen en een gezondere levenswijze zullen herhaling voorkomen.

Stress en ongezond leven

Rugpijn komt niet vanzelf, tenzij je met een letsel geboren bent. Het komt ook niet voor bij de jeugd, tenzij na een ongeval. Vanaf de jonge middelbare leeftijd komt het heel veel voor, wat erop wijst dat de levensstijl er mee te maken heeft. Op middelbare leeftijd is de slijtage van de tussenwervelschijf doorgaans te gering om mee in rekening te worden genomen.

Er zijn factoren die beslist een rol spelen: gebrek aan beweging, stress, te weinig slaap, te weinig sport, zittend werk, verkeerde houding op de kantoorstoel. Verzuring van het lichaam speelt zeker mee. En daarvan weet je wat er bij betrokken is: suiker, alcohol, tabak, te weinig vitamines, mineralen en antioxidanten. Eet meer fruit en groenten, zelfs meer aardappelen, maar geen transvet (friet en gebak).

Overgewicht is ook een risicofactor. Zelfs voor de kinesist zijn te zware patiënten moeilijker te behandelen. Mensen die onder voortdurende druk leven, emotionele problemen hebben , geen uitweg zien voor hun moeilijkheden en die met niemand kunnen bespreken, sukkelen veel langer met rugpijn.

Streef naar een normaal gewicht door de voeding aan te passen en stop beslist met roken, want dit heeft ook echt een invloed.

Beweeg en doe gepaste oefeningen

De beste kans op blijvend en spoedig herstel komt van oefeningen. Daarom is dagelijkse beweging van kapitaal belang, maar dat is bij de meeste problemen wel zo. Natuurlijk moet je geen te zware voorwerpen tillen in deze periode en … als het toch nodig is, til dan door op de knieën te trekken en niet op een kromme rug. Hou de rug recht, buig door de knieën, til omhoog en kom weer recht met een gestrekte rug. Dat moet je eigenlijk blijven doen, ook later na het herstel. Langdurig in dezelfde houding blijven zitten is ook niet goed. Een lange autorit maakt de spieren stijf. Stap dus geregeld eens uit en loop een rondje, buig door de knieën, doe lichte oefeningen. Vroeger werd bedrust aanbevolen, maar men heeft ervaren dat dit contraproductief werkt. Heb je veel pijn ’s nachts, leg dan een kartonnen doos in je bed en leg daar de onderbenen op zodat je knieën een hoek van 90 graden vormen met de bovenbenen. Dat is de meest ontspannen houding voor de rugspieren.

Een warm bad kan ook ontspannen en dus maak er gebruik van.

Wees voorzichtig met ontstekingsremmers, ze kunnen zowel de maag als het hart nadeel berokkenen. Wat je wel kan doen: een natuurlijk preparaat op basis van Curcuma, dat heeft hetzelfde effect zonder nadeel en ontzuurt het lichaam ook.

Zo voorkom je hernia en lumbago

1 Een zwaar voorwerp til je altijd met rechte rug en gebogen knieën, nooit omgekeerd!

2 Vrouwen kunnen rugklachten voorkomen door minder hoge hakken te dragen. Platte schoenen met voldoende dikke zolen zijn best. Te dikke zolen belasten dan weer de enkels.

3 Bij het oplopen van een trap kun je best de rug lichtjes vooroverbuigen.

4 Strijken doe je best zittend. Als het rechtstaand moet gebeuren, kun je best een klein opstapje of een pak boeken onder één voet zetten. Af en toe wisselen van been. Dat ontlast de rugspieren.

5 Op een kantoorstoel strek je de rug liefst zo recht mogelijk. Geen gebogen rug. Scherm of klavier aanpassen en niet de rug!

6 Slaap op een harde matras en leg er desnoods een plank onder. De hals mag niet geknikt worden tijdens de slaap, maar moet in het verlengde van de rechte rug blijven. Dus geen te hoge peluw.

7 Als je een zwaar voorwerp moet verschuiven, doe het dan niet duwend met de handen naar voren, maar zet je rug ertegen en duw zo achterwaarts.

8 Hang of lig niet in een autozetel, maar stel de leuning zodanig dat je rechte rug compleet opgevangen wordt door de zetel en je hoofd praktisch tot bij de hoofdsteun komt.

9 Draag nooit lasten aan één zijde, dan ontstaat scoliose. Verdeel gewicht over de beide armen en… kinderen dragen best een rugboekentas, anders groeien ze scheef.

10 Velen hebben te korte achterbeenspieren door voortdurend zitten. Ga op een kleine meter van de muur staan, steun met de handen op de muur en laat nu het complete gestrekte stijve lichaam naar de muur toe komen terwijl je door de armen zakt. Hou vijftien seconden die houding vast. De voeten blijven plat op de grond. Nu voel je de achterste beenspieren spannen. Perfect! Zo worden ze opgerekt en voorkom je kramp.

Naast gezonde, verse voeding met veel fruit en groenten, geen suiker, geen alcohol, geen verzurende spijzen en zeker ook niet roken, kun je wel gebruik maken van de helende en genezende kracht van Curcuma. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer, haalt de pijn geleidelijk weg en laat je na een paar weken weer gemakkelijker bewegen.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je rugspieren zullen weer halleluja zingen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer