Waarom begint anorexia vooral in de puberteit?

De ziekelijke zucht om er eeuwig slank te willen uitzien… tot de dood er op volgt: ouders van anorexiapatiënten weten door welke hel deze mensen gaan.

Anorexia komt vooral voor in westerse landen waar een overdaad aan voedsel is en het slankheidsideaal populair is. Het blijkt dat dit ideaal niet alleen verantwoordelijk is voor eetstoornissen, anders zouden er veel meer vrouwen (en mannen) zijn die aan anorexia lijden. Vaak treedt deze eetstoornis op na vervelende of ingrijpende gebeurtenissen.

Anorexiapatiënten hebben vaak een dubbel probleem: niet enkel het gewicht, ook hun gevoelens en emoties.

Het is bekend dat eetstoornissen vaak in de puberteit beginnen. Een woelige tijd waarin zich veel lichamelijke en psychische veranderingen voordoen; een prima voedingsbodem om anorexia te ontwikkelen.

De genezing van anorexia nervosa is een langdurig proces, waarbij het niet voldoende is alleen aandacht te besteden aan gewichtstoename. De oplossing van de eetstoornis moet ook gezocht worden in het wijzigen van de gedachte te dik te zijn en de angst om nog dikker te worden.

Bovendien moeten anorexiapatiënten leren hun lichaam te accepteren en beseffen dat zelfwaardering niet alleen hoeft af te hangen van bepaalde ideeën over lichaamsvormen en gewicht. Kennis over voeding en controlemaatregelen spelen eveneens een belangrijke rol bij de behandeling. Men kan hiervoor best gespecialiseerde hulp inroepen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer