nov 7, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe de klachten van de menopauze verzachten?

We blijven niet ons hele leven dezelfde, jammer genoeg. Allerlei veranderingen treden in de loop der jaren op. Je merkt het aan je spiegelbeeld, je merkt het aan je kracht, maar ook anderen kunnen dat aan jou merken. Bij mannen is haarverlies misschien het meest opvallende, maar bij vrouwen kan dat vooral neiging tot obesitas, stemmingswisselingen, angsten, depressieve gevoelens, woede-uitbarstingen, veranderde omgang met collega’s of gezinsleden, je man, je kinderen, of een blozend gezicht. Maar ook inwendig zijn allerlei veranderingen te merken: onregelmatige menstruatie, hartkloppingen, slapeloosheid, warmteopwellingen, nachtelijk zweten, woedeaanvallen, hoofd- spier- en gewrichtspijnen, geheugenproblemen, incontinentie, verminderd libido, of zelfs een totale afkeer van vrijen, als gevolg van pijn door vaginale droogte. Maar ook de slijmvliezen van de neus, de mond en de ogen kunnen last ondervinden.

Depressie en slapeloosheid, naast pijnlijke gewrichten en warmteopwellingen, hartkloppingen, zijn de bekendste verschijnselen die samenhangen met de overgang. Dankzij een gezonde levenswijze met goede voeding, beweging en de juiste natuurlijke middelen voel je je weer een heel ander mens.

Het treft op een bepaald ogenblik alle vrouwen: de overgang oftewel de menopauze. En omdat wereldwijd honderden miljoenen vrouwen hetzelfde meemaken werd het vorige week ook onder de aandacht gebracht: de werelddag van de menopauze, omdat vrouwen het gevoel zouden hebben dat ze niet alleen zijn, dat het een volkomen natuurlijk gegeven is en dat ze er ook iets kunnen aan doen zelfs op een natuurlijke en ongevaarlijke wijze. Daarom moeten ze ook beseffen dat ze niet alleen zijn, dat het leven niet ophoudt, maar integendeel de gelegenheid biedt om het opnieuw en anders aan te pakken. De vraag is: hoe.

Miljoenen vrouwen

In België alleen al kennen meer dan twee miljoen vrouwen deze problemen. Het is dus wel een algemeen probleem. Aangezien de wereldbevolking vergrijst, is dit een grote zorg voor de geneeskunde de volgende decennia. Meer dan de helft van de vrouwen is zich niet bewust van de specifieke problemen die in deze leeftijdsgroep kunnen optreden. Niet enkel valt de vruchtbaarheid weg, maar de hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw maken haar bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor psychische gevolgen, hart- en bloedsomloopproblemen, borstkanker en osteoporose.
Men dacht dat enkel mannen van middelbare leeftijd een kwetsbare groep waren, voor vrouwen na de menopauze geldt dat nog meer!

Het zijn de hormonen…

Dagelijks komen in de hele wereld miljoenen vrouwen in de menopauze. Een weliswaar natuurlijk proces waarbij oestrogeen, progesteron en testosteron in een vreemde verhouding door elkaar worden geschud: er is geen hormonale harmonie meer. De vrouw ervaart dat via secundaire kenmerken: warmteopvliegers, slapeloosheid, depressieve stemmingen, hartkloppingen, onregelmatige menstruatie. Nadien kunnen er grotere problemen bijkomen: osteoporose of botverweking, gemakkelijk brekende beenderen dus, hart- en vaatziekten, en borst- en baarmoederhalskanker. Men was geneigd om een hormonensubstitutie toe te passen en in sommige kringen staat men deze therapie nog altijd voor. Maar de laatste tijd komt hormonale substitutie steeds meer in het gedrang en profs stellen ze zelfs meer en meer in vraag, omdat tegelijk ook het risico op kanker toeneemt. Van de vrouwen met borstkanker hebben 100 percent oestrogene hormonen genomen.
Betekent het dat de vrouw maar met de armen gekruist moet afwachten op wat komen gaat en dus de menopauze maar lijdzaam moet ondergaan als de eindfase van het actieve leven? Absoluut niet! Het opent integendeel voor haar nieuwe mogelijkheden, maar haar leven wordt wel anders en… als ze het verstandig aan boord legt en aan preventie doet, hoeven de ongemakken niet tot catastrofes of ernstige ziekten te leiden.

Wat is menopauze?

Menopauze is een term die samengesteld is uit twee Griekse woorden: respectievelijk betekenen ze maand en stoppen. Op het ogenblik dat de menses of maandstonden ophouden, is een vrouw in de menopauze: haar vruchtbare periode is achter de rug, er heeft geen eisprong meer plaats. Wanneer die menstruatie voor het eerst onregelmatig wordt om nadien helemaal te stoppen, is individueel erg verschillend. Dit is niet enkel erfelijk bepaald maar ook milieufactoren, zwaarlijvigheid, voedingsfactoren, de eventuele zwangerschappen, gebruikte medicijnen, of men al dan niet rookt en de plaats op aarde waar men woont, hebben er allemaal invloed op.

Gemiddeld kan men zeggen dat de eerste tekenen ergens tussen de vijftig en vijfenvijftig jaar optreden. Bij de meeste is dat rond het 51ste levensjaar. De eerste symptomen zijn gewoonlijk een onregelmatige menstruatie. Er komen haast geen eitjes meer vrij in de eierstokken en de follikels, de blaasjes waar eitjes zich ontwikkelen, sterven af. Dit is een langzaam maar niet om te keren proces. De hypofyse daarentegen gaat steeds maar door met hormonen afgeven, hoewel de eierstokken dat commando niet meer kunnen opvolgen… het lichaam wordt uit zijn evenwicht getild met alle nare gevolgen van dien. En die klachten kunnen bij sommigen jaren duren en zelfs bijzonder erg zijn, terwijl dat bij een aantal andere vrouwen rimpelloos, haast ongemerkt voorbijgaat.

Moe, moe, moe

Natuurlijk zijn de klachten niet bij elke vrouw dezelfde, terwijl niet iedereen er op dezelfde manier tegenover staat. Uiteraard zijn er nadelen, want elke vrouw die er last van heeft, zal er uitgebreid kunnen over vertellen: depressie, plotse huilbuien, ze ziet het niet meer zitten, denkt dat haar leven voorbijgaat. Sommigen hebben ook last van slapeloosheid, zien zichzelf verouderen, want de huid verliest stevigheid en glans. De seksuele respons verandert en bij sommigen ontstaan relatieproblemen. Een aantal vrouwen heeft ook last van botontkalking, want de botafbraak versnelt door de hormonale veranderingen. Soms komen er ook problemen met de gewrichten, tintelingen in handen, rusteloze benen, trekkingen in de voeten, duizelingen, heftige hoofdpijn die dagen kan duren. Het is net of de vrouw zich niet meer thuis voelt in haar vel.

Deze fase in het leven van de vrouw is er een van grote fragiliteit, want op dit moment zijn de nadelen veel groter dan de voordelen. Nu moet een vrouw voordeel trekken uit de levenslessen die ze heeft geleerd door vanaf haar puberteit tot nu naar haar lichaam en de signalen te luisteren. Want al deze symptomen zijn zoals altijd signalen van het lichaam om zich te bevrijden van een probleem.
Het is nuttig de negatieve symptomen weg te nemen omdat ze toch niets aan het probleem veranderen. Er is tijd voor nodig.

En omdat hormonale veranderingen de menopauze bepalen, hopen velen dat kunstmatige bijsturing van die hormonen de oplossing zal brengen, maar er is geen voordeel zonder nadeel.
De zachte natuurgeneeskunde staat hier erg huiverig tegenover. De schildklier wordt geprikkeld door een hoge concentratie oestrogenen, de bijnieren produceren ook meer oestrogenen, de pancreas krijgt prikkels en veroorzaakt een hyperglycemie en als bij dit alles nog eens oestrogenen worden toegediend, raakt heel het systeem nog meer uit evenwicht. De nadelen zijn vaak groter dan de voordelen: er treedt hypertrofie of vergroting van de bijnieren op, want bij toedienen van oestrogenen produceert het lichaam transcortine, de ovaria worden stilgelegd en de hypofyse wordt ontregeld.
Een vrouw kan dus beter met gezond voedsel, met meer vruchten en groenten en fyto-oestrogenen (soja), voordeel halen dan met de klassieke vervangtherapie. Daarom kunnen natuurlijke of fyto-oestrogenen en plantaardige producten nuttig zijn: zoals Menobell van Fytobell.

Daarnaast is regelmatige beweging van groot belang om de botdensiteit zo stevig mogelijk te houden. Kalkrijk voedsel moet bestaan uit voldoende groene groenten en melkproducten, bij voorkeur onder gefermenteerde vorm (yoghurt). En Omega-3-vetzuren uit vis zullen de hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Nieuwe start

De overgang en de menopauze brengen grote ongemakken mee in het leven van de vrouw. Velen beschouwen het als de herfst van het leven, maar het kan ook een nieuwe lente worden. Het geeft een zee aan mogelijkheden die er tevoren niet waren. Op deze leeftijd heeft de vrouw alles leren relativeren. Ze heeft stabiliteit in haar relatie, de kinderen zijn het huis uit er komen kleinkinderen en die zorgen voor een nieuw doel in haar leven. Bovendien is haar carrière ook al lang bepaald.
Ze hoeft zich niet meer per se te bewijzen. Ze krijgt een berg tijd om haar interesses weer op te nemen: kunst, muziek, theater, bioscoop. Maar ook creatieve dingen horen daarbij. Misschien heeft ze belangstelling voor tuinwerk en naaiwerk vooral met het oog op de kleinkinderen, want natuurlijk is oma altijd paraat om het jonge gezinnetje bij te springen. Zo geniet ze zoveel meer van haar kleinkinderen dan ze ooit van de eigen kinderen heeft kunnen genieten.
Zo wordt de overgang een nieuwe start in het leven, geen eindpunt. Want plezier beleven aan het leven, vergroot ook de kwaliteit van het leven en verbetert de gezondheid.

En de ongemakken gaan voorbij, maar je kan je wel laten helpen door de natuur: beter slapen, minder hartkloppingen, minder stemmingswisselingen, dankzij Menobell van Fytobell.
Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.
Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.
Je voelt je weer herboren!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer